До статей

«Укрпошта» знаходиться на межі банкрутства через афери керівництва

06 травня, 2015
Журналістські статті
«Укрпошта» знаходиться на межі банкрутства через афери керівництва

Попри заявлену політику реформ у міністерстві інфраструктури, міністр Андрій Пивоварський продовжує дивувати своїм ставленням до «Укрпошти»: кадрові зміни та люстрація не торкнулись нікого у цій одній з найкорумпованіших державних структур

Виконуючий обов’язки генерального директора Ігор Ткачук, не маючи профільної освіти та досвіду керування подібними підприємствами, розставляє на керівні посади відвертих махінаторів та розробників кримінальних схем вимивання грошей з підприємства. За рік їх діяльності «Укрпошті» було завдано збитків на десятки мільйонів гривень. І попри гучні скандали у пресі, ці керівники продовжують залишатися на посадах. Говорити про якесь покарання чи хоча б люстрацію годі. За всю історію підприємства жоден генеральний директор чи хоча б заступник не були притягнуті до відповідальності за скоєні злочини. А таких було багато.

Черговим яскравим прикладом кадрової політики Ткачука  є призначення виконуючим обов’язки директора Київської міської дирекції Олександра Мельника. Це черговий керівник «Укрпошти», який не має відповідної освіти і досвіду роботи у даній сфері. Раніше він займався поліграфічним бізнесом, а потім був начальником служби безпеки Ігора Ткачука. Очевидно, що лише завдяки цьому його призначили в.о. столичної дирекції.

Ще раніше вибухнув скандал із депозитами у «Златобанку». Тоді за дуже дивних обставин керівництво «Укрпошти» розмістило майже 60 мільйонів гривень на депозитному рахунку у сумнівному банку рівно за пару днів до його банкрутства. Розслідування цієї справи гальмується, як можна судити – не без втручання керівництва «Укрпошти». Але дирекція підприємства після цього «вляпалась» у інший скандал, про який поки що не говорять у ЗМІ. Цього разу вони розмістили 24 мільйони гривень на депозитному рахунку у «Дельтабанку», який, як відомо, також недавно збанкрутував. Дирекція «Укрпошти» вирішила повернути гроші, але у дуже оригінальний спосіб: вкладники «Дельтабанку», які проплачували необхідні платежі через «Укрпошту», невдовзі від колекторів дізнались, що вони нічого не платили. Виявилось, що оточення пана Ткачука вирішило погасити депозитний рахунок шляхом відбирання у населення сплати за послуги банку. У результаті їм вдалося зібрати майже 25 мільйонів гривень, але подібна операція – незаконна, бо такі умови не були узгоджені, і взагалі порушують усі законодавства. При цьому боржників «Дельта банку» продовжують «штормити» колектори.

Будь-який юрист скаже. що подібні оборудки незаконні і досі дивно чому на подібне правопорушення не звернули увагу правоохоронні органи. Тисячі людей загнані у боргову яму, і це може призвести до соціального вибуху. Подібний скандал на руку лише Кремлю та тим, хто розхитує спокій у державі. На дирекцію та міністерство ідуть сотні листів від постраждалих, однак ситуацію намагаються замовчати. Міністерство інфраструктури не може не знати про неї.

Дивує також головна проблема підприємства: майже рік підприємством керує некомпетентний і скандальний політик, до того ж у статусі «в.о.», а профільний міністр Андрій Пивоварський за рік не зміг його замінити на достойну кандидатуру або хоча б організувати прозорий конкурс. У цьому можна вбачати лише особисту незацікавленість у зміні ситуації. Адже у інших структурних підрозділах та підприємствах міністерства влаштовуються конкурси і призначаються фахові працівники, в той же час як «Укрпошта» постійно здригається від корупційних скандалів, але в її структурі нічого не змінюється.

Нещодавно Ігор Ткачук звітував про 100 днів своєї діяльності, описуючи у райдужних тонах «підйом та розквіт» підприємства. Та якби це було так насправді,чи чули б ми про гучні скандали і махінації? Кардинально протилежний звіт нещодавно оприлюднив директор Сумської дирекції «Укрпошти» Володимир Криштоф. Він вирішив піти у відставку, написавши заяву про неможливість працювати з таким головним керівництвом як зараз. Варто зауважити, що В. Криштоф раніше боровся проти попереднього директора-корупціонера – Михайла Паньківа. Однак, втомившись воювати з керівниками, які руйнують «Укрпошту», вирішив піти з підприємства. Дуже схоже на те, що комусь просто вигідно довести національного оператора поштового зв’язку до банкрутства, після чого його куплять за копійки новоспечені олігархи. Інакше як пояснити те, що відбувається на цьому підприємстві?

За матеріалами: Інформатор

Коментарі
Додати коментар