До статей

Топ-5 банкрутів України в 2014 році

02 березня, 2015
Журналістські статті
Топ-5 банкрутів України в 2014 році

2014 рік виявився дуже складним для українського бізнесу через фінансову кризу. Чимало підприємств вітчизняного ринку зазнали збитків, наростили борги, в результаті чого багато з них збанкрутували.

1. Запорізький алюмінієвий комбінат

У грудні 2014 року на вимогу дніпровського територіального управління Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України Запорізький окружний адміністративний суд прийняв рішення про ліквідацію ПАТ "Запорізький алюмінієвий комбінат".

Такий вирок суд виніс через те, що активи підприємства були менше, ніж встановлений законом мінімум можливого статутного фонду для акціонерних товариств, а загальна сума боргів ЗАлК сягнула майже 2 млрд гривень.

2 лютого 2015 року голова ліквідаційної комісії ПАТ "ЗАлК", гендиректор підприємства Олександр Котюк заявив, що інвестори алюмінієвого комбінату в особі корпорації UC RUSAL (близько 48,1% акцій якої належать компанії En+ Олега Дерипаски) сприйняли рішення суду про ліквідацію акціонерного товариства як підсумок багаторічної хибної економічної політики українського уряду та вирішили полишити український ринок.

2. Агрохолдинг "Мрія"

У листопаді 2014 року австрійська група Erste Group Bank AG подала позов у Вищий суд Британських Віргінських островів з вимогою визнати банкрутом компанію HF Assets Management Limited, що належить родині засновників "Мрії".

Заборгованість "Мрії" перед кредиторами сягла $1,3 млрд, тому вони змінили менеджмент агрохолдингу, а новим генеральним директором призначили Саймона Чернявського, колишнього топ-менеджера агрохолдингу HarvEast.

3. Банк "Форум"

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб у березні 2014 року ввів тимчасову адміністрацію в банк "Форум" через його неплатоспроможність. Компанія Yernamio Consulting (входить до "Смарт-холдингу" Вадима Новинського), що була мажоритарним власником банку, подала заявку на конкурс з відбору потенційних інвесторів для "Форуму", але через її відмову докапіталізувати банк Фонд гарантування вкладів цю заявку відкинув.

В результаті, 13 червня 2014 року НБУ вирішив ліквідувати банк "Форум".

Але вже 22 січня 2015 року вищий адмінсуд за касаційною скаргою компанії Yernamio Consulting LTD відмінив рішення про ліквідацію ПАТ "Банк Форум".

Наразі ліквідаційна процедура банку не зупинена, проте власник продовжує боротьбу за контроль над збанкрутілим "Форумом".

4. Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат

Протягом 2014 року ВАТ "Жидачівський целюлозно-паперовий комбінат" кілька разів зупиняв свою роботу, через що у листопаді його працівники вимагали у депутатів Львівської облради змінити керівництво підприємства.

Колишній керівник комбінату, а нині - депутат Львівської облради Михайло Титикало заявляв, що підприємство довів до межі один із його власників Михайло Бродський.

Зараз комбінат має борги із заробітної плати, перед кредиторами та перед бюджетом.

28 січня 2015 року тимчасова контрольна комісія Львівської обласної ради із з’ясування фактів доведення до умисного банкрутства промислових підприємств прийняла рішення розглянути стан справ на проблемних підприємствах Львівщини, зокрема на Жидачівському целюлозно-паперовому комбінаті.

5. Чорноморський суднобудівний завод

У січні 2014 року розпочався процес банкрутства ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод". ЧСЗ є одним з найбільших підприємств цієї галузі в Україні та входить до "Смарт-Холдингу" Вадима Новинського.

Ініціатором банкрутства ЧСЗ стало ПрАТ "Балаклавське рудоуправління ім. Горького", яке також входить у "Смарт-холдинг".

У серпні 2014 року господарський суд Миколаївської області затвердив реєстр вимог кредиторів до заводу на загальну суму 1 млрд гривень.

Робота підприємства не зупиняється, але його борги досі заморожені.

Рішення про початок санації Чорноморського суднобудівного заводу може прийняти вже в середині березня господарський суд Миколаївської області. Кредитори запропонували призначити керуючим санацією Олександра Остапенко, який з липня 2014 є генеральним директором ЧСЗ.

Джерело фото: lljlawoffices.com

Коментарі
Додати коментар