До статей

Тарас Єлейко: «Нам важливо дізнатися, як світовий ринок реагує на українські проблемні кредити»

28 березня, 2017
Аналітика
Тарас Єлейко: «Нам важливо дізнатися, як світовий ринок реагує на українські проблемні кредити»

Для того, щоб виставляти на продаж крупні пули проблемних кредитів і отримувати за них ринкову вартість, потрібно пустити на ринок не лише українські майданчики, але й світових гравців.

Цим перейнялись у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб: разом з Нацбанком вони запускають проект, який дозволить розширити коло потенційних покупців заставних кредитів НБУ. Про це більш детально інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація розповів в.о. директора департаменту консолідованого продажу активів  Фонду Тарас Єлейко.

Проект ще не стартував, а про нього вже ходить стільки чуток! Хотілося б отримати інформацію з перших рук…

Так, про це питання багато дискутують. На жаль, часто перекручуються факти. Спробую розказати, навіщо цей проект з’явився і які його цілі. Основна ціль – наздогнати світ у розвитку боргового ринку. Як відомо, у світі є багато компаній, фондів, які цікавляться боргами. На цьому ринку є велика, навіть надлишкова ліквідність. Тому ми хочемо зараз разом з Нацбанком зробити перший крок, щоб відкрити доступ до українських портфелів непрацюючих кредитів міжнародним гравцям. І зробити це у відповідності до найкращих світових практик.

Чому це не можна зробити через «Прозорро?».

Так, через «Прозорро» ми побудували абсолютно зрозумілу та прозору схему продажу наших активів, як фізичного майна так і прав вимог..  Слід зазначити, що близько 80% всіх активів під управлінням Фонду складають права вимоги. Також на даний момент, на жаль, можна констатувати, що ми маємо доволі слабо розвинений внутрішній вторинний ринок корпоративних кредитів.,особливо це стосується кредитів з значною заборгованістю. Крім того, для багатьох іноземних гравців кредити розміром 2-3 млн грн, або й 5 млн доларів –нецікаві. На світовому ринку торгують портфелями на мільярди євро! За останні 18 місяців у країнах Центральної та Східної Європи було продано проблемних кредитів на 6 мільярдів євро. Найбільш активна в цьому була Румунія. Вони здійснили 6 продажів неякісних кредитів, і балансова вартість мінімального з них була 260 млн євро, а максимальний продаж складав 2,1 млрд. євро. Це для розуміння, які обсяги цікавлять світовий ринок. Відповідно, ми хотіли створити умови в Україні, щоб у наших аукціонах могли взяти участь абсолютно всі охочі – як внутрішні гравці, так і іноземні

Чому нам важливо запустити цей проект? У минулому році у нас обсяг продажу активів дорівнював 3,2 млрд грн, з них на півтора мільярда – кредитів. Основна їх частина – це кредити малого та середнього бізнесу. Плюс кредити фізичних осіб. При цьому продажу кредитів великого бізнесу майже немає. Як показує наша практика, великі кредити дуже погано продаються в нашій країні. З одного боку – відсутні інвестори. З іншого – коли доходить до продажу, то через суди та інші рішення, за допомогою хороших юристів,  повністю блокуються всі продажі.

У зв’язку з цим було ухвалене рішення сформувати два пули кредитів по 5 млрд гривень кожний, куди потрапили кредити, що перебувають у заставі Національного банку,і спробувати їх продавати в рамках найкращого світового досвіду, через два майданчики зі світовим ім’ям. У такому форматі ці великі кредити можуть бути дуже цікавими, тому що вони є цінністю для потенційних покупців. І не тільки для українських. Крупні гравці зі світового ринку будуть бачити, що тут є з чим працювати.

Що входить в ці кредити?

Їх основа – кредити великого корпоративного бізнесу, які важко продати в Україні. Частина – середнього корпоративного бізнесу. Є декілька крупних кредитів фізичних осіб, пов’язаних з бізнесом. Пули відбиралися таким чином, щоб обрати максимально різноманітний напрямок бізнесу. Нам важливо подивитися, яким чином світовий ринок відреагує на різнопланові українські активи. В пули були відібрані як кредити з хорошою заставою, так і беззаставні.

А які майданчики пройшли кваліфікацію?

Перший – це FFN – First Financial Network. Другий – DebtX. Обидва майданчики більше 15 років  на ринку., засновані наприкінці 80-початку 90-х. За минулий рік FFN організувала продаж більше 100 портфелів у всьому  світі, зокрема у Великобританії,  Ірландії, Німеччині, США та багатьох інших. Тому коли кажуть, що це незрозумілі компанії, можна констатувати, що  вони вважаються одними з найсерйозніших гравців на ринку проблемних активів. Кожна з них також співпрацювала з декількома десятками систем гарантування у різних країнах, та організовувала продаж кредитів збанкрутілих банків. При цьому в рамках проведення кваліфікації у 2016 році тільки ці дві  компанії показали, що мають досвід продажу портфелів кредитів балансовою вартістю більше 100 млн грн на міжнародних ринках. Зважаючи на це, їх було відібрано для участі в пілотному проекті з продажу пулів активів.

Чи немає тут небезпеки, що українські покупці не отримають доступу до цих активів?

Такі закиди нам роблять, але я хочу це спростувати. Однією з умов пілотного проекту було те, що інформація і сайти мають бути перекладені на українську мову, щоб українські покупці отримали рівноправний доступ до аукціону. Весь продаж буде проводитися в абсолютній відповідності до законодавства і до нормативно-правових актів Фонду. Інформація буде надрукована на сайті Фонду, на всі процедури буде відведено достатньо часу.Один лише маркетинг займе десь до шести тижнів. Вся інформація буде розміщена у віртуальних кімнатах даних і доступ до неї після підписання договорів конфіденційності можна буде отримати з будь-якої точки світу. Плюс буде проведено кілька «road show» для потенційних покупців  пулів як в Україні так і за кордоном. Ми зі свого боку будемо проводити максимальний маркетинг цих двох пулів, щоб залучити українських гравців, зацікавити їх взяти участь у цих аукціонах. Хочу наголосити, що однією із основних умов даного проекту є надання рівного доступу для всіх потенційних покупців як в середині країни так і за її межами.

Коли стартує проект?

Він вже стартував. На даний момент ведеться активна робота на рівні банків: ознайомлення з документацією, її сортування і заповнення кімнат даних. Ми очікуємо, що перші торги відбудуться приблизно за 5 місяців. Наприкінці літа ми зможемо оцінити як ринок реагує на пули.

 Важливо, щоб відбувся перший продаж, оскільки він завжди є найтяжчий. Інвестори дивляться саме на перший продаж, і, якщо він відбувається успішно, наступні відбуваються набагато легше, бо більшість інвесторів вже затратила основні кошти, подивилися на Україну, оцінили її ризики, інфраструктуру, проговорили з юристами обмеження руху капіталу. І, якщо перший продаж відбудеться успішно, ми будемо оцінювати можливість запуску аналогічних продаж на регулярній основі.

А що ви вкладаєте в поняття успішний?

Давайте отримаємо від майданчиків початкові оцінки – у скільки ринок може оцінити ці пули. Це займе десь 2-3 місяці. І тоді будемо розуміти, чи нам цікаво далі рухатися. І взагалі – отримаємо барометр, у скільки оцінюють українські непрацюючі кредити, враховуючи всі наші нюанси судової системи, права захисту кредиторів і таке інше.

Якщо продаж пройде успішно, і інші майданчики теж зацікавляться. Наскільки фонд відкритий до того, щоб збільшити цю кількість?

Абсолютно відкритий. Ми думаємо проводити нову акредитацію з надання комплексних послуг з продажу активів, а саме – продажу пулів активів. І там буде вимога – досвід продажу на міжнародних ринках великих портфелів.

Якщо говорити відверто, у співпраці Фонду гарантування вкладів та НБУ були різні моменти. Зокрема, завищувалася початкова ціна активів, через що їх неможливо було продати. Чи ви боретеся з цими явищами?

Так, це було. Але зараз, завдячуючи консолідованій позиції перших осіб і Світовому банку, ми намагаємося налагодити більш динамічний процес. І наразі він зрушився з місця – як по цінах, так і по активності роботи. На ринку у найближчі тижні з’явиться багато досить цікавих активів, що перебувають у заставі Нацбанку, які ринок вже давно чекає.  

Чи вивчали світовий досвід, як світові компанії поводяться з боржниками?

Практика роботи у них зрозуміла. Коли іноземні інвестори купують кредити, вони домовляються з компаніями, яка буде представляти їхні інтереси в Україні. Це як інвестиційні, так і юридичні компанії. Наймають досить сильних юристів, інвестбанкірів, і паралельно дивляться, яким чином можна вплинути на компанії-боржники з точки зору міжнародного права. 

Коментарі
Додати коментар