До статей

Розпочато банкрутство «Дніпрошини»: власник активів винен Укрексімбанку майже 900 млн грн

13 січня, 2016
Аналітика
Розпочато банкрутство «Дніпрошини»: власник активів винен Укрексімбанку майже 900 млн грн

В Україні незабаром може стати одним виробником автомобільних шин менше: на початку січня господарський суд Запорізької області почав банкрутство ПРАТ «Інтермікро Дельта, Інк»

Ініціатором цього процесу виступила київська компанія «СБ Вікторія Плюс», якій підприємство заборгувало за охоронні послуги понад 660 тис. гривень. За рішенням суду, вже введена процедура розпорядження майном боржника, керувати якою призначена арбітражний керуючий Наталія Жиленко із Запоріжжя. Саме вона формуватиме реєстр вимог кредиторів, після чого буде визначатися його подальша доля. Втім, судячи з того положення, в якому знаходиться підприємство, майже напевно його чекає банкрутство. Це підтвердили представники самого ПрАТ, які назвали Жиленко фактично ліквідатором підприємства.

«Інтермікро Дельта, Інк» є фактичним правонаступником дніпропетровського заводу «Дніпрошина». У лютому 2012 року був запущений процес санації цього виробника шин для сільськогосподарської і дорожньо-будівельної техніки, а також вантажних і легкових авто, яке тоді входило в орбіту російського бізнесмена Надіра Багаутдінова. Інвестором заводу, який заборгував кредиторам на чолі з Укрексімбанком і Райффайзен банком Аваль близько півмільярда гривень, погодилося стати нікому не відоме київське підприємство «Інтермікро Дельта, Інк». Спочатку вважалося, що за ним нібито стояла група засновників компанії «Київ-Донбас» на чолі з колишнім міністром вугільної промисловості України Віктором Тополовим. Однак насправді ця структура, якій в кінці 2012 року відійшов цілісний майновий комплекс «Дніпрошини», була близька до «дочки» групи Raiffeisen - австрійської інвестиційної компанії Perun Capital. Голова останньої - Торстен Пол - був офіційним представником власника 100% акцій «Інтермікро Дельта, Інк» - кіпрської компанії Marmolada Investments, і в 2013-2014 роках «наглядав» за українським шинним активом на посаді заступника гендиректора.

У перші роки після зміни власника дніпропетровського виробника шин завод потроху набирав обертів. Так, в 2014 році виручка «Інтермікро Дельта, Інк» в порівнянні з 2013 роком зросла майже наполовину до 394 млн гривень. Щоправда, при цьому зростали і збитки, які за 2013-2014 роки вже склали майже 340 млн. До початку минулого року в умовах падіння попиту на шини заводу стало критично не вистачати обігових коштів. Він накопичив борги перед постачальниками сировини, йому обмежили подачу електроенергії, що вилилося в повну зупинку профільного виробництва.

Влітку минулого року в «Інтермікро Дельта, Інк» з'явився новий директор - замість Романа Науменка, який очолював компанію з 2013 року керувати шинним активом став житель Київської області, співвласник компанії «Реал холдинг» Іван Теренев. Це було прямим наслідком зміни власника заводу, представником якого і був новий топ-менеджер. У плани нових власників не входив подальший розвиток шинного виробництва в Дніпропетровську.

Після зміни керівництва ситуація на підприємстві погіршилася. Спочатку у вересні звільнені працівники «Інтермікро Дельта, Інк» почали пікетувати підприємство з вимогою погашення багатомільйонних боргів по зарплаті, звинувачуючи керівництво в тому, що його обладнання ріжуть на металобрухт. А в листопаді Бабушкінський райсуд Дніпропетровська з подачі обласної прокуратури наклав арешт на майно шинного підприємства. Тоді ж стало відомо, що посадові особи «Інтермікро Дельта, Інк» звинувачуються у привласненні коштів ключового кредитора підприємства - Укрексімбанку, який ще в 2011 році відкрив компанії кредитну лінію на суму 670 млн гривень. Станом на кінець листопада минулого року заборгованість по ній «Інтермікро Дельта, Інк» становила близько 900 млн гривень (з урахуванням відсотків і пені). І погашати борги компанія очевидно не поспішає - це підтверджується тим, що в кінці минулого року вона змінила юридичну адресу, переїхавши з Дніпропетровська до Запоріжжя.

Втім, найімовірніше, незважаючи на ці зусилля, майновий комплекс боржника все ж змінить власника. Інша справа, що шансів виручити за цей актив суму, що дозволяє компенсувати хоча б чверть боргу, в Укрексімбанку вкрай мало.

Ще у вересні представники держбанку провели перевірку стану заставленого майна, і прийшли до висновку, що воно знаходиться в незадовільному стані. «Котельня, яка передана в іпотеку банку, доведена до аварійного стану. Виявлені факти демонтажу виробничого обладнання і тепло-комунікаційних мереж. Місцезнаходження демонтованих елементів встановити не вдалося. Цехи підприємства відключені від електромережі, виробничий процес призупинено, консервація основних виробничих фондів підприємства не здійснювалася», - до такого висновку прийшли восени банківські інспектори. А оскільки з того часу стан проблемного активу явно не покращився, його вже можна списувати з рахунків.

 

За матеріалами: ДС

Коментарі
Додати коментар