До статей

«Авгієві стайні» вітчизняної економіки треба чистити денно й нощно»

18 січня, 2018
Аналітика
«Авгієві стайні» вітчизняної економіки треба чистити денно й нощно»

Так в ексклюзивній відповіді інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація голова Ради Незалежної Асоціації Банків України Роман Шпек прокоментував лист МВФ, ЄБРР та Світового банку до Мінфіну і НБУ.

Чому, на Вашу думку,  цей лист керівники місій міжнародних фінансових організацій надіслали саме зараз?

Саме зараз презентовані результати компанії Kroll, яка здійснила незалежне розслідування діяльності ПАТ "Приватбанк" до націоналізації, і багато хто прозрів, ошелешений оприлюдненими сумами. Наші зарубіжні партнери чекають від офіційного Києва рішучіших комплексних заходів у межах держави і на закордонних майданчиках.

Лист від очільників місій МФО на часі. Так само він на часі сьогодні, як був би актуальним і вчора, і буде актуальним, на жаль, завтра. Брак системної і злагодженої роботи виконавчої влади і правоохоронних органів є очевидним не лише для нас, його фіксують і міжнародні партнери. Задумайтесь, голова місії МВФ в Україні Рон ван Руден, директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен спільно з керуючим директором ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж б’ють на сполох, переймаючись величезним фінансовим навантаженням на українських платників податків! Їх непокоїть факт, що борги власників банків-банкрутів переклали на плечі «маленьких українців». Керівники місій МФО, з одного боку констатують покращення стану нашої банківської системи, а з іншого закликають українську владу мінімізувати вартість банкрутств фінустанов. 215 мільярдів гривень за три роки – це неймовірно багато.

Якою має бути реакція держави на такий заклик?

Реакція має бути однозначною: швидше опановувати мистецтво управління державою, засукати рукава і денно й нощно чистити «авгієві стайні» вітчизняної економіки. А небайдужим зарубіжним фінансовим "місіонерам" треба уклінно дякувати за невиправданий оптимізм, моральну підтримку і щоденну мотивацію.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд, Світовий банк і Європейський банк реконструкції та розвитку спільно закликали Нацбанк і Мінфін продовжувати зусилля щодо мінімізації вартості банківської кризи для українських платників податків та притягнення до відповідальності колишніх власників збанкрутілих банків.

Коментарі
Додати коментар