До статей

Фізособам хочуть дозволити банкрутство: що потрібно знати про законопроект

08 листопада, 2017
Аналітика
Фізособам хочуть дозволити банкрутство: що потрібно знати про законопроект

Документ, покликаний вирішити проблеми неплатоспроможності фізосіб, вже більше двох років знаходиться у Верховній Раді, але цього тижня проект закону внесли до порядку денного.

Депутати мають намір заборонити боржникам купувати житло і залишати країну.

Перерахунок

Якщо законопроект буде ухвалений Радою, визнати людину банкрутом зможе Господарський суд. Для цього потрібно, щоб її заборгованість (перед банком, іншою людиною) становила не менше 100 мінзарплати (на сьогодні – 320 тис. грн) і на два місяці перевищувала терміни, обумовлені з кредитором. Якщо у людини борг перевищує 300 мінзарплат (майже мільйон гривень), то вона зобов'язана звернутися до суду, інакше в реструктуризації боргу їй відмовлять. Сам процес перерахунку починається після підготовчого засідання суду.

«Після цього процедура не особливо відрізняється від процесу реструктуризації боргів у юросіб. Грубо кажучи, за стіл сідають кредитори і людина, а потім разом виробляють план погашення боргу: якими частинами і скільки часу це займе. При цьому в цей період пеня на борг не нараховується. Потрібно, щоб повернення проблемного кредиту стало не «лічильником», а цивілізованою процедурою», – зазначає один з авторів законопроекту нардеп від БПП Сергій Каплін.

Він також розповів, що у процедури немає терміну давності і перерахувати можна навіть ті кредити, які українці взяли, наприклад, в середині нульових.

Санкції

Однак суд може відмовити в перерахунку, якщо у боржника є непогашена судимість за економічні злочини. Перешкодою стане також і той факт, якщо українця вже оголошували банкрутом протягом попередніх п'яти років. Навіть якщо банкруту дозволять перерахувати борг, його очікують досить жорсткі санкції. Наприклад, він зобов'язаний кожен раз повідомляти кредиторів про суттєві зміни свого майна. Не зможе він без дозволу суду купувати нерухомість, цінні папери дорожче 10 мінзарплат (32 тис. грн) і реєструвати нові підприємства. Нарешті, кредитор може заборонити розпоряджатися боржнику своєю нерухомістю і залишати країну.

Експертна думка

Економіст Івана Нікітченко вважає, що Україні давно потрібно вирішити питання проблемних позик фізосіб.

«Скільки в нашій країні таких людей, оцінити складно. За різними оцінками, рівень закредитованості населення – близько 10%. Ухвалення закону про банкрутство фізосіб – нормальна практика в розвинених країнах. Україні потрібен такий механізм, і багато років ведуться розмови про це, але далі дискусії справи не заходять. Така процедура має плюси для обох сторін. Для людини це шанс почати все спочатку, списавши борги. Для банку – можливість прибрати з балансу справи, за якими немає платежів», – говорить Нікітченко.

Фінансовий експерт Ігор Шевченко звертає увагу, що планом реструктуризації займатиметься спеціальна людина – арбітражний керуючий, якого призначатимуть кредитори. На його думку, це свідчить про те, що закон прописаний на користь кредиторів і спрямований на те, щоб вони повернули борг.

«Призначення арбітражного керуючого не залежить від боржника, і це правильно – потерпілими вважаються саме кредитори. Але позичальникові-банкруту таке призначення теж вигідніше, ніж якщо це буде арбітражна рада з кількох осіб. Позичальник має таке ж право, як і кредитори, працювати з керівником, пропонувати свої варіанти і терміни реструктуризації боргу, які він вважає реалізованими», – пояснює Шевченко.

У самій Верховній Раді ініціативу вважають хорошою і своєчасною через складнощі в економічному становищі українців і сподіваються, що голоси на неї цілком можуть знайтися вже цього тижня.

Посередник між судом, боржником і кредитором

Істотна роль в законопроекті відведена саме арбітражному керуючому, який складатиме план реструктуризації боргу і вестиме його до повної виплати. Цією людиною може стати будь-який українець з економічною або юридичною освітою і досвідом роботи не менше трьох років.

«По-простому, арбітражний керуючий – це посередник між судом, боржником і кредиторами. Можна вважати, що це суд на місці у боржника. Наприклад, суд не може ходити на роботу або додому до боржника і розбиратися з його справою. Для цього він ставить свого представника, який і виконує державні функції, – розповів арбітражний керуючий Євген Гаврилюк. – На мій погляд, ухвалення закону – хороша ідея. Фізособи повинні мати право на статус банкрута і перерахунок боргу, як це робиться, наприклад, в США. Сидіти багато роки з боргами і боятися позовів і зростання пені – це не вихід».

 

За матеріалами: СЕГОДНЯ

Коментарі
Додати коментар