До статей

Чи стане «Фінанси та Кредит» останнім банком-банкрутом в Україні

21 вересня, 2015
Журналістські статті
Чи стане «Фінанси та Кредит» останнім банком-банкрутом в Україні

«Фінанси та Кредит» став другим за розміром активів банком-банкрутом в Україні. Він був останнім потенційним претендентом на цю роль серед великих гравців ринку. Серед невеликих банків загроза банкрутства існує й надалі

Ввечері в четвер, 17 вересня, Національний банк України (НБУ) повідомив про те, що банк «Фінанси та Кредит» визнано неплатоспроможним. Причиною банкрутства стала недостатність капіталу. Його мажоритарний акціонер Константин Жеваго надавав банку гроші - в травні поточного року він «влив» до капіталу банку 2,3 мільярди гривень, але цього виявилось замало. Для порятунку банку були залучені навіть його клієнти з великими депозитами. В середині серпня було оголошено докапіталізацію на 2,5 мільярди гривень. З них 1 мільярд гривень мав надати основний акціонер Жеваго, ще 1,5 мільярди гривень - великі вкладники. В банку повідомляли, що майже всі клієнти надали свою згоду на це.

Недовге «нормальне життя»

В НБУ були впевнені, що ситуація у «Фінанси та Кредит» остаточно стабілізувалася. «Банк пішов в нормальне життя. Акціонер банку виконав усі взяті зобов'язання. У його плани входить реструктуризація заборгованість перед своїми вкладниками. Тепер він повинен тримати резерви, платити Нацбанку, розібратися з усіма кредиторами», - заявила незадовго до банкрутства банку в розмові з DW голова правління НБУ Валерія Гонтарева.

Але мажоритарний акціонер не виконав своїх зобов'язань. Як наслідок - банк став другим банкрутом на банківському ринку за розміром активів. За даними НБУ, на 1 липня активи «Фінанси та Кредит» складали близько 39 мільярдів гривень. «Першим місцем» у цьому негативному переліку він поступається збанкрутілому в березні «Дельта Банку». Обсяг його активів був на рівні 74,3 мільярда гривень.

Давні проблеми

Проблеми в банку почалися ще давно - вкладники не могли отримати свої депозити з кінця минулого року. Але Нацбанк не поспішав визнавати «Фінанси та Кредит» банкрутом. Однією з причин було те, що у Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) закінчувалися гроші на виплати. Тож він не зміг би розрахуватися з вкладниками такого великого банку. Це визнавали і в самому фонді. «Нам потрібно ще 21,5 мільярда гривень. Ми дійсно зараз трохи загальмували виплати по «Дельта Банку» (йому фонд в цілому має виплатити 16,7 мільярда гривень - Ред.). Планували у вересні виплатити ще мінімум 3 мільярди, але якщо процес виділення нам нового кредиту затягнеться, то будемо змушені організовувати виплати вже в жовтні»,- повідомив директор-розпорядник ФГВФО Костянтин Ворушилін.

Але зараз такої проблеми вже не існує - два дні тому уряд виділив Фонду потрібні йому 21,5 мільярдів гривень. Тому тепер проблеми більшості клієнтів «Фінанси та Кредит» вже позаду. «Банк дуже великий. Тому треба було обов'язково дочекатися, доки Кабмін виділить кошти на виплати. А інакше у ФГВФО би не вистачило грошей для всіх вкладників», - прокоментував DW головний фінансовий аналітик рейтингового агентства «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

Загалом «Фінанси та Кредит» винен вкладникам 16,98 мільярди гривень. За підрахунками НБУ 93,2 відсотка вкладників банку мають депозити на суму до 200 тисяч гривень і отримають їх з ФГВФО. Ідеться приблизно про 234 тисячі вкладників. Щодо інших клієнтів, які тримали в банку більші суми, то вони отримають лише по 200 тисяч гривень - у межах гарантованої Фондом суми. Подальші розрахунки з ними будуть проводитися вже після розпродажу активів банку - якщо на них вистачить коштів.

Останній великий, але не останній?

Виходячи зі свідчень представників ринку та заяв НБУ, «Фінанси та Кредит» був останнім потенційним банкрутом серед великих банків. Утім, у державі все одно залишається багато середніх та невеликих фінустанов, які незабаром можуть втратити платоспроможність, кажуть в НБУ. Однією з головних причин цього може бути недостатність коштів. «Існують вимоги до капіталу банків. Тому власникам невеликих фінустанов, які самі не зможуть знайти для них кошти, треба буде або об'єднуватися з іншими банками, або виходити з ринку», - констатує голова «Комерційного індустріального банку» Вадим Березовик. Його банк також можна віднести до невеликих фінустанов.

Крім цього, банкам може загрожувати ліквідація через непрозору структуру власності. Згідно з постановою НБУ номер 328, яку було видано навесні, центробанк вимагає від фінустанов України розкрити імена усіх своїх акціонерів і погрожує визнати їх неплатоспроможними. «НБУ направив листи 15 банкам про те, що їхня структура власності непрозора. У банків є три місяці, щоб розвіяти сумніви і показати реальних власників», - розповів DW екс-директор департаменту реєстраційних питань та ліцензування НБУ Леонід Антоненко. Але у будь-якому разі вкладникам невеликих банків не слід панікувати, кажуть в НБУ. Адже згідно з законом «Про систему гарантування вкладів фізосіб», у разі банкрутства банку усі депозити на суму до 200 тисяч гривень, включаючи відсотки, компенсуються державою.

За матеріалами: Deutsche Welle

Коментарі
Додати коментар