До статей

Марина Саєнко: Закон про споживче банкрутство дасть боржникам другий шанс

01 квітня, 2015
Аналітика
Марина Саєнко: Закон про споживче банкрутство дасть боржникам другий шанс

Партнер юридичної компанії "Закон Перемоги", адвокат Марина Саєнко вважає, що основним завданням закону про банкрутство фізичних осіб має стати надання другого шансу боржнику, що має тимчасові фінансові труднощі, відновити свою платоспроможність через процедуру санації

Про це вона повідомила в ексклюзивному коментарі для інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація.

Дійсно, вже багато років до Верховної Ради України вносились різні законопроекти, які передбачають запровадження процедури банкрутства фізичної особи (так зване "споживче банкрутство"). Прийняття цих законів гальмувалося парламентом формально через неможливість узгодження застосовуваного типу банкрутства, його наслідків, а також інших істотних умов.

Насправді банкрутство фізичних осіб - досить поширена процедура в ряді країн Європи, а також США, Австралії, яка дозволяє законним способом вирішити проблему заборгованості. Є декілька типів такого банкрутства, але в більшості випадків їх основна суть дуже подібна до процедури реструктуризації заборгованості, тільки більш врегульована та містить чіткий механізм впровадження. Безумовним позитивом є також те, що в основі банкрутства фізичної особи лежить об'єктивний критерій - наявність у боржника на момент ініціювання процедури певної суми заборгованості, що перевищує його активи.

Слід зазначити, що всі попередні проекти містили очевидні перекоси то в одну, то в іншу сторону. Відповідно, їх прийняття закономірно блокувалося зацікавленими особами, в тому числі і банками. Зокрема, пропоновані обмеження для особи, що оголосила себе банкрутом, у вигляді позбавлення права займати управлінські посади в корпоративних підприємствах, заборони отримувати кредити протягом певного часу, набувати право на майно, виступати поручителем і так далі досить легко обійти в існуючих реаліях, що може схиляти недобросовісних боржників до умисного доведення до банкрутства, оскільки перспектива позбавлення від суттєвого боргу буде більш привабливою, ніж потенційні негативні майнові та іміджеві наслідки для такої особи.

У разі правильного підходу до підготовки відповідного законопроекту, в якому буде закладено баланс інтересів як кредиторів так і боржників, його прийняття стане однозначним позитивом і для одних, і для інших. Його основним завданням, на мій погляд, повинно стати надання "другого шансу" для боржника, який має тимчасові фінансові труднощі, відновити свою платоспроможність через процедуру санації, а не створення лазівки для ухилення від виконання фінансових зобов'язань перед кредитором. Крім прийняття цього важливого закону, необхідно буде також створити умови для реалізації його норм, у тому числі шляхом створення нарешті єдиного реєстру неплатників.

Коментарі
Додати коментар