До статей

Чим небезпечний технічний дефолт «Укрзалізниці»

14 травня, 2015
Журналістські статті
Чим небезпечний технічний дефолт «Укрзалізниці»

Технічний дефолт не додасть компанії козирів напередодні запланованих переговорів з реструктуризації зовнішнього боргу. Ситуація ускладнюється втратою контролю над Донецькою залізницею. Повернути його навряд чи вдасться, і це може призвести до нових труднощів з виконанням зобов'язань.

Підприємства «Укрзалізниці» не змогли вчасно розрахуватися з боргами з українськими банками та оголосили технічний дефолт. Згідно з умовами зовнішньої облігаційної позики, це призвело також до крос-дефолту за єврооблігаціями на суму $500 млн (ставка прибутковості – 9,5%, термін погашення – 2018 рік, організатором тоді став Barclays Banк). Облігації випускалися в 2013 році і були розподілені між залізницями – її філіями. «Сьогодні ми повідомили наших кредиторів про факт настання технічного дефолту з низки боргових зобов'язань Укрзалізниці», – повідомив на брифінгу у вівторок глава компанії Максим Бланк.

Також Бланк заявив, що «Укрзалізниця» починає переговори з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу на суму 32 млрд грн. Загальна сума боргу, за його словами, становить 37 млрд грн. Решта 5 млрд – це зовнішні борги банку Кореї і ЄБРР, які, за словами Бланка, в реструктуризацію не потрапили.

Не розрахували

Єврооблігації випускалися без гарантій держави і є приватним боргом залізничного відомства. Але по факту це квазісуверенні папери через державний статус залізниці. У Мінфіні, глава якого – Наталія Яресько – намагаються домовитися з кредиторами про реструктуризацію або, можливо, списання частини зовнішніх українських боргів, прокоментували ситуацію лише з точки зору її впливу на держбанки.

Технічний дефолт залізниці і подальша реструктуризація боргу «Укрзалізниці» не вплине на її зобов'язання перед Ощадбанком і Укрексімбанком, зазначається в повідомленні Мінфіну. У першу чергу в силу невеликого обсягу боргу перед ними. Але також у відомстві нагадали, що борг УЗ за єврооблігаціями включено в загальний процес реструктуризації зовнішнього українського боргу за програмою МВФ. При цьому внутрішній борг, за яким оголошено дефолт, в цей процес не включений.

Причиною дефолту стала криза ліквідності, а також різка девальвація національної валюти в умовах, коли понад 2/3 боргу «Укрзалізниці» номіновано в доларах. Скрутне матеріальне становище залізничної адміністрації вже давно очевидне для багатьох. Керівництво компанії з кінця минулого року вело активний діалог з бізнесом, споживачами своїх послуг і контрагентами, намагаючись домовитися про аванси від одних і відстрочення платежів з іншими.

«При падінні обсягу перевезень на чверть річний дохід скоротиться приблизно на 30 млрд, близько 20 млрд з них можливо компенсувати підвищенням тарифів», – ділився напередодні дефолту планами «Укрзалізниці» один з її високопосадовців.

Фінплан компанії на 2015 рік поки не опубліковано, Максим Бланк повідомив Forbes, що його вже підготовлено і він перебуває на етапі затвердження. Озвучити основні параметри він відмовився. З початку року вантажні залізничні тарифи зросли на 30%. Але подальше підвищення тарифів може призвести до ще більшого посилення кризи перевезень, вважає екс-заступник гендиректора «Укрзалізниці» Анатолій Лашко.

Також керівництво «Укрзалізниці» підкреслює, що в складну ситуацію залізниця потрапила через втрату контроля Донецької залізниці, на яку прийшлася майже половина усього навантаження УЗ.

Необхідність реструктуризації боргу явно не була сюрпризом для топ-менеджменту компанії. Тому дивно, що почати її вирішили фактично одночасно з оголошенням технічного дефолту. «Складно починати розмову про реструктуризацію з дефолту. Для успіху потрібна довіра, а власники дізналися про дефолт постфактум», – відзначає старший аналітик АРТ Капітал Олексій Андрейченко.

Кому винні...

Деталі структури боргу в «Укрзалізниці» не розкривають. Її фінрезультати за 2014 рік ще не опубліковані. За курсом нацвалюти 2013 року борг по єврооблігаціях становив 4 млрд грн, ще близько 11 млрд грн – відсоткові банківські кредити, 2,5 млрд припадало на внутрішні облігації і 249 млн грн – на інші позики.

З тих пір загальна сума боргу постійно зростала: з 17 млрд грн на кінець 2013 року до 25 млрд у березні 2014 і до 37,5 млрд сьогодні. Власники єврооблігацій невідомі (ймовірно, і самої «Укрзалізниці» теж). Левова частка банківського боргу належить російським фінустановам (за словами Максима Бланка, 35% всього боргу). Серед найбільших кредиторів Укрзалізниці – Ощадбанк, ВТБ, Альфа-Банк.

За словами Олексія Андрейченка, загрозливою ситуація з боргом стане, коли його ставлення до EBITDA перевищить коефіцієнт 3. Це означатиме порушення ковенанти з позики. «Тоді компанія не зможе залучати більше боргу доти, поки не зменшиться це співвідношення», – зазначає експерт. Але зрозуміти, чи порушено цю умову, можна буде тільки після публікації фінзвітності Укрзалізниці за 2014 рік. У 2013 її EBITDA становила $1,4 млрд.

Фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса впевнений, що технічний дефолт не зашкодить самій «Укрзалізниці», а реструктуризація пройде успішно. «Інвесторам, які внаслідок крос-дефолту отримали право вимагати дострокового погашення своїх облігацій, невигідно його реалізовувати, тому що ціна впаде. Власникам доведеться виходити з того, що в УЗ все погано, і приймати її умови», – відзначає експерт.

Є і менш оптимістичні оцінки. Олександр Паращій з Concorde Capital угледів маніпуляцію термінами з боку УЗ. Мовляв, те що відбулося з внутрішніми кредиторами, це не технічний дефолт, а дефолт з обслуговування боргу (в першому випадку йдеться лише про невиконання умов кредитного договору, у другому – про невиплату коштів).

Олексій Андрейченко не виключає подальших ситуацій з нездатністю виконувати залізницею кредитні зобов'язання. «Укрзалізниця офіційно визнала відсутність контролю над активами в зоні АТО. Це також може викликати нові дефолти. Наприклад, ще одна з ковенант за євробондами забороняє реорганізацію, а втрата контролю над ДЗ може бути саме так і кваліфікована», – міркує аналітик. Один з варіантів реорганізації, за його словами, – це відділення однієї з частин активів, і тут може бути такий випадок. При цьому ДЗ – один з гарантів боргу.

Нагадаємо, це вже не перший технічний дефолт залізниці. У 2009 році вона допустила прострочення виплати за синдикованим кредитом на загальну суму $550 млн Barclays Banк (був узятий у 2007 році). Не отримавши черговий транш на $110 млн, кредитори пред'явили до сплати всю решту суми боргу. Тоді з утримувачами боргу вдалося домовитися про реструктуризацію.

За матеріалами: Forbes Україна

Коментарі
Додати коментар