До статей

Чи будуть жити невеликі банки?

17 жовтня, 2017
Аналітика
Чи будуть жити невеликі банки?

Голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек

З липня 2014-го щороку перед власниками банків постають одні й ті ж самі питання: де взяти гроші на капітал та навіщо? Вони не розуміють, навіщо докапіталізуватись, якщо їх банки мають діючу і прибуткову бізнес-модель і бізнес-нішу, і комфортно у ній працюють. При цьому, не порушуючи нормативів НБУ та діючого законодавства. А головне – вони не потребують у своїй роботі статутного капіталу більшого, ніж 200 млн грн.

Постає ще одне логічне питання про несправедливість та нерівні умови конкуренції, бо на ринку повинні діяти різні банки: з державним капіталом та з іноземним, з великим приватним і з невеликим приватним капіталом.

 Можна зрозуміти чому прийняли зміни до вимог про мінімальний розмір статутного капіталу та ввели мінімум у 500 млн грн. Це було необхідно для збільшення рівня капіталізації банків та подолання кризи, спричиненої погіршенням економічної ситуації та посиленням ризиків у банківській діяльності. Але зараз зовсім інша картинка. Поточні макроекономічні умови в Україні кардинально відрізняються від тих, що існували три роки тому. Економіка демонструє ознаки зростання, НБУ постійно звітує, що банківську систему очистили та стабілізували.

Ми провели дослідження щодо життєздатності банків з капіталом менше ніж 500 млн грн, які відповідають чинним вимогам щодо мінімального розміру статутного капіталу – не менше 200 млн грн, – або перебувають у процесі збільшення капіталу. З’ясувалося, що переважна більшість таких банків мають ефективні бізнес-моделі та зрозумілі стратегії розвитку. Враховують сегменти ринку, у яких вони вже представлені або планують розвиватись. Вони значно менше перевантажені непрацюючими кредитами, порівняно з великими банками, і в середньому мають кращі показники достатності капіталу.

Ці висновки підтверджуються також публічними заявами керівництва НБУ за результатами діагностики (стрес-тестів) найменших банків: 90% з 37 найменших за активами фінустанов не потребують подальшої докапіталізації з огляду на реальну якість їх активів.

Відтак, законодавчі вимоги щодо подальшого нарощування статутного капіталу діючими банками вже не виконують роль системного компенсатора ризиків. А витиснення невеликих життєздатних банків з ринку може призвести до зменшення рівня конкуренції на ньому.

Наша асоціація об’єднує понад 96% активів банківської системи, включаючи банки різного розміру та форми власності. Саме тому ми послідовно працюємо над вирішенням нагальних проблем, до яких чутливі невеликі банки.

Одним з пріоритетів у цьому напрямку є збереження на ринку фінансово стабільних життєздатних банків. Діяльність яких може опинитись під загрозою через необхідність наростити статутний капітал до встановленого законом рівня у 500 млн грн без об’єктивної потреби у таких інвестиціях.

Тому члени асоціації за участю фахівців ринку розробили проект змін до закону, які передбачають зменшення вимог щодо мінімального розміру статутного капіталу банків до рівня у 200 млн грн. Ми також направили низку звернень з цього питання, зокрема, до МВФ і НБУ. Матеріали законопроекту також передані до Верховної Ради України. Ми сподіваємося впродовж кількох днів зареєструвати його у парламенті.

Це питання минулого тижня ми обговорювали також із представниками НБУ на засіданні комітету ВРУ з питань фінансової політики і банківської діяльності. У результаті обговорення

вирішили йти двома шляхами. По-перше, НБУ має підготувати проект змін до власних нормативно-правових актів, які встановлюють графік докапіталізації комерційних банків та, по-друге, розробить законопроект щодо формування розміру статутного капіталу банків.

 Ми, зі свого боку, сформуємо пропозиції щодо зміни графіку. Для цього в Асоціації провели опитування і дійшли висновку, що доцільно взяти за основу графік збільшення мінімального розміру статутного капіталу банків, передбаченого постановою НБУ №464 від 6 серпня 2014 р. Аналогічні зміни необхідно внести і до графіку збільшення мінімального розміру регулятивного капіталу банків, визначеного постановою НБУ №368 від 28 серпня 2001 року. Тобто пропонуємо зупинитися на такому графіку:

 – 300 млн грн – до 11.07.2020

 – 400 млн грн – до 11.07.2022

 – 500 млн грн – до 11.07.2024

Нагадаю, що НАБУ рік тому вже вдавалося домогтися від регулятора пом’якшення графіку докапіталізації, що дало критично необхідний банкам час, аби визначитися із бізнес-моделлю, знайти партнерів та, взагалі, вирішити чи хочуть вони лишатися у бізнесі. Тому сьогодні ми із впевненістю дивимось у майбутнє та сподіваємось, що невеликим банкам в Україні вдасться не лише вижити, але й повноцінно жити, виконуючи свою соціально важливу функцію.

 

За матеріалами: НАБУ

Коментарі
Додати коментар