До статей

Дмитро Тиліпський: Кодекс збільшить шанси призначити арбітражного керуючого з першої спроби

14 лютого, 2019
Аналітика
Дмитро Тиліпський: Кодекс збільшить шанси призначити арбітражного керуючого з першої спроби

Дмитро Тиліпський, старший юрист, адвокат EQUITY в коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розповів як майбутній Кодекс з процедур банкрутства може покращити процедуру призначення арбітражного керуючого у справі.

Арбітражний керуючий є однією з центральних фігур провадження у справі про банкрутство, на якого покладаються значні функції щодо аналізу вимог кредиторів, збереження та пошуку майна боржника, а також необхідність дотримання балансу між інтересами боржника та кредиторів.

Обрання кандидатури арбітражного керуючого завжди викликає гострі дискусії між учасниками провадження у справі про банкрутство. Чинний Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачає необхідність застосування автоматизованої системи при обранні кандидатури арбітражного керуючого вперше. Наступна заміна арбітражного керуючого із використанням такої системи є виключно правом суду, а не обов’язком.

Проект Кодексу України з процедур банкрутства (законопроект №8060) не оминув питання необхідності реформування інституту арбітражного керуючого та порядку його призначення. Так, пропонується, що при вирішенні питання про порушення провадження у справі про банкрутство суддя за допомогою автоматизованої системи відбирає одразу три кандидатури, які можуть бути призначені в якості арбітражного керуючого. Такий підхід дозволяє збільшити шанси призначення арбітражного керуючого з першої спроби за допомогою автоматизованої системи (у випадку надходження згоди від двох або трьох арбітражних керуючих суд призначає особу, яка була визначена автоматизованою системою першою).

Крім того, проект Кодексу передбачає, що збори кредиторів та комітет кредиторів матимуть можливість замінити кандидатуру арбітражного керуючого, а суд по суті не матиме можливості відхилити вказану кандидатуру при її формальній відповідності вимогам законодавства.

На нашу думку, такі зміни давно назріли у вказаній сфері та забезпечать на стадії порушення провадження у справі про банкрутство призначення розпорядника майна, який буде рівновіддаленим як від боржника, так і від кредиторів. Проте, надання більших повноважень кредиторам в частині призначення та заміни арбітражного керуючого може бути використано недобросовісними кредиторами з метою зловживаннями наданими правами.

Коментарі
Додати коментар