До статей

Екс-глава НБУ Валерія Гонтарева продовжує опікуватись монетарною та валютною політикою

30 січня, 2019
Журналістські статті
Екс-глава НБУ Валерія Гонтарева продовжує опікуватись монетарною та валютною політикою

Сьогодні вона Senior Policy Fellow з монетарної та валютної політики Лондонської школи економіки

Екс-глава Національного банку Валерія Гонтарева, що сьогодні живе у Лондоні, обіймає посаду Senior Policy Fellow з монетарної та валютної політики у Лондонській школі економіки, розвиває в Україні стартап «Медікіт», пов'язаний з медичною реформою, і планує ще один – у сфері освіти.

Про це розповіла Гонтарева в інтерв’ю виданню familyoffice.

«Я вирішила, що після трьох років дуже інтенсивної роботи в НБУ для мене це буде вже перебір. Тому я розглядала пропозиції від провідних світових think tanks. І в результаті обрала Institute of Global Affairs Лондонської школи економіки. Тут зібрані найкращі уми світу, які займаються напрацюваннями нових світових політик. Це дуже широкий спектр: це і міграційна політика, і соціальна політика. Я ж займаюся монетарною політикою та політикою у сфері валютного регулювання», – пояснила вона.

За її словами після закінчення роботи у НБУ, вона отримала багато пропозицій про роботу. «Як екс-глава НБУ за законом я не маю права працювати у банківському секторі протягом року, щоб не вступати в конфлікт інтересів. Дане обмеження поширюється на весь менеджмент НБУ», – наголосила Гонтарева.

«Тому після кар'єри держслужбовця у мене було всього кілька варіантів. Перший – працювати в міжнародних регуляторах supranational, таких як МВФ, Світовий банк, ЄБРР. (…) У мене також була пропозиція від МВФ, яку мені зробила особисто Крістін Лагард», – зазначила екс-глава НБУ.

«Коли я клала заяву на стіл президенту (президент України Петро Порошенко – Mind), я знала, що це моя найвища точка в кар'єрі. Вище, ніж глава центробанку у власній країні, нічого не буває. Навіть МВФ – це висококласний міжнародний консалтинг, тоді як глава НБУ – це прийняття реальних рішень, які впливають на країну з населенням в десятки мільйонів людей», – пояснила вона.

Так, після складних і дуже насичених 2014-2017 років, за її словами, вона не бачила себе в щоденній інтенсивній роботі, – «МВФ розташований у Вашингтоні і це передбачає постійні перельоти і тривалі відрядження».

«Я задаю собі питання, як я взагалі могла жити і працювати в такому ритмі?! Швидше за все, це робота на адреналіні, але тоді твій організм отримує постійний стрес, і твої нерви весь час напружені», – наголосила вона.

Вона зазначила, що мріяла працювати в BlackRock (найбільший світовий ессет менеджер), «але я спочатку розуміла, що як мінімум рік я не зможу там працювати». «А за ті 11 місяців, поки мене не звільняли, у мене народилася ідея: я створила стартап, який дуже люблю. Якщо мій розум сьогодні знаходиться в Лондонській школі економіки, то моя душа перебуває в моєму проекті Medikit», – наголосила Гонтарева.

Як повідомлялось раніше, 10 квітня 2017 року голова НБУ Валерія Гонтарева подала президенту України Петру Порошенку заяву про відставку. Проте, для її звільнення Верховній Раді вистачило голосів тільки за 11 місяців після її подання про відставку. Так, 15 березня 2018 року, Верховна Рада підтримала подання президента України про звільнення Гонтаревої з посади голови НБУ 342 голосами та призначила головою центробанка Якова Смолія.

Нагадаємо, колишня глава Національного Банку очолила наглядову раду медичної комунікаційної платформи Medikit, засновниками якого є син екс-глави Валерії Гонтаревої Антон Гонтарев, а також Світлана Кириченко.
Директором ТОВ «Медікіт», згідно з даними Єдиного держреєстру юросіб та фізосіб-підприємців, є Руслан Кравець, який раніше обіймав посаду заступника директора департаменту стратегії та реформування Нацбанку.
Син Гонтаревої та Кириченко внесли до статутного капіталу ТОВ «Медікіт» по 5 млн грн.

Раніше, Гонтарева зазначала, що планує свій наступний стартап-проект реалізувати у сфері освіти. 

Коментарі
Додати коментар