До статей

Євген Філоненко: Інститут банкрутства фізосіб є нагально необхідним для України

27 березня, 2015
Аналітика
Євген Філоненко: Інститут банкрутства фізосіб є нагально необхідним для України

Старший юрист юридичної компанії FCLEX Євген Філоненко вважає, що інститут банкрутства фізичних осіб є нагально необхідним для України, однак його механізм та порядок реалізації має бути збалансованим і водночас відповідати викликам сьогодення

Про це він заявив в ексклюзивному коментарі для інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

В Україні вже неодноразовими були спроби прийняти закон щодо банкрутства фізичних осіб, проте такі законопроекти не отримали належної підтримки у Верховній Раді України. Офіційні та публічні причини такого результату різні, проте реальна і вагома причина полягає у небажанні фінансових установ України, щоб даний інститут в Україні існував, оскільки останній позбавить їх такого вічного джерела прибутків як борги фізичних осіб.

Сьогодні, коли населення бідніє з кожним днем у зв’язку із знеціненням гривні, і у більшості людей відсутні можливості для належного виконання своїх грошових зобов’язань перед кредиторами, законодавче врегулювання інституту банкрутства фізичних осіб є нагальною необхідністю.

Прийняття зазначеного інституту, по-перше, урівняє фізичну особу у правах з іншими учасниками (фізичними особами-підприємцями, юридичними особами) правовідносин, які мають можливість піти в банкрутство; по-друге, значно зменшить фінансове навантаження на фізичну особу, яке сьогодні є особливо великим та нестерпним, і, по-третє, збереже для таких фізичних осіб їх власність, яку кредитори відбирають за борги.

Зміст і перелік прав та обмежень, що виникають в результаті банкрутства фізичної особи, залежить від самого законодавця. Проте, виходячи з досвіду інших держав, як правило, введення банкрутства фізичних осіб надасть таким особам здебільшого лише право сплатити тільки частину боргу і протягом справедливого строку або не сплачувати борг взагалі. У той же час для таких фізосіб будуть вводитися певні обмеження у реалізації ряду прав (зокрема, неможливість займатися підприємницькою діяльністю, обіймати керівні посади, отримувати майно або кошти у кредит, передавати майно у заставу та інше).

Звичайно, ситуація, коли боржників масово звільнятимуть від необхідності повернення боргів, не влаштує кредиторів. Тому введення банкрутства фізичних осіб потребує встановлення певних гарантій для кредитних установ. Зокрема, очевидною буде необхідність запровадження механізму притягнення до відповідальності недобросовісних боржників, які умисно не повертають борги.

Станом на сьогодні в українського законодавця відсутній законопроект, яким врегульовувалося б банкрутство фізичних осіб в Україні. Проте, вважаю, що інститут банкрутства фізичних осіб є нагально необхідним для України, однак його механізм та порядок реалізації має бути збалансованим і водночас відповідати викликам сьогодення.

Коментарі
Додати коментар