До статей

Відмова від банківської діяльності закриває фінустановам шлях на банківський ринок - експерт

28 грудня, 2017
Аналітика
Відмова від банківської діяльності закриває фінустановам шлях на банківський ринок - експерт

Уже 4 українські банки «добровільно» здали банківську ліцензію, не маючи можливості/бажання підвищувати розмір власного капіталу і вважаючи за краще просто залишитися фінансовими компаніями.

Цікаво, що навіть якщо у них справи далі підуть в гору, то знову отримати банківську ліцензію аби повернутися на банківський ринок, вони все одно не зможуть. Цей ринок буде закритий для них назавжди. Так само ніколи не зможе стати банком і будь-яка інша успішна фінансова компанія, навіть маючи для цього всі стартові можливості: аналогічна спеціалізація, капітал, напрацьований досвід, персонал тощо.

Причина в тому, що процедура ліцензування за базовим законом про банки і банківську діяльність побудована так, що банківську ліцензію може отримати тільки новостворена юридична особа, якій ще на етапі державної реєстрації Національний банк повинен узгодити проект Статуту (а раптом там матюки написані або кома пропущена). А після державної реєстрації передбачається, що це новостворена юридична особа має знову звернутися до регулятора, але вже за ліцензією. Це, до речі, сильно відрізняється від загальної процедури ліцензування будь-якого іншого виду діяльності, коли ліцензію може отримати будь-яка особа, аби вона відповідала ліцензійним умовам. У банківському ж бізнесі ця архаїчна процедура практично не змінювалася з дня народження перших українських банків. Та й від узгодження Статутів весь український бізнес давно відійшов ще в минулому столітті. В українському ж банківському секторі узгодження Статутів і змін до них так і залишилося як окремий вид узгодження.

Банк не погоджує окремо збільшення капіталу, зміну місцезнаходження, назву і т.п. Він погоджує відповідні зміни в Статуті. І якщо завтра банки масово, в зв'язку зі змінами в законодавстві, поміняють свої назви з публічних акціонерних товариств на просто акціонерні або замість трьох незалежних директорів повинні будуть мати п'ять - до регулятора знову вишикується черга з сотні клієнтів.

Хоча здавалося б що простіше: відмовитись від окремого узгодження Статутів на користь узгодження критичних змін в діяльності існуючих банків там, де це дійсно необхідно, а в частині ліцензування - привести цю процедуру до загальних принципів ліцензування госпдіятельності в Україні.

Олександр Ярецький, фахівець в галузі банківського права, екс-співробітник департаменту реєстраційних питань і ліцензування НБУ

Коментарі
Додати коментар