До статей

Реформа приватних виконавців потребує реформування

23 червня, 2017
Аналітика
Реформа приватних виконавців потребує реформування

Денис Матвійчук, кандидат у приватні виконавці

Відбулось п’ять кваліфікаційних іспитів для осіб, які мають намір здійснювати діяльність приватних виконаців. Результати першого та наступних іспитів різняться кардинально. Нагадаю, що до першого іспиту не було допущено більш ніж 50% кандидатів та майже 50% допущених не склали іспит. Наступні результати іспитів були набагато кращими. Наприклад, четвертий кваліфікаційний іспит успішно склали 92% кандидатів – з 25 осіб склали 23. Що трапилось? Кандидати пішли більш розумні, було більше часу на підготовку, кандидати, дивлячись на результати першого іспиту, стали давати хабарі кваліфікаційній комісії або члени кваліфікаційної комісії все ж дослухались до критики, яка лунала в їх адресу та стали більш лояльні ? На мою думку, все в сукупності.  Але втрачати пильність кандидатам та тим, хто фактично вже є приватним виконавцем, мабуть зарано. Тимчасова кваліфікаційна комісія всупереч п. 1 Розлілу VI Порядку допуску до професії приватного виконавця не видала протягом 10 днів посвідчення приватного виконавця тим, хто успішно склав іспит. А зараз взагалі не призначає наступні іспити, причиною того є нібито відсутність заявок кандидатів. В соцмережах розгортається шквал критики з приводу загублених Мін’юстом документів кандидатів для допуску до іспиту. Приблизно 100 кандидатів не можуть знайти своїх документів, направлених до Мін’юсту.

Відповідно до діючого законодавства єдиним документом, який підтверджує статус приватного виконавця, є посвідчення. Не передбачено ніяких інших документів. Це здається не зовсім коректним, адже посвідчення має похідний характер і видається на підставі якогось первинного документу – свідоцтва, ліцензії, сертифікату, тощо, що підтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності, як того вимагає Податковий Кодекс України для постановки на податковий облік як самозайнятої особи. Вигадали свідоцтво про проходження навчання, свідоцтво про проходження стажування, але чомусь немає свідоцтва про те, що особа має право здійснювати діяльність приватного виконавця. Навіть в рамку в офісі повісити нема чого.

З моменту розробки тестових питань пройшов деякий час і до законодавства були внесені певні зміни. З цього приводу кандидати в приватні виконавці гадають, які варіанти відповідей будуть на іспиті – ті, що були до внесення змін, або вже за новими змінами. На мою думку повинно бути інше. Ті тестові питання, по яким в законодавство були внесені зміни, повинні виключатися з переліку, тому що відповідь, яка не відповідає діючому законодавству, не може бути взагалі, а правити з урахуванням змін теж неможна, так як навчання кандидатів відбувалось по законодавству до змін. Свідоцтво про навчання видається терміном на один рік, тому і зміни до тестових питань можуть вноситися після закінчення дії свідоцтва.  Є ряд некоректних тестових птань, які визнані такими Інститутом права та післядипломної освіти Мін’юсту, кандидатами в приватні виконавці і викладачами, крім самого Мін’юста в особі Тимчасової кваліфікаційної комісії. Якщо в судовому порядку ці тестові питання будуть виключені, серед кандидатів постає питання, чи не буде від цього гірше, адже будуть питання, по яких кандидати не прходили навчання.  Теж невірна думка. До закінчення дії свідоцтва про навчання ніякі нові питання не можуть виноситися на іспит.

На моє глибоке переконання необхідно внести відповідні зміни в Порядок допуску до професії приватного виконавця та відкрити не тільки тестові питання, але й варіанти відповідей на них без зазначення правильних відповідей. Це в жодному разі не вплине на якість підготовки кандидатів. Навпаки, з відкритими варіантами відповідей якість підготовки буде краща. Вже пройшли навчання три потоки кандидатів. Кожен потік готувався і розробляв свої відповіді на тестові питання, звіряючи з попередніми. Варіанти відповідей є у відкритому доступі, тому сенсу тримати їх в секреті немає. Але є сенс бачити в тому числі невірні варіанти відповідей, з огляду в тому числі на якість тестів, на незрозумілі та двоякі формулювання. Крім того, коли заздалегідь бачиш всі варіанти відповідей, стресу на іспиті менше. Хтось зауважить, навіщо відкривати варіанти відповідей, якщо перший етап іспиту – тестування здають всі стовідсотково. Але п’ять років пройдуть непомітно і прийде час здавати екзамен відповідно до ст. 33 Закону України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів», і це стане впригоді. Аналогію можна привести стосовно іспиту на отримання водійського посвідчення, де оприлюднено не тільки тестові питання,але й варіанти відповідей.

Найбільшу бюрократію, яку тільки можна собі уявити, передбачає Порядок про допуск до професії приватного виконавця стосовно стажування осіб, які пройшли навчання і не звільнені від його проходждення. Стаття 20 Закону  України «Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів» передбачає, що загальний строк навчання і стажування приватного виконавця не може перевищувати трьох місяців. Порядком допуску до професії передбачили місячний термін стажування і дуже складний шлях його документального оформлення. Щоб пройти місячне стажування потрібно півтора місяця на оформлення документів до стажування і півтора місяця після. Тобто бюрократична машина займає три місяці аби місяць стажуватись. Цей процес однозначно потрібно спрощувати.

Через певний проміжок часу з початку процесу реформування складається враження, що група посадовців, які причетні до гарної справи реформування виконавчої системи в Україні, вирішили її «приватизувати», створити кишенькових приватних виконавців, яких посадиди на заробітну платню або процент під своїм крилом. Все пішло не так, як бажалося. Виявилась достатня кількість самостійних людей, яких правдами та неправдами потрібно відсіювати. Ця думка в тому числі підверджується тим, що чотири рази без нагальних причин переносилось навчання приватних виконаців, поспіхом вносилися зміни до Порядку допуску до професії, аби списки осіб узгоджувались з Мін’юстом, маніпуляціями з черговістю навчання, відсіюванням більше половини кандидатів першого іспиту, невидачею посвідчень, втратою документів для допуску до іспиту. Безумовно далі слід очікувати порушення п. 2 Розділу III Положення про офіс приватного виконавця 15-денного строку на перевірку офісу, з надуманих підстав незатвердження офісу, на рівному місці зупинення діяльності на строк до 6 місяців та інші перепони. Але так буде не завжди. Залишилось небагато часу до перезавантаження влади. Є сподівання, що до влади прийдуть більш кваліфіковані люди, які люблять свою країну і щиро бажають європейського майбутнього.

Коментарі
Додати коментар