До статей

Саймон Чернявський: Ми повинні сфокусуватися на збереженні «Мрії» як працюючого бізнесу

23 травня, 2016
Журналістські статті
Саймон Чернявський: Ми повинні сфокусуватися на збереженні «Мрії» як працюючого бізнесу

В ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту інформаційного порталу Банкрутство & Ліквідація СЕО агрохолдингу «Мрія» Саймон Чернявський розповів про те, наскільки реально вивести компанію з боргової ями і зберегти «Мрію» як працюючий бізнес

Саймон, як ви оцінювали перспективи «МРІЇ» рік тому і як оцінюєте ці перспективи сьогодні?

У лютому минулого року переді мною як генеральним директором стояло кілька основних завдань: відновити виробництво, повернути компанії максимально можлива кількість активів і розробити план реструктуризації боргового портфеля. Перші завдання були виконані протягом 6 дуже складних місяців, і насамперед – завдяки підтримці співробітників «Мрії». Ми відновили контроль над елеваторами і зерносховищами, насіннєвим і крохмальними заводами, фермами великої рогатої худоби, а до кінця року вийшли на земельний банк в розмірі 179 тис. га. Але завдання щодо реструктуризації боргового портфеля, як і очікувалося, набагато триваліше. Кредитори «Мрії» інвестували в компанію колосальні суми і зіткнулися з необхідністю списання величезних боргів і подальших фінансових вливань в компанію, щоб забезпечити роботу бізнесу. Паралельно з переговорами про реструктуризацію ми отримали пропозицію від групи інвесторів, в яку входять як поточні кредитори компанії, так і нові інвестори, про фінансування робочого капіталу вже на цей рік у розмірі 50 млн доларів. Це пропозиція – єдиний шанс для компанії виконати операційний план 2016 року, і його умови впливають на положення угоди про реструктуризацію. Більшість кредиторів вже погодили ці умови, але, оскільки вони передбачають пільги преференції для провайдерів робочого капіталу, але ті кредитори, які не бажають брати участь у його наданні, намагаються їх заблокувати. Моя позиція проста: ми повинні сфокусуватися на збереженні «Мрії» як працюючого бізнесу, що в довгостроковій перспективі в інтересах усіх кредиторів та стейкхолдерів. Це однозначно забезпечить краще повернення боргів всім кредиторам. Тому ми закликаємо всіх наших кредиторів погодити умови угоди про реструктуризацію.

Коли компанія надала кредиторам план реструктуризації боргу? Які його основні положення?

Оновлений план реструктуризації, що враховує фінансування робочого капіталу, був наданий нашим комітетам кредиторів в кінці березня, відразу після отримання пропозиції про відкриття нової кредитної лінії. Причому сама пропозиція, як і план реструктуризації, що грунтується на принципі рівності всіх кредиторів: вона відкрита, і до фінансування робочого капіталу можуть приєднатися всі бажаючі кредитори на рівних умовах.

Що стосується угоди про реструктуризацію, то вона передбачає, що борг «Мрії», який компанія повинна обслуговувати, буде встановлено на рівні 300 млн доларів. Крім забезпечених кредитів, ця сума включає частину основного боргу, робочий капітал і roll-up (UPSIDE) для його провайдерів. Угода також передбачає, що більша частина основного боргу буде переведена в інструмент, подібний акціонерного капіталу, і наші кредитори зможуть розраховувати на збільшення повернень через підвищення капіталізації «Мрії» і можливого продажу їх частки в компанії.

Згоден, що з точки зору банків ця пропозиція може виглядати не найбільш привабливою, але єдина альтернатива реструктуризації – ліквідація компанії – варіант набагато менш вигідний, особливо з урахуванням юридичних та операційних ризиків.

Я бачу кілька варіантів виходу із ситуації для кредиторів: прийняти умови реструктуризації з перспективою більш значного повернення в майбутньому через відновлення капіталізації компанії і можливий продаж частки, брати участь у робочому капіталі та скористатися roll-up, передбаченими для його провайдерів, або продати свою частку боргу на вторинному ринку. Я ще раз закликаю кредиторів оперативно визначитися з варіантом, за яким вони будуть діяти: від швидкості прийняття рішення залежать терміни отримання «Мрією» робочого капіталу, і, відповідно, – операційна діяльність компанії.

Який зараз розмір земельного банку? Скільки землі використовувалося під урожай 2015 року і скільки угідь буде використовуватися в 2016 році?

На даний момент «Мрія» контролює 179 тис. га. При переході контролю над компанією до кредиторів колишній менеджмент «Мрії» заявляв про земельний банк в 260 тис. га. Проте в ході аудиту з'ясувалося, що ця цифра далека від дійсності, і на момент початку аудиту - в квітні минулого року -  земельний банк «Мрії» становив близько 200 тис. га.

У 2015 урожай зібрали більш ніж з 120 тис. га, 62,9 тис. га з яких – озимі, і 64,2 тис. га – ярі культури. У 2016 році будемо намагатися максимально використовувати контрольовані площі. Вже засіяно озимими 84 тис. га, під ярі заплановано 86,5 тис. га.

Ви говорили, що розраховуєте на те, що в 2015 році компанія вийде на позитивну EBITDA? Чи виправдалися ваші очікування?

За підсумками 2015 року ми вийшли на позитивні показники EBITDA. Але нам все ще належить пройти довгий шлях до досягнення нашого потенціалу, який, на мою думку, для наших поточних активів в рослинництві може становити близько 300$ EBITDA на ГА.

Ви говорили, що плануєте, що в 2016 році компанія буде заробляти $100-150/га, а до 2019 року – $350-400/га. За рахунок чого плануєте досягти таких показників та які кроки робитимете?

Ми маємо намір вводити кращі агрономічні технології, управляти витратами шляхом впровадження механізму контролю над бізнес-процесами і автоматизації, оптимізувати загально-виробничі витрати шляхом масштабування і підвищення ефективності праці. Тобто зосередимося на ефективності. Крім того, ми маємо елеваторний напрям, який є прибутковим, розвиваємо картопляний напрямок.

Які підприємства сьогодні складають основні активи компанії і скільки їх?

Сьогодні «Мрія» повністю контролює сім сучасних елеваторних комплексів і чотири зерносховища загальною потужністю 600 тис. тонн, два крохмальних заводу, насіннєвий завод, чотири ферми ВРХ. Хочу зазначити, що ми принципово вирішили зберегти тваринництво, хоча цей напрямок – не профільний для компанії. Ми добре розуміємо непросту ситуацію у тваринницькій галузі України та її важливість для регіонів нашої присутності, тому зберігаємо наявні у нас ферми і навіть плануємо невеликі інвестиції на їх ремонт і розвиток.

Ходить багато розмов про цукрові заводи, що раніше належали родині Гут. Хочу прояснити це питання: компанія «Т-Цукор», що володіє цукровими заводами, юридично ніколи не входила до складу «Мрії», як і низка інших активів: земельна ділянка для спорудження портового терміналу в Одеській області, дилерський і логістичний бізнес.

Що і як вдалося зробити з Вашого початкового плану виведення компанії з кризи? Які подальші кроки плануєте робити?

Останній сезон ми були сфокусовані на стабілізації операційної діяльності компанії та проведення повного аудиту всіх активів і пасивів. Нам вдалося залучити кредит на 25 млн доларів від наших поточних кредиторів для фінансування операційної діяльності. У листопаді 2015-го ми почали експорт зерна, що знизило потребу в оборотному капіталі і погашення кредитної лінії почало здійснюватися з вільного грошового потоку, генерованого від виручки.

Ми відновили співпрацю з лізинговими компаніями, уклавши нові угоди на суму понад 4 млн доларів, а також вже самостійно придбали техніку вартістю понад 3,7 млн доларів. У 2016 році ми маємо намір і надалі поповнювати свій парк сільськогосподарської, логістичної, спецтехніки та транспорту, і плануємо виділити на її закупівлю близько 10 млн доларів. Місяць тому ми вже закупили 10 тракторів CASE Quadtrac 500 загальною вартістю 3,2 млн доларів.

Також в планах завершення реструктуризації боргового портфеля, підвищення ефективності виробництва, в тому числі - завершення впровадження нової операційної моделі. Вона передбачає об'єднання 17 виробничих блоків у кластери та делегування їх керівникам більше самостійності в прийнятті рішень.

Компанія повідомляла, що буде розвивати ягідний бізнес через кооперативи. Чому обрали цей напрям?

Для Компанії це не бізнес, а частина соціальної політики. Я бачу в кооперативному русі величезний потенціал для створення робочих місць і розвитку підприємництва серед наших пайовиків, тому цей напрямок буде одним із пріоритетних в рамках нашої КСВ. Перший кооператив, про який ви говорите, - «Файна поляна» - за нашими розрахунками повинен за підсумками першого року принести 30 сім'ям-учасникам урожай в кількості 10 тонн малини і приблизний дохід в розмірі 350 тис. гривень. Тут важливо підкреслити: цей кооператив не є власністю «Мрії» і не входить до складу Агрохолдингу. По суті це – колективне підприємство, яким володіють безпосередньо учасники кооперативу. Підтримка з боку «Мрії» полягала в закупівлі техніки та саджанців на суму в півмільйона гривень. Крім того, ми залучили фахівців та провели навчання для учасників кооперативу, протягом року будемо допомагати з дотриманням технологій, виходом на ринок. Образно кажучи, даємо людям вудку.

Вже надходять запити від пайовиків допомогти їм у створенні кооперативів по збору молока, вирощування ВРХ та надання сільськогосподарських послуг. Тому будемо розвивати цей напрям і надалі, якщо побачимо відгук з боку громад та бажання вчитися, розвиватися і працювати.

Коментарі
Додати коментар