До статей

Податкові ризики, що впливають на економічну безпеку підприємства

07 лютого, 2019
Аналітика
Податкові ризики, що впливають на економічну безпеку підприємства

Ірина Петренко, податковий консультант, директор консалтингового агентства «Proud Consulting»: Останні роки Україна знаходиться в особливо складному фінансово-економічному та політичному середовищі, а отже питання економічної безпеки для бізнесу – є неабияким актуальним.

Здійснюючи свою місію, підприємства підпадають під дію внутрішніх та зовнішніх загроз, які не дають можливості керівникам вирішувати поставлені задачі та досягати визначених цілей.

В таких умовах бути економічно-стійким та захищатися від руйнівного впливу із боку внутрішніх та зовнішніх явищ та процесів стає надзвичайно складно. Особливо тоді, коли ключове місце в структурі економічної безпеки займає податкова безпека, складовим елементом якої є ризик.

Зрозуміло, ризики – невід’ємний атрибут ринкової економіки та є в кожній сфері діяльності. Але поряд із загальними існують специфічні (індивідуальні) ризики, які залежать від виду діяльності, особистості підприємця та його обізнаністю щодо умов зовнішнього середовища. Що стосується податкових ризиків, то такі ризики з’являються від невизначеності в податковій політиці підприємства чи ухилення від сплати податків, та можуть повністю дестабілізувати подальший розвиток бізнесу.

Щоб уникнути дестабілізації та створити дієву систему економічної безпеки, керівники повинні для себе визначити чіткий перелік потенційних ризиків та загроз, а також усвідомлювати можливі наслідки за податкові порушення у вигляді: штрафів, пені, санкцій, втрат через невиконання податкових актів, додаткові витрати у зв’язку із незаконною мінімізацією податкових платежів, посилене податкове навантаження чи, навіть, позбавлення волі.

Для кращого розуміння, із чим компанії мають справу, виділяють п’ять сфер податкового ризику.

По-перше, якщо легально нараховувати та сплачувати податки, ризиків для бізнесу майже не існує (безризикова сфера) – підприємство сплачує встановлені податки, і якщо податкове навантаження сприяє розвитку бізнесу, то ще й прибуток отримують.

По-друге, працюючи відповідально, підприємство матиме мінімальні ризики, і у разі незначних порушень податкової дисципліни, сплатить лише штрафні санкції та пеню.

По-третє, сфера підвищеного ризику для бізнесу. Існує, коли фіксується порушення договірної дисципліни. Підприємство ризикує лише тим, що або покриє всі витрати, пов’язані із такими договорами, або просто отримає прибуток набагато менше очікуваного.

Четверта сфера – це зона критичного ризику для бізнесу, в якій підприємство ризикує втратити не лише прибуток, а й не отримати заплановані доходи від реалізації. Така ситуація можлива, коли менеджмент компанії приймає рішення мінімізувати податки за рахунок свідомого порушення Податкового кодексу. Як результат – податківці нараховують штрафи та санкції, які істотно перевищують суму податків, сплачуваних легально. Тобто, наслідки такого управлінського рішення можуть бути катастрофічними для бізнесу та призвести до скорочення масштабів діяльності, втрати оборотних коштів та значних збитків.

І нарешті, остання – сфера неприпустимого ризику, де підприємство ризикує стати банкрутом, сплативши надмірно високі податкові санкції. Таким чином, у результаті засновники виходять зі складу акціонерів, заборгованість стає сумнівною, вимоги кредиторів посилюються, а можливе банкрутство стає реальним.

Тобто, для бізнесу «податковий ризик» – це ймовірність понесення додаткових та виникнення негативних наслідків у процесі прийняття управлінських рішень.

Крім того, особливу увагу керівникам варто приділяти внутрішнім загрозам, серед яких: недотримання працівниками вимог Податкового кодексу, арифметичні чи методологічні помилки, які призводять до неправильного визначення податкової бази, зниження податкового навантаження нелегальним шляхом, недостатність власних ресурсів для погашення податкового боргу, неможливість передбачити дії контрагентів чи третіх осіб. Але не все так страшно, якщо небезпечні ризики виявляти та вчасно нейтралізувати. І ефективним інструментом для аналізу, мінімізації та управління загрозами є запровадження на підприємстві податкової політики.

Податкова політика є дійсно надійним механізмом захисту від податкових ризиків та включає в себе:

  • вибір тієї системи оподаткування, яка дозволить законно зменшити податкові платежі;
  • моніторинг та усунення податкових ризиків;
  • співвідношення отриманих доходів та сплачуваних податків;
  • складання податкового календаря;
  • оцінка можливостей застосування податкових пільг;
  • пошук можливостей відстрочення податкових платежів законним шляхом на максимально тривалий термін;
  • дотримання податкової дисципліни, контроль над правильністю і своєчасністю нарахування та сплатою податків у визначений термін;
  • достовірний облік, аналіз, контроль фінансової діяльності;
  • доступність податкових нормативно-правових актів;
  • визначення рівня податкового навантаження на підприємство.

Сформувавши податкову політику на підприємстві, керівництво зможе не лише здійснювати ефективний фінансовий менеджмент та зменшити рівень податкового навантаження, а й проводити професійну підготовку співробітників, тим самим забезпечуючи моніторинг та мінімізацію податкових ризиків.

Наприклад, один із дієвих елементів податкової політики для корпорацій чи холдингів є диверсифікація податкових ризиків, яка полягає в тому, щоб одночасно використовувати багатьох платників податків, видів, угод та податкових схем. Таким чином, у разі виникнення податкових проблем у однієї компанії, є можливість мінімізувати загальні податкові витрати з іншими.

За останні роки в державній фіскальній політиці відбулося чимало змін, а відтак – нових податкових ризиків, до яких бізнесменам потрібно не лише швидко адаптуватися, але і навчитися ними управляти.

Одні це зможуть з легкістю, інші – відчують складнощі, запроваджуючи в своєму бізнесі ще одну політику. Хоча, незважаючи на низький рівень податкової культури в Україні, держава повинна прагнути самостійно підтримувати податкову безпеку країни. Але, нажаль, реальність така, що виховати законослухняність в українців надзвичайно складно.

Погодьтеся, податкові ризики суттєво впливають на економічну безпеку підприємства, а отже – потребують постійного контролю. Управлінцям необхідно навчитися їх прогнозувати, виявляти, оцінювати та оптимізувати на регулярній основі, оскільки дієва податкова безпека потребує застосування ефективних заходів та інструментів щодо зменшення негативних наслідків.

І щоб підтримувати високий рівень економічної безпеки, бізнесменам потрібно побудувати ефективну систему податкового менеджменту із запровадженням податкової політики та підвищенням рівня податкової культури.

Такий підхід дасть можливість вчасно виявляти ризикові ситуації та завчасно ліквідувати їх причини, а в майбутньому – забезпечить високий рівень фінансової стабільності та покращення інвестиційної привабливості підприємства.

 

За матеріалами: Finance.ua

Коментарі
Додати коментар