До статей

Артур Кіян: СЕТАМ потребує вдосконалення

23 жовтня, 2015
Аналітика
Артур Кіян: СЕТАМ потребує вдосконалення

В ексклюзивному коментарі інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація старший юрист ЮФ «Лавринович і Партнери» Артур Кіян розповів, які існують недоліки в процедурі продажу арештованого майна через СЕТАМ

Із впровадженням системи продажу арештованого майна на прилюдних торгах, що проводяться в електронному вигляді, стали більш прозорими та зрозумілими для покупців процедури оцінки вартості майна, публікації оголошення про продаж майна, реєстрації учасників та власне самого продажу.

Серед найголовніших позитивних новацій, яких зазнала дана процедура, можна відмітити чітку регламентацію усіх строків та кардинальне звуження можливостей державного виконавця впливати на процедуру проведення торгів в електронному вигляді (наприклад, відтепер виконавець позбавлений можливості відкликати свою заявку на реалізацію майна, направлену раніше організатора).

Саме по собі переведення усіх процедур в державі з паперового у цифровий вигляд (або формат) є неминучим в сучасних умовах, а відтак варто відходити від проведення аукціонів класичним способом «з молотком», у яких могли відбуватись певні зловживання, коли про сам аукціон, його умови та лоти не було відомо широкому загалу.

Система ж електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) по всій Україні зосереджена на одному веб-сайті в мережі Інтернет, який координується державою через Державне підприємство «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України.

Сама держава в особі вказаного підприємства виступає організатором торгів та від продажу майна отримує відповідну винагороду до бюджету.

Серед інших позитивів впровадження СЕТАМ можна відмітити ще й те, що прозорість процедури, а також зменшення важелів впливу на неї з боку зацікавлених осіб формує певний вотум довіри до того, що торги проводяться справедливо, як у нашого суспільства, так і серед міжнародних партнерів, що в свою чергу, матимемо сподівання, сприятиме покращенню інвестиційної привабливості України.

До речі, для збільшення привабливості торгів для іноземних громадян та компаній веб-сайт СЕТАМ доцільно б було перекласти і англійською мовою поряд з державною.

Покращити варто і якість оформлення лотів з продажу майна, зокрема, в частині розміщення більшої кількості та покращеної якості їх фотографій, адже основна мета будь-яких торгів – залучити до їх проведення найбільшу кількість конкурентних учасників, які б запропонували найбільшу ціну за запропонований до продажу лот.

Щодо негативних моментів, пов’язаних з процедурою проведення торгів, можна відмітити те, що трапляються випадки використання старих схем, коли, зокрема, в торгах приймає участь певна пов’язана група осіб, які, збільшуючи цінову пропозицію по лоту, потім різко (за незначний проміжок часу перед закриттям торгів) відмовляються від неї, що позбавляє можливості реального покупця запропонувати кращу ціну.

Врешті решт майно продається за мінімальною ціною. З такими явищами потрібно боротися, зокрема, за допомогою значного підвищення розміру гарантованого внеску, який при відмові придбати майно не повертатиметься.

Єдиною ж рекомендацією є не зупиняти процес вдосконалення СЕТАМ, відразу реагувати на виклики та вносити зміни до порядку, який регламентує процедуру проведення реалізації арештованого майна шляхом проведення електронних торгів.
Коментарі
Додати коментар