До статей

Нові правила касаційного провадження дисциплінуватимуть юристів

15 січня, 2018
Аналітика
Нові правила касаційного провадження дисциплінуватимуть юристів

Відсьогодні у касаційних судах у складі Верховного суду України має бути понад 72 тисячі справ, які не розглянуті вищими спеціалізованими судами. Найбільше у Касаційному адміністративному - понад 38 тисяч та Касаційному цивільному – майже 28 тисяч. У Касаційному Господарському суді - понад три тисячі справ.

В ексклюзивному коментарі  інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» керівник практики банкрутство ЮК Arzinger Антон Молчанов відповів на питання, як нові процесуальні новації вплинуть на стан розгляду господарських суперечок на найвищому рівні.

За новими підходами КГС розглядатиме лише справи, які відповідають зокрема таким критеріям: справа має фундаментальне значення для розвитку правової системи, має суспільний інтерес або ключове значення для конкретної особи. Як Ви розумієте ці новації і як на Вашу думку, вони можуть вплинути на розв’язання господарських суперечок в країні?

Критерії відкриття касаційного провадження у справах про банкрутство залишаються незмінними – в них оскаржуватися перед КГС можуть лише постанови апеляційного господарського суду, прийняті за результатами перегляду ухвали про порушення справи про банкрутство, ухвали про визнання недійсними правочинів (договорів) боржника, ухвали за результатами розгляду грошових вимог кредиторів, ухвали про звільнення (усунення, припинення повноважень) арбітражного керуючого, ухвали про перехід до наступної судової процедури, ухвали про затвердження плану санації, ухвали про закриття провадження та постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

 Що стосується господарських спорів як таких, то касаційне оскарження в цілому залишається доступним для усіх категорії спорів. Виключення з цього правила складають справи, в яких в якості апеляційної інстанції виступає Верховний Суд, та малозначні спори – останні мають остаточно вирішуватися на рівні апеляції. Фундаментальність щодо правозастосування, суспільний інтерес або ключове індивідуальне значення – це критерії які як раз дозволяють касаційний перегляд щодо певних малозначних спорів.

Суддів, які розглядатимуть господарські справи, стало менше. Є питання, як правильно тепер подавати касаційну скаргу у господарській справі – наскільки все це теж може вплинути на розгляд справ, повязанних з банкрутством та ліквідацією підприємств?

Для колег, що практикують участь у справах про банкрутство, касаційний розгляд істотно зміниться лише в порядку подання скарги (безпосередньо до КГС). В іншому, як згадувалося вище, перелік судових актів, що може бути оскаржений в касаційному порядку, та інші особливості конкурсних справ визначені самим Законом про банкрутство і не зачипаються змінами до загального господарського процесу.

Враховуючи збільшення судового збору та виведення малозначних спорів з касаційного розгляду, слід сподіватися, що кількість суддів в КГС не вплине на строки розгляду справ, адже самих справ має стати менше. Чи стосуватиметься це безпосередньо палати з розгляду справ про банкрутство, чи буде збільшено кількість суддів палати та чи будемо ми на практиці стикатися із затримками в касаційному розгляді – покаже час.

З введенням нових процесуальних норм великого значення набуває професійність у складанні скарги до КГС. Адже додаткові матеріали додати до справи пізніше неможливо. Як, на Вашу думку, цей фактор вплине на ринок юридичних послуг, зокрема у сфері конкурсного права?

Відверто кажучи, раніше професійність була не менш важливою – за умов великої завантаженості суддів-доповідачів ВГСУ скарга і раніше мала бути ємкою та лаконічною, немов кумулятивний снаряд – адже часто саме під час першого вивчення у доповідача формується позиція щодо доводів касатора.

Зараз це правило стало більш чітким, будучи уніфіковане із цивільним процесом – усі доводи щодо матеріально-правових та процесуальних порушень мають бути або в скарзі, або в доповненнях\змінах до неї, поданих протягом загального строку на касаційне оскарження. Втім, істотні процесуальні порушення, що тягнуть обов’язкове скасування рішення, та невірне застосування матеріального закону можуть бути встановлені самим КГС і без доводів касатора.

Для справ про банкрутство такий підхід є певною "родзинкою" – певні норми Закону про банкрутство (зокрема, щодо відкриття провадження за результатами підготовчого засідання) по суті є процесуальними. Якщо порушення цих норм не було висвітлене в скарзі чи доповненнях\змінах до неї, КГС може не приймати їх до уваги, адже такі порушення не входять до переліку обов’язкових підстав для скасування рішень за ст. 310 ГПК.

Відтак, змінені правила касаційного провадження мають істотно дисциплінувати професійну спільноту. З іншого боку, у багатьох справах можна очікувати значного збільшення обсягів касаційних скарг, зумовленого бажанням не "загубити" будь-які доводи, що гіпотетично мають враховуватися КГС.  

Коментарі
Олександр
16 січня, 2018
Усе вірно. Єдине - порядок оскарження у кас.порядку поки що не змінюється (До початку роботи Єдин.суд.телекомунікац.системи, касаційні скарги подаються "по-старому" - через суд апеляційної інстанції)
Додати коментар