До статей

Юлія Шапочка: треба звільнити усіх суддів та призначити на посаду нових людей в порядку незалежного конкурсного відбору

23 липня, 2015
Аналітика
Юлія Шапочка: треба звільнити усіх суддів та призначити на посаду нових людей в порядку незалежного конкурсного відбору

Партнер Консалтингової компанії «ТІС» Юлія Шапочка в ексклюзивному коментарі інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація розказала, чому за півтора роки в Україні не люстрували жодного суддю.

Нагадаємо, як повідомлялось раніше, директор Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко заявила, що протягом останніх 1,5 роки за законом «Про очищення влади» жодного суддю в Україні не люстрували.

Однією з причин відсутності звільнених суддів у порядку люстрації є те, що люстрацію суддів проводять самі ж судді, які в жодному разі не зацікавлені в звільнені своїх колег.

У Законі України «Про очищення влади» існує безліч прогалин, які допомагають суддям уникати люстрації.

Як приклад, в статті 7 Закону України «Про очищення влади» встановлено, що заборона обіймати посаду судді застосовується до суддів стосовно яких набрало законної сили рішення суду, що вони:

1) співпрацювали із спецслужбами інших держав як таємні інформатори в оперативному отриманні інформації;

2) своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на підрив основ національної безпеки, оборони чи територіальної цілісності України;

3) закликали публічно до порушення територіальної цілісності та суверенітету України;

4) розпалювали міжнаціональну ворожнечу;

5) своїми протиправними рішеннями, дією чи бездіяльністю призвели до порушення прав людини та основоположних свобод, визнаних рішенням Європейського суду з прав людини.

Таким чином, судді повинні приймати рішення щодо суддів. Зрозуміло, що спрацьовує професійна солідарність, і судді не поспішають встановлювати вище зазначені факти по відношенню до своїх колег.

Інша причина, закладена в механізмі звільнення суддів. Суддю, який підпадає під люстрацію, може бути звільнено шляхом подання ним заяви про звільнення за власним бажанням, в результаті проведеної перевірки, в результаті набуття законної сили обвинувального вироку. Теоретично все просто, проблема виникає на етапі практичної реалізації перерахованих варіантів. В процесі звільнення судді важливу роль відіграє Вища рада юстиції, на яку законодавчо покладено обов’язок вносити подання про звільнення судді з посади до органу, який призначав чи обирав суддю. Якщо Вища рада юстиції не виконує свої повноваження, не діє та не вносить своє подання,  відповідно і орган який призначив суддю не може прийняти рішення про його звільнення, а  суддя продовжує здійснювати свої повноваження до прийняття рішення про його звільнення.

Верховна Рада України, Президент України, з'їзд суддів України, з'їзд адвокатів України, з'їзд представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ призначають до Вищої ради юстиції по три члени, всеукраїнська конференція працівників прокуратури - двох членів Вищої ради юстиції. До складу Вищої ради юстиції входять за посадою Голова Верховного Суду України, Міністр юстиції України, Генеральний прокурор України. Засідання Вищої ради юстиції вважається правомочним, якщо на ньому присутні більшість її членів від її конституційного складу (двадцяти членів). Якщо частина з перерахованих суб’єктів не призначила своїх представників, засідання Вищої ради юстиції не відбуваються. Баталії навколо Вищої ради юстиції тривали достатньо довгий час, в судовому порядку оскаржувалися рішення з'їзду адвокатів України, з'їзду представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ, що негативно відобразилося на процесі люстрації. Тим більше, що передбачена Законом України  «Про відновлення довіри до судової влади в Україні» процедура звернення юридичними або фізичними особами з заявою про проведення перевірки індивідуально визначеного судді (суддів) також повинна була реалізовуватися через звернення до Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів судів, яка була створена при Вищій раді юстиції  для розгляду питань про притягнення суддів судів загальної юрисдикції до дисциплінарної відповідальності і звільнення з посади у зв’язку з порушенням присяги з метою підвищення авторитету судової влади України та довіри громадян до судової гілки влади, відновлення законності та справедливості. Відповідно, після розгляду звернень та проведення перевірки зазначена комісія повинна направляти свої висновки Вищій раді юстиції для подальшого прийняття рішення. Знову зіштовхнулися з проблемою: якщо Вища рада юстиції не працює та не подає подання про звільнення суддів через порушення присяги встановлені в результаті перевірки, судді продовжують виконувати свої повноваження, а люстрація затягується.

Суддівську систему можна очистити лише ззовні. Вона не може очистити сама себе. Повинні бути розроблені та законодавчо закріплені механізми проведення зовнішньої люстрації суддей.

Наскільки така ситуація заважає  українському правосуддю? На мій погляд, українському правосуддю заважає не відсутність звільнених суддів в порядку люстрації, а відсутність величезної кількості доведених справ про корупцію відносно посадових осіб суддівського корпусу та суддів.

Чи є заміна корумпованим суддям? Заміною корумпованим суддям мають стати юристи, які мають пройти незалежний конкурсний відбір. Потрібно готувати чесні кваліфіковані кадри, а не призначати суддями  дітей можновладців та продавати за гроші суддівські посади.

Краще призначити нових суддів та навчати їх протягом певного часу та пробачати їм незначні помилки, ніж відчувати постійний саботаж старої суддівської системи.

Що треба зробити, щоб ситуація змінилася на краще? Звільнити усіх суддів та призначити на посаду нових людей в порядку незалежного конкурсного відбору. Передбачити в законодавстві механізм відкликання суддів територіальною громадою в разі прийняття суддею завідомо злочинного рішення.

Коментарі
Додати коментар