До статей

Банкам дозволять відбирати закладену нерухомість у зоні АТО

19 січня, 2018
Журналістські статті
Банкам дозволять відбирати закладену нерухомість у зоні АТО

Депутати пропонують частково зняти мораторій, щоб розморозити кредитування на підконтрольній території.

Незабаром банки знову зможуть кредитувати малий і середній бізнес у зоні АТО під заставу нерухомості. Принаймні в тій її частині, яка знаходиться на підконтрольній Україні території. Відповідний закон у кінці минулого року прийняла Верховна Рада. Наразі документ, який дозволить банкам звертати стягнення на нерухоме майно боржника, переданий на підпис Президенту.

Смілива витівка

З моменту введення у  2014 році заборони на нарахування пені і штрафів за порушення кредитних зобов'язань, банки перестали співпрацювати з підприємцями із зони проведення АТО. Списати заборгованість теж не можна - відповідні норми відсутні у законодавстві України.

Поліпшити інвестиційний клімат у зоні ОРДЛО взялися у Верховній Раді. Депутати запропонували внести зміни до чинного закону «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції». З 1 січня фізособи, суб'єкти підприємницької діяльності та юридичні особи - суб'єкти малого та середнього бізнесу зможуть оформити кредит під заставу нерухомого майна, яке знаходиться на підконтрольній Україні території.

Щоб вгамувати кредитний голод підприємців, закон пропонує прибрати з мораторію на стягнення застави ряд об'єктів нерухомості. Зокрема, ті з них, які будуть взяті в забезпечення по кредиту після 1 січня 2018 року. Та ж норма буде діяти і для реструктуризованих з початку цього року позик. Умова одна: нерухомість повинна розміщуватися в населеному пункті, котрий не внесений до списку непідконтрольних українській  владі територій.

«Визначення території, на яку поширюється дія закону, здійснюється Кабміном через встановлення переліку населених пунктів, що належать до різних складових зони АТО», - пояснив один з ініціаторів законопроекту народний депутат Віктор Галасюк.

Банкіри сумніваються

Однак життєздатність нового законопроекту на ділі стикається з масою ризиків. По-перше, лінія розмежування між основними силами в зоні АТО постійно змінюється.

«Хто може дати гарантію, що будинок, який хтось віддав під заставу, завтра не опиниться частиною території іншої держави? Як потім банки зможуть стягнути заборгованість у позичальника? Ціна цих ризиків буде закладатися у процентну ставку кредиту», - зазначив голова правління RwS банку Владислав Кравець.

За словами експерта, зважитися на такі кроки можуть лише малі та середні банки. Для великих українських і міжнародних фінустанов ризики будуть занадто високі і не впишуться у статут компаній.

Крім того, вважають експерти, надавати кредити зможуть державні банки - Ощадбанк і Приватбанк. Оскільки їх акціонером є держава, яка несе відповідальність перед вкладниками і гарантує їм повернення депозитів. Інші фінустанови ризикувати грошами людей і акціонерів не стануть.

«Поодинокі випадки видачі кредитів на підконтрольній Україні частини зони АТО можливі, однак привабливим для банків цей ринок ніяк не назвеш. На жаль, закон не поширюється на кредити, видані до 2018 року. Тобто «старі» боржники банків у позначеній зоні можуть і далі не повертати борги, навіть якщо їх бізнес або закладена нерухомість не постраждали «, - пояснила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова.

Заробити на армії

Не вірять в успіх депутатських ініціатив  і самі ж підприємці. Адже навіть у разі реалізації їх на практиці, фінустанови, швидше за все, запропонують підприємцям кабальні умови, щоб покрити ризики.

«У будь-якому випадку, банк може оцінити нерухомість як неліквідне. Адже оцінка проводиться тільки з точки зору вигоди для фінустанови. Як це допоможе підприємцям? У нас в країні і без того непомірно високі відсотки, навіть на мирній частини України. Банки беруть під заставу майно у розмірі 200% від суми кредиту, а процентні ставки досягають 30% річних. Малому бізнесу, про який йде мова у законодавстві, не вижити у таких умовах. Навіть не враховуючи проблем, пов'язаних з обстановкою у прифронтових територіях «, - зауважив генеральний директор Спілки малих, середніх і приватизованих підприємств України В'ячеслав Биковець.

Експерти роблять висновок: поки антитерористична операція не завершиться, про успішний бізнес у регіоні не варто навіть і говорити. Якщо тільки мова не йде про постачання для армії озброєння і продовольства.

 

Ксенія Цивірко, UBR.ua

Коментарі
Додати коментар