До статей

Навіщо Жеваго банкрутить «Росаву»

11 січня, 2019
Аналітика
Навіщо Жеваго банкрутить «Росаву»

Суд почав ліквідацію «Росави». Кому вигідне банкрутство найбільшого в країні виробника шин?

На початку грудня 2018 року Господарський суд Київської області визнав банкрутом шинний завод «Росава», відкривши ліквідаційну процедуру підприємства і скасувавши арешт його активів. Ліквідатором суд призначив арбітражного керуючого Світлану Дьоміну.

За даними ліквідаційної комісії «Росави», компанія накопичила кредитних боргів на 20,58 млрд грн.

Що буде з найбільшим в країні виробником шин, і як рішення суду відіб'ється на кредиторах «Росави»?

Білоцерківський шинний завод (з 2011 року - ПрАТ «Росава») відкрито в 1972 році. Компанія випускає продукцію під брендом Rosava. Виробничі потужності компанії - близько 6 млн шин на рік. У 2017 році компанія наростила чистий збиток на 73,8% - до 717,79 млн грн. Чистий дохід впав на 41,7% - до 875,27 млн ​​грн.

З чого все почалося

У вересні 2015 року НБУ визнав неплатоспроможним фінансового партнера Росави - банк «Фінанси та Кредит», який також входить в однойменну фінансово-промислову групу «Фінанси та кредит» депутата Костянтина Жеваго.

За даними Фонду гарантування вкладів фізосіб, «Росава» заборгувала банку майже 2 млрд грн по ряду кредитних договорів, де вона виступала поручителем. Щоб уникнути виплат, компанія спробувала в судах визнати договори поруки недійсними. Ключовий аргумент - зміна умов кредитного договору нібито без її відома.

В одних випадках спроби були успішні, в інших - ні. Наприклад, у серпні 2016 року суд зобов'язав «Росаву» як поручителя і Кременчуцький шкірзавод, як позичальника виплатити банку 84 млн грн. Однак держвиконавець почав стягнення тільки через півтора року - в січні 2018 року. За рахунок іншого позову «Росаві» вдалося відкласти процес до кінця квітня.

Відразу після цього - 20 квітня - компанія оголосила про «реорганізацію». У «Росаві» це рішення зв'язали з необхідністю реструктурувати підприємство, щоб відповідати вимогам ринку про поділ різних сегментів. Її опоненти побачили інші мотиви. «Поділ» Росави у Фонді гарантування назвали спробою заблокувати стягнення з неї боргів, оскільки закон не передбачає цього під час ліквідації або реорганізації великих підприємств.

Крім того, реорганізація зберігає ймовірність, що «Росава» передасть своє майно одним правонаступникам, а зобов'язання - іншим, додали у Фонді.

У серпні 2017 року Генпрокуратура ініціювала розслідування з приводу двох кредитів на суму 1 млрд грн, які «Росава» отримала від банку в період з червня по серпень 2015 року - за кілька місяців до його банкрутства.

Наступного року до звинувачення підключилася і ДФС. За даними податківців, «Росава» з 2011 по 2018 роки вивела за кордон $52,7 млн ​​валютної виручки, не сплативши до держбюджету 1,3 млрд грн пені.

Доленосне рішення

На початку грудня Госпсуд Київської області порушив справу про банкрутство Росави за заявою глави ліквідаційної комісії, яка виявила у компанії 20,58 млрд грн кредиторської заборгованості.

Згідно з даними ліквідаційної комісії, вартість майнового комплексу «Росави» оцінена в 762,1 млн грн, активи - в 3,37 млрд грн, тоді як зобов'язання - в 18,71 млрд грн, випливає з матеріалів суду.

До цього ДФС вже намагалася провести опис майна виробника шин. Аналіз майнового стану показав, що всі активи Росави на суму понад $400 млн знаходяться в заставі у визнаного неплатоспроможним банку «Фінанси та кредит». Але компанія продовжує працювати не без допомоги третіх осіб, стверджує відомство.

За даними ДФС, «Росава» виконує договори переробки давальницької сировини одного зі своїх контрагентів - ТОВ «Преміорі».

Чи означає банкрутство Росава спробою Жеваго очистити її від боргів? Юристи не виключають цей сценарій.

«Банкрутство - це нормальний процес очищення компанії від боргів, це не означає, що завтра завод закриється, - говорить глава аналітичного департаменту Concord Capital Олександр Паращій Просто певним кредиторам не повернуть гроші».

«Головне питання: хто несе тягар повернення боргів за кредитами, яка компанія замкне на собі виробничі потужності, а також хто буде володіти правами на бренд «Росава», - розповідав раніше керівник проектів практики безпеки бізнесу Juscutum Олександр Горобець. - Зазвичай в ліквідаційну яму звалюють все борги, а найцінніше і очищене від зобов'язань майно перетікає в інші підприємства».

Не виключено, що Жеваго зробить спробу знову отримати вже «реанімовано» компанію, вважає Паращій.

«З наших практик зазвичай все закінчується тим, що кредитори нічого не отримують, а бізнес разом з власником залишаються», - уклав він.

За даними реєстру юридичних осіб, «Преміорі» - контрагент «Росави» - належить британській Premiorri Ltd, її бенефіціар - топ-менеджер Жеваго, колишній генеральний директор Росави Вадим Татусь.

 

За матеріалами: Ліга.Бізнес

Коментарі
Додати коментар