До статей

Андрій Романчук: Ринок давно потребував нових методів реалізації проблемних активів

29 грудня, 2017
Аналітика
Андрій Романчук: Ринок давно потребував нових методів реалізації проблемних активів

В ексклюзивному інтерв’ю інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація керуючий партнер, адвокат ЮК MORIS GROUP Андрій Романчук висловив свою думку щодо ініціативи ФГВФО запровадити новий механізм реалізації проблемних активів.

Пане Андрію, як ви оцінюєте ініціативу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб принципово змінити підхід до продажів проблемних активів шляхом запровадження практики  голландських аукціонів?

Перш за все хотілось би зазначити, що ініціатива Фонду гарантування вкладів з приводу зміни підходу до продажу проблемних активів заслуговує на особливу увагу, оскільки вона дає добрий сигнал ринку і в той самий час додає певного обережного оптимізму. Очевидним є той факт, що зміни підходів, застосування прогресивніших, більш швидких і гнучких методів реалізації проблемних активів ринок потребував уже давно. Адже ні для кого не секрет, що активи банків, які перебувають на стадії ліквідації, суттєво знецінилися у зв’язку з низкою проблем. Окрім цього, в період фінансової кризи інтерес до придбання таких активів теж значно занизився. Тому потенційні гравці цього ринку дуже детально і уважно вивчають кожен запропонований кейс.

Введення процедури продажу активів методом голландського аукціону є позитивним, насамперед, через дві принципово важливі особливості:

1) абсолютна прозорість системи;

 2) алгоритм проведення продажу.

Механізми, що застосовуватимуться, передбачають чесний підхід до здорової конкуренції та, найголовніше, – можливість найвищої ринкової ціни того чи іншого активу. Безумовно, позитивним аспектом голландського аукціону є те, що сам ринок визначатиме вартість придбання активу без будь-якого зовнішнього втручання. Таким чином, проведення аукціону передбачатиме значно швидшу та ефективнішу процедуру завдяки участі в ньому дійсно зацікавлених та професійних учасників.  

На вашу думку, кому будуть цікаві лоти, виставлені на «голландцях»?

Коло учасників ринку проблемних активів є досить широким. Насправді, одне з основних завдань, яке ставить перед собою Фонд при введенні нових аукціонів, – це, перш за все, залучення до придбання проблемних активів максимальної кількості покупців. До них можемо віднести як самих боржників, які таким чином можуть врятувати свій бізнес чи зберегти певний актив, так і різні факторингові, фінансові, інвестиційні компанії, приватних інвесторів, що мають на меті придбати робочі активи, інші діючі банки, що шукають платоспроможного клієнта, тощо. Наразі, як показує практика, серед усіх проблемних активів найбільший інтерес учасників викликають саме кредити, забезпечені іпотекою. Проте це коло гравців суттєво зменшиться, якщо вартість пулів, які будуть сформовані і виставлятимуться на аукціон, становитиме суму в районі 200-400 млн грн. Проте цей аспект має як плюси, так і мінуси. Зокрема, до позитиву можна віднести появу на ринку проблемних активів великих гравців. Як правило, це інвестиційні, факторингові компанії та інші банки, які володіють відповідним ресурсом, а основне – вміють поводитись із такими активами. Проте, за концепцією нових аукціонів, кількість учасників є необмеженою, а це означає, що аукціон вважатиметься таким, що відбувся, якщо участь у ньому візьме хоча б один учасник, який зробить ставку. Це можна трактувати, як недолік для Фонду, оскільки наявність лише одного учасника не тільки позбавить можливості реалізувати актив за високою вартістю, а й, навпаки, призведе до значного заниження його ціни. Однак, з іншого боку, це буде позитивним фактором для покупців, оскільки вони зможуть придбати токсичний актив за собівартістю, а то й дешевше.

Чи зможе  «голландець» змінити ринок  продажів токсичних активів?

Насамперед тут варто зазначити, що протягом наступного року Фонд планує реалізувати майже ВСІ активи. Планується, що більшість із них будуть продані шляхом голландського аукціону. Цей факт так чи інакше суттєво оживить ринок і, оскільки в основу покладений принцип здорової конкуренції, «голландець» спонукатиме учасників, які захочуть викупити ці активи, бути більш ініціативними. Окрім цього, така процедура проведення аукціону сприятиме продажу активів протягом певного запланованого проміжку часу, який у будь-якому випадку буде коротшим, аніж зараз. Ще одним позитивним боком є той факт, що завдяки голландському аукціону, по-перше, помітно знизяться операційні витрати Фонду і, по-друге, буде значна економія часу та грошових затрат для самих учасників.

Важливим моментом, який впливатиме на успіх цих підходів, буде процес формування пулів. Це проявлятиметься в тому, що наскільки фахово та виважено Фонд підійде до принципів та критеріїв оформлення активів у пули, настільки позитивно ринок відреагує і візьме участь в їх придбанні. Окрім цього, від такої взаємодії Фонду і ринку прямо пропорційно залежатиме і обсяг коштів, які Фонд зможе отримати від реалізації таких проблемних активів.

Загалом, на мою думку, сама ідея нововведень завжди має результат, але чи буде він позитивним - це вже безпосередньо покаже сама практика. Проте на сьогодні голландський аукціон – прекрасна можливість для вдосконалення функціонування Фонду гарантування вкладів, що, сподіваюсь, матиме позитивний результат як для самого Фонду, так і для гравців ринку проблемних активів.

Коментарі
Додати коментар