До статей

Світлана Рекрут: Ми повинні розвиватися, і ми будемо розвиватися

21 грудня, 2017
Аналітика
Світлана Рекрут: Ми повинні розвиватися, і ми будемо розвиватися

Заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Світлана Рекрут в ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» розповіла, чого чекає Фонд від голландських аукціонів, чи буде він співпрацювати з американськими майданчиками з продажу активів, а також про плани на наступний рік.

Світлано Валеріївно, минулий тиждень був для Фонду гарантування вкладів рекордним з продажів - 550 млн. гривень. Завдяки чому вдалося отримати таку цифру?

Це був своєрідний «мікс». У нас є певний середній показник, який  ми  щотижня отримуємо від реалізації активів – майна банків, нерухомості, невеликих кредитів.  На цьому тижні нам вдалося продати і великий об’єкт -  будівлю на вул. Мазепи в Києві, яка належала банку «Дельта» і була в заставі у Національного банку України.

Це цікава історія. Коли ми почали її продавати, стартова ціна складала 118 млн гривень. Та у ході торгів  ринок «розгойдав» ціну до 210 млн грн. Я сподіваюся, що такі випадки будуть і надалі. Це ще раз підтверджує той факт, що коли забезпечується рівний доступ всіх учасників ринку, він сам визначає свою комфортну ціну на активи. Тому, якою б не була початкова ціна реалізації, якщо попит є, то буде і результат.

По будівлі на вул. Мазепи ми точно знаємо, що на торгах було три не пов'язаних між собою учасники, було три тури, і ось результат.

Цей об'єкт був проданий на голландському аукціоні?

Ні, це був англійський аукціон – наша «стандартна» процедура, і актив більше року узгоджувався Національним банком. Але якби це був «голландець», результат, швидше за все, був таким же.

Голландські аукціони стартували? Які перші враження і результати?

Дуже позитивні враження і результати. Певною мірою вони навіть перевершили мої особисті очікування. Я озвучу деякі цифри, які можуть говорити самі за себе: середня успішність торгів за голландською моделлю – більше 20%. Тобто, з одного кола продається одна п'ята частина активів, тоді як при моделі англійського форвардного аукціону з одного кола торгів йшло 1-2 % активів.

Чому так? Модель англійського форварду передбачає проведення кількох циклів торгів до того моменту, як буде знайдено ринкову ціну. Ми стартуємо з номіналу та кожний наступний аукціон знижуємося на 10% з періодичними перепогодженнями активу.  Це займає багато часу – подекуди місяці, і потребує значного операційного  ресурсу. При голландському аукціоні це все відбувається упродовж одного дня торгів.

При цьому є напруження ринку. Всі розуміють, що є тільки один шанс придбати актив, і інших вже не буде. Крім того,  сама система передбачає можливість підвищення ціни в рамках одного і того ж туру.

Опція підвищення вартості після зупинки покрокового зниження ціни, як мінімум, в половині торгів мала місце бути – саме за рахунок того, що у нас в голландському аукціоні вмонтований елемент англійського форварда.

Рівень конверсії – близько 23-25% – це для іпотеки. Це непоганий рівень, один з кращих результатів.

Ви говорили, що є великий пул лотів. Як вони будуть розподілятися між голландськими та англійськими аукціонами? Голландський аукціон показав свою ефективність, хоча було стільки шуму в ЗМІ про те, що він не «вистрілить». Кому був вигідний цей шум?

Всі повинні були вже звикнути, що якщо Фонд обіцяє, то він робить. У пресі завжди багато шуму щодо нововведень Фонду гарантування. Коли запускалося Prozorro, була навіть своєрідна «війна» проти нього. Тому, коли запускали голландський аукціон, було багато скептицизму і багато хто не вірив, що локальний ринок можна розігріти. Це було невигідно тим же позичальникам, які прагнуть викупити свій борг за мінімальну вартість, буквально - за копійки. Був ще скептицизм, який завжди властивий аналітикам. Але ми спокійно йдемо до своєї мети, і я рада, що результати є, і це повинно бути сигналом нашим покупцям, що вже настав час купувати, і тягнути далі – просто немає сенсу.

До кінця першого кварталу наступного року левова частка активів буде торгуватися тільки за голландськими аукціонами. Після запуску голландця у вересні поточного року,  у нас був своєрідний «пілот», коли по системі голландських аукціонів торгувалися тільки певні групи активів,  а саме: іпотека чотирьох банків - «Фідобанку», банку «Фінанси і кредит», банку «Дельта» і банку «Надра»,  активи термінаційних банків, які мають бути закритими протягом 12 місяців, і пули без заставних та авто кредитів з великою кількістю днів прострочення. Обмеження кола активів за голландською моделлю пов'язано з тим, що в тестовому режимі була певна пропускна здатність нового інструменту, і IT-спеціалісти працювали над збільшенням обсягів. Зараз у нас є підтвердження і Transparency International Україна, що потенціал доведений до необхідних нам рівнів, і ми спокійно з Нового року почнемо переходити на голландський аукціон за всіма видами активів. Ті активи, які ще доторговуються за, так званою стандартною  системою, завершать свої цикли, і далі будуть виставлені на  голландський аукціон. Незалежно від того, на якому рівні закінчував торгуватися актив за старою системою – на голландському аукціону він стартуватиме з номіналу, і ціна спускатиметься до мінус 80% від номінальної ціни. Тому, якщо у нас якийсь актив зараз індивідуально торгується на рівні нижче 20% від балансу, то це скоро закінчиться.  Таким чином ми повністю зрівняємо стартові умови для того, щоб далі переходити до формування пулів і пакетного продажу.

Чи є новини по активах, які НБУ отримав в якості застави по виданому рефінансуванню і може виставити на продаж?

Новини в тому, що новин немає. НБУ узгоджує об’єкти на продаж в тому ж режимі - щось швидше, щось - повільніше, але до стратегічного рамкового рішення НБУ поки не готовий. Ми знаходимося в режимі дуже щільних і складних переговорів, просимо НБУ вийти до нас і узгодити модель продажів всіх активів, а не кожного окремо. Буквально сьогодні ми направляємо ще одного листа Національному банку з проханням затвердити правлінням це рамкове рішення. Але поки що новин у нас немає.

З приводу іпотеки фізичних осіб: чи стартував цей проект і, можливо, вже є проміжні результати?

Інтерес ринку є, і він досить живий, про нього багато говорять. Я знаю, що навіть є біржі, які під це розгорнули певну інфраструктуру – збільшили кількість осіб в колл-центрах, ведуть переговори з банками щодо програм кредитування і таке інше. Я рада, що біржі допомагають нам, тому що вони є частиною інфраструктури продажів Фонду, і добре, що вони це усвідомлюють.

Великий попит є і від професійних учасників ринку – компаній, що працюють із проблемною заборгованістю. Тому що застава всім зрозуміла, і це робить цей продукт привабливим. Звичайно, це питання соціально дуже чутливе, і, ми, як і обіцяли, вийдемо з умовами реструктуризації в найближчому майбутньому.

А позичальники відновлюють платежі за своїми іпотеками?

Є різні випадки, але саме випадків відновлення платежів і гасіння свого боргу стає все більше. Ми це пов'язуємо з тим, що Фонд перейшов в активну стадію роботи з іпотекою.

З приводу проблемних позичальників. Ми знаємо, що багато хто з них свідомо через судову систему блокують продаж своїх активів. Зокрема, це компанії «Веста» та WOG. Чи є новини щодо цих процесів?

 

З WOG ми знаходимося в судах, і компанія проводить платежі в тих обсягах, які були встановлені їй судом. Ми в судах займаємо активну позицію і залучаємо юридичних консультантів, а також через ЗМІ звертаємося до позичальника для того, щоб він продовжував пам'ятати, що у нього є борг перед Фондом, і цей борг нікуди не дінеться, не випарується, і повернути його все одно доведеться. Ми розуміємо, що зараз непросто викласти 1,6 млрд гривень і погасити заборгованість. Але позичальники повинні розуміти, що 700 тис. гривень на місяць, які вона платить сьогодні, при тому, що борг складає 1,6 млрд гривень – це несправедливо. Це несправедливо, у першу чергу, по відношенню до кредиторів банку, в якому вони брали кредит. По суті, гроші WOG – це гроші четвертої черги кредиторів. Ми сподіваємося на свідому позицію компаній-позичальників, а Фонд готовий і відкритий для будь-яких переговорів. Але при цьому слід пам'ятати, що у нас не такий великий інструментарій для вирішення цієї проблеми, а по-друге, ми обмежені в часі, до повної ліквідації банку, який видав кредит, залишилось менше двох років.  Кредитори не будуть дотувати WOG ще протягом років. Позиція Фонду в цьому питанні активна, і, якщо хочете, навіть агресивна – ми чекати не будемо.

А по компанії «Веста»?

Виставили на продаж. Цей актив піде в пули, як тільки ми перейдемо до масових пакетних продажів. Думаю, що «Весті» доведеться вести переговори вже з професійними гравцями.

Чи будуть спроби продовжити співпрацю в американськими майданчиками і на яких умовах?

На днях у Фонді звершились кваліфікаційні відбори за двома напрямками. Перший – відбір компаній, які будуть допомагати Фонду організовувати передпродажну підготовку активів, але при цьому торги будуть проходити тільки через ProZorro.Продажі. Другий напрямок акредитації – це гравці, які проводитимуть передпродажну підготовку активів і до того ж мають свої майданчики. При цьому перед ними стоять дуже жорсткі вимоги щодо досвіду продажів і щодо наявності клієнтської бази. Навіщо ми це робимо? Перший напрямок кваліфікації, який передбачає передпродажну підготовку, це – підготовка Фонду до пулових (пакетних) продажів. Специфіки продажів індивідуальних активів і пулів – абсолютно різні. Для того, щоб пул вийшов в ринок і продався – потрібно провести колосальний обсяг роботи. Потрібно провести маркетинг, передпродажну підготовку відповідно до певного стандарту. Тим більше, якщо ми хочемо сформувати ринок NPL і залучити сюди професійного гравця,  іноземного інвестора.  Іноземний гравець, у першу чергу, прийде на якість: він повинен розуміти, що «продукт» готовий, що він запакетований, зрозумілий.

За другим напрямом кваліфікації ми хочемо акредитувати Фондом гравців ринку продажів з all-inclusive сервісом. Я вже кілька разів наводила приклад: ми зараз живемо в умовах глобалізації – ви приїжджаєте в будь-яку країну, і там можете знайти знайому мережу ресторанів або заправок, яку ви звикли бачити в своїй країні. Це дає вам відчуття певного комфорту та захищеності, зрозумілості якості продукту або послуг, до якої ви вже звикли. У випадку зі співпрацею із американськими майданчиками мета стоїть абсолютно така ж:  якщо   іноземний інвестор прийде в Україну, він повинен розуміти, що його тут чекає. Це дуже важливо.

Коли він приходить в країну, він прораховує свою вигоду і вибудовує бізнес-модель, звикає до специфіки ринку. Я впевнена, що через певний час вони будуть працювати і через локальних гравців, у випадку, якщо звичайно якість продукту локального ринку буде не гіршою. Те, що зараз йде хвиля невдоволення з боку локальних майданчиків, ми це розуміємо – вони захищають свій ринок, вони хочуть бути своєрідними монополістами тут, в Україні. Але реальність є реальністю: нашому ринку електронних торгів – лише кілька років, у той час як у світі є компанії, які уже десятиліттями працюють у цій сфері, тобто мають більше досвіду та, відповідно, більш якісні послуги. Тому українські майданчики, які тільки починають, могли б  звернути на це увагу і повчитися, а не тільки критикувати.

Що стосується долі ринку, то ми вже неодноразово заявляли, що продажу пулами ніколи не буде, якщо актив не пройшов індивідуальний продаж. Індивідуальні продажі можуть відбуватися тільки через ProZorro.Продажі. Модель американських майданчиків навіть не заточена під індивідуальні продажі. Тому роботи вистачить на всіх. Тим більше, що індивідуальні продажі розраховані на локальний ринок, який місцеві майданчики знають краще за всіх. Але ми не можемо гальмувати ринок NPL, ми повинні розвиватися, і ми будемо розвиватися.

Які плани щодо реалізації активів у Фонду гарантування вкладів на наступний рік?

У нас вже є план надходжень до Фонду від продажів та управління активами на наступний рік – на рівні 9,0 млрд гривень  у тому числі близько 80% надходжень повинні бути забезпечені саме продажом, тобто це близько 7,2 млрд. грн... Для порівняння, за 2017 рік реалізації обсяги продажу складуть близько 5,0 млрд грн, за 2016 – близько 3,0 млрд грн. У 2017 році вдалося збільшити обсяги реалізації майже на 70% в основному за рахунок суттєвого збільшення експозиція на ринок. Якщо ще улітку на продаж було виставлено близько 40% активів банків, що ліквідуються, то зараз у систему заведено майже 80 % активів. Ми, щоправда, планували виставити усі 100%, але об’єктивні причини – рішення судів та різного роду заборони, завадили нам це зробити. 

План продажів, встановлений на наступний рік, означає, що до кінця наступного року близько 60% активів, які є на балансі неплатоспроможних банків, будуть продані. Частина буде реалізована індивідуально, частина – через пакетні продажі.

Які будуть побажання від Фонду для 600 найбільших позичальників, які не платять за кредитами. Що їх чекає в новому році?

Новий рік для них буде точно новим! У наступному році вони отримають нових власників прав вимоги за своїми кредитами. Сподіваюсь, що рік Собаки буде для всіх позитивним! 

Коментарі
Додати коментар