До статей

Українська сонячна енергетика: фаза затемнення

09 квітня, 2015
Журналістські статті
Українська сонячна енергетика: фаза затемнення

Запорізький завод напівпровідників може піти з молотка. Справу про його банкрутство вже порушено. Високотехнологічне виробництво, в яке було вкладено майже півмільярда євро, може так і не відновити роботу на повну потужність

Олександр Колосовський

Масштабне будівництво

Завод напівпровідників як окреме підприємство з'явився у 2002 році, коли був виділений зі складу Запорізького титано-магнієвого комбінату. В 2008 році його придбала компанія Activ Solar, яка посіла місце найбільшого виробника сонячної енергії в Україні. Завод напівпровідників мав забезпечити нового власника полікремнієм, що використовується для виробництва сонячних батарей. Activ Solar, яку ЗМІ пов'язують з колишнім високопосадовцем Андрієм Клюєвим, планувала зробити Завод напівпровідників потужним виробником полікремнію, і в березні 2009 року в землю було вбито першу сваю на місці будівництва нових корпусів, а вже в жовтні 2010 року нові потужності видали перші партії продукції. З березня 2011 року розпочалось повноцінне виробництво.

Гроші в будівництво нових потужностей вкладали, зокрема, й акціонери підприємства, адже кредити від власників були значно дешевше, ніж на ринку. "Акціонери вкладали значні кошти в модернізацію заводу, в тому числі і в будівництво цеху з виробництва полікристалічного кремнію. Всього в модернізацію заводу було вкладено більш ніж 450 млн євро, зокрема компанія Activ Solar вклала більше 200 млн євро", - повідомила прес-служба Activ Solar.

За словами президента Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) Віталія Давія, в Україні наявний практично весь ланцюг виробництва матеріалів та обладнання, необхідного для розвитку власної сонячної енергетики - від виробництва полікремнію і до виготовлення сонячних панелей й будівництва станцій. І Завод напівпровідників мав стати одною з ланок цього ланцюга.

Погода змінилась

Однак невдовзі після будівництва на Заводі напівпровідників нових потужностей світова кон’юнктура виробництва полікремнію суттєво змінилась – виробники з Китаю, відомі демпінговими цінами, наповнили ринок своїм товаром. За словами співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитра Маруніча, китайські виробники поводились дуже агресивно – в минулому році Єврокомісія навіть була змушена ввести обмежувальне мито на ввіз до Європи сонячних панелей з Китаю. Крім того, вважають в Activ Solar, інвестиційна привабливість галузі сонячної енергетики безпосередньо в Україні в останні 2-3 роки погіршилась через серйозні політичні та економічні потрясіння. Як наслідок, попит на "сонячний" полікремній впав, а запорізький завод опинився в скруті і в оточенні кредиторів.

6 січня цього року Господарський суд Запорізької області порушив справу про банкрутство Заводу напівпровідників за позовом компанії "Сі-Інвест", при цьому сума претензій кредитора складала лише 714 тис. гривень. Але загальні борги заводу перед "Сі-Інвест", яка володіє 25% заводу, складають 208 млн гривень. Компанії Activ Solar, яка володіє майже 75% Заводу напівпровідників, підприємство заборгувало набагато більше – 3,163 млрд гривень. В той же час загальна сума претензій кредиторів набагато більша – біля 8 млрд гривень. "На сьогодні завод не може платити за своїми зобов’язаннями кредиторам. І деякі з них скористались таким несприятливим моментом, щоб заявити про свої права", - повідомила прес-служба Activ Solar. Керівництво заводу намагалось використати різні шляхи досудового врегулювання боргів, зокрема, декілька місяців тому всім кредиторам було запропоновано план фінансового оздоровлення підприємства. Однак цей план не було прийнято кредиторами, і розпочалася процедура банкрутства.

Компанія "Сі-Інвест" поки що ігнорує інформаційний запит порталу Банкрутство & Ліквідація, в якому редакція намагається дізнатися причини, чому акціонер вирішив збанкрутувати власне підприємство.

Навряд чи розвидниться

За словами незалежного експерта Віктора Андрієнка, виробництво полікремнію - технологічно складне, тут дуже важлива чистота продукту, тому на початкових етапах виробництво має дуже високу собівартість. Таким чином, підприємствам з невеликими обсягами виробництва дуже складно конкурувати з гігантами. Наприклад, найбільші світові виробники (китайський GCL, американський Hemlock Semiconductor, німецький Wacker, корейський OCI) мають виробничі потужності у 40-60 тис. тон полікремнію на рік, що дозволяє їм мати низьку собівартість виробництва. Запорізький завод напівпровідників декларував річні обсяги виробництва на рівні 2,5-5 тис. тон. "В результаті запорізьке підприємство так і не досягло рівня собівартості, який би дозволяв продавати полікремній і отримувати прибуток. Виробництво у Запорізького заводу - глибоко збиткове", - вважає Віктор Андрієнко.

За словами експерта, попит на полікремній з боку сонячної енергетики в світі постійно зростає, але й пропозиція - не відстає. Тому ціни на цей продукт стабілізувались, і, на думку Віктора Андрієнка, в найближчі роки суттєво не виростуть.

Щодо можливості Запорізького заводу робити на повну потужність скептично налаштований і основний акціонер. На його думку, підприємству для розширення потужностей і виходу на ті обсяги виробництва, які б дозволили знизити собівартість готової продукції до економічно допустимого рівня, необхідні великі інвестиції. "Нашими власними зусиллями, як одного з акціонерів, ми зробити цього не зможемо - у нас немає ресурсів. А залучити зовнішнє фінансування за настільки складного політичного і економічного становища країни та ситуації на ринку відновлюваної енергетики також неможливо", - повідомила прес-служба Activ Solar.

На думку співголови Фонду енергетичних стратегій Дмитра Маруніча, в умовах, коли тариф на купівлю електроенергії у сонячних станцій в Україні було знижено вдвічі, навіть віддалена перспектива роботи Заводу напівпровідників виглядає дуже сумнівною. Крім того, в усьому світі значно впали ціни на вуглеводні, отже цікавість з боку інвесторів до нетрадиційних джерел енергії впала. "Хто буде вкладати гроші у високі технології, коли поряд дешева нафта і газ? Сонячно енергетика – це задоволення для багатих країн, а в Україні немає грошей навіть на те, щоб сплачувати поточний "зелений" тариф, не говорячи вже про значні суми на розвиток технологій і виробництва обладнання та матеріалів для подібних проектів", - зазначив експерт.

Минулого тижня стало відомо, що китайська компанія CNBM International має намір придбати у Activ Solar сонячні електростанції. Серед активів, що цікавлять китайців, Заводу напівпровідників немає. За словами Дмитра Маруніча, це вельми показово. "Ми не є лідерами в цій галузі. Наскільки я знаю, у Заводу напівпровідників були проблеми технологічного плану – він не міг досягти потрібної чистоти полікремнію. Зараз виробництво простоює, і цілком можливо, що Завод напівпровідників виявиться нікому не потрібним", - вважає експерт.

Коментарі
Додати коментар