До статей

Як продати майно банків-банкрутів ефективно та швидко

18 жовтня, 2017
Аналітика
Як продати майно банків-банкрутів ефективно та швидко

З 2014 по 2016 рік в Україні пройшов справжній «банкопад»: про свою неплатоспроможність та банкрутство заявило понад 90 українських фінансових установ.

Наразі, 93 банки-банкрути володіють активами на понад 500 млрд гривень. Але що робити зі «скарбами» та як повернути клієнтам їх вклади? Відповідь проста: продати майно та активи.

Продавати чесно, прозоро та безпечно і залучати найбільшу кількість учасників та отримувати найвищу ціну за активи. Саме так тепер продає Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) - після того, як усі продажі активів неплатоспроможних банків перейшли у систему Prozorro.Продажі.

Співпраця між Фондом та Prozorro.Продажі триває трохи менше року  – остаточно всі майданчики було переведено на цю систему 1 лютого 2017. Але навіть за такий короткий період результати помітні.

Ще кілька років тому продажі відбувалися «по-старому». У закритій кімнаті проводився класичний аукціон. З молотком, ліцитатором, вигуками учасників та оголошенням переможця. Паралельно проходив конкурс, в якому учасники надавали свої пропозиції у закритих конвертах. Спеціальна комісія їх розкривала і оголошувала переможця.

Сьогодні ж все просто та абсолютно відкрито, а партнерами ФГВФО є понад 40 торговельних майданчиків системи ProZorro.

«Майданчик поєднує в собі дві функції: безпосередньо платформи, на якій продаються активи, а також – класичного брокера, який має знайти покупців», - наголосив Тарас Єлейко, директор департаменту консолідованого продажу активів ФГВФО.

У банків є активи двох категорій. Насамперед, це нерухомість, земельні ділянки,транспортні засоби, меблі і, навіть, антикваріат та предмети мистецтва — тобто все, що можна фізично оцінити.  Друга категорія ‒ права вимоги за кредитними договорами. Якщо з першою категорією все більш-менш зрозуміло, то з другою складніше, адже кредити складають близько 80% усіх активів ФГВФО, а продати їх значно складніше.

«Покупцями» активів неплатоспроможних банків можуть стати усі охочі: як фізичні, так і юридичні особи. У лютому 2017  було знято будь-які обмеження на продаж  права вимоги за кредитними договорами, адже раніше лише фінансові установи могли придбати такий актив. Зараз будь-хто може стати власником цього майна, окрім боржників або поручителів.

На продаж зараз виставлено близько 40% активів від загального обсягу. До кінця року планується виставити на торги всі активи банків в управлінні Фонду, і вже до кінця 2018-го – реалізувати щонайменше 80% з них.  І це доволі реалістично, адже щомісяця попит на активи банків-банкрутів зростає.

Сьогодні використовуються два типи аукціонів, за допомогою яких продається майно неплатоспроможних фінансових установ: класичний англійський та голландський.

Що стосується англійського, то тут все просто: учасники спочатку наосліп пропонують ціну за лот, не знаючи ставки своїх конкурентів, а потім на самому аукціоні, коли ставки вже відомі, змагаються за лот відкрито. Цікаво, що інколи різниця становить лише одну гривню.

Зараз запроваджена ще одна модель процедури продажу - голландський аукціон. Такий аукціон дасть можливість пройти зниження вартості за один день. Очікується, що такі умови допоможуть підвищити ефективність продажів та продати активи, які безуспішно продавалися роками. Найкраще він підійде для продажів прав вимог за кредитними договорами.

Україна рухається у руслі світових тенденцій, адже  введення голландських аукціонів - це імплементація однієї з концепцій відомого у світі економіста та Нобелівського лауреата  Роджера Маєрсона. Згідно з його теоретичними дослідженнями та українським досвідом,  саме такий вид аукціону допоможе уникнути « підкилимних ігор» та продавати майно банків-банкрутів ефективно і оперативно.

Сьогодні ми маємо право говорити про успішну роботу ProZorro.Продажі та ФГВФО. Те, що ще вчора здавалося фантастикою, а саме відсутність чіткого адміністративного контролю, відкритість, зменшення корупційної складової – сьогодні реальність. А все завдяки вдалій синергії зусиль держави, громадського сектору і бізнесу.

Тільки конкурентна боротьба, жодного монополізму, зручні і прозорі умови для успішних продажів. Майбутнє за інноваціями. Тож нехай у нас, нарешті, все  справді продається prozorro.

Марина Шаркеліс, керівник проекту з реалізації активів на SmartTender.biz, за матеріалами: Espreso.tv

Коментарі
Додати коментар