До статей

Банкрути нікому не потрібні

01 червня, 2016
Журналістські статті
Банкрути нікому не потрібні

Фідобанк і банк "Михайлівський" нецікаві потенційним інвесторам. Чотири банки, які отримали від НБУ право купувати портфелі збанкрутілих установ, не зацікавлені в активах банків-банкрутів

Інвестори втратили інтерес

Два великих банки, які збанкрутіли останнім часом, будуть ліквідовані. Фонд гарантування вкладів фізосіб вже оголосив про пошук інвесторів для виведення з ринку неплатоспроможних Фідобанку і Банку Михайлівського. Право стати «інвестором» є тільки у чотирьох гравців: Нацбанк кваліфікував для цих цілей ПУМБ, Альфа-банк, Укрсоцбанк і ТАСкомбанк.

FinClub опитав потенційних покупців. Жоден з них не висловив бажання стати приймаючим банком.

Альфа-банк зараз готується до роботи з активами Укрсоцбанку, купівля якого має завершитися за кілька місяців. «Альфа-банк дотримується заявленої раніше стратегії та планів розвитку, зокрема, тих, що стосуються угоди з групою UniCreditBank», – повідомили в установі.

Укрсоцбанк зацікавлений лише в тому, щоб як банк-агент виплачувати відшкодування ФГВФО постраждалим вкладникам. «Як і в банку «Хрещатик», ми плануємо брати участь у тендері в частині депозитного портфеля. Купівлю кредитних портфелів «Михайлівського» і Фідобанку ми не плануємо», – розповіла голова правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко.

У ПУМБ відмовилися прокоментувати свої плани щодо банків-банкрутів. «Купівля банку в цілому нас навряд чи зацікавить, тому що існують занадто великі ризики придбати невідомо що», – говорить голова правління ПУМБ Сергій Черненко. У ТАСкомбанку не відповіли на запит.

Питання шахрайства

Банкіри не бажають купувати «кота в мішку». Інтерес до неплатоспроможних банків знижують афери та шахрайства, які не рідкість у банках-банкрутах. Банк Михайлівський саме напередодні свого банкрутства продав задешево значний кредитний портфель роздрібних кредитів.

Якщо найближчим часом інвестори не з'являться, ці банки чекатиме доля попередніх банкрутів. Переважна більшість з них були відправлені на ліквідацію. «Як тільки банк стає неплатоспроможним, клієнти відразу ж припиняють платити за кредитами. В результаті якість кредитних портфелів різко падає і відновити її практично неможливо», – пояснював раніше слабкий інтерес до таких активів заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізосіб Андрій Оленчик.

За матеріалами: FinClub

Коментарі
Додати коментар