До статей

В Україні не погашають 56% кредитів - експерти пояснили причини

07 лютого, 2018
Журналістські статті
В Україні не погашають 56% кредитів - експерти пояснили причини

Фінустанови нині масово потерпають від неповернення кредитів, заявила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова. 56% усіх наявних позик в Україні визнано такими, що не працюють. У 2018 році це стане однією з основних загроз стійкості фінансового сектору.

За словами Коробкової, лише за останній рік сума таких проблемних кредитів зросла більш ніж на чверть. "Підбиваючи підсумки 2017 року, Національний банк визнав, що Україна стала рекордсменом світу за часткою непрацюючих кредитів, які зосередилися в наших банках. Цифри і справді вражають: ще на початку року обсяг проблемних кредитів становив 444,66 мільярда гривень.

А вже до листопада ця сума зросла на 143,8 мільярда – до 588,46 мільярда гривень.

Докладніше про проблему – у нашій розмові з директоркою Незалежної асоціації банків України Оленою Коробковою та економістом Борисом Кушніруком.

– Чому в банків назбиралося так багато позик, які не повертають?

Коробкова: Левова частка неповернених кредитів була взята корпоративним сектором і сформувалася під час криз 2008-2009 років та 2014-2015 років. Нове зростання цього показника саме протягом минулого року зумовлене не так новими проблемами, як зміною у підходах НБУ до виявлення цих проблем. Минулого року нарешті провели тотальне стрес-тестування банківської системи та значно посилили стандарти визначення кредитного ризику.

Кушнірук: Ще один варіант: фінансові установи їхні власники свідомо використовують для обкрадання людей. Збирають гроші, виводять із банку під виглядом кредиту підставним особам та компаніям, і гроші ті в банк уже не повертаються. Позичальники фіктивно банкрутують, а банк -- услід за ними, але так і не повернувши депозитів своїм клієнтам. За інформацією Центру дослідження корупції і організованої злочинності (OCCRP), із середини 2015-го до середини 2016 року тільки "Приватбанк" видав понад 1 мільярд доларів кредитів фірмам, які перебувають у власності осіб, пов’язаних з колишнім співвласником банку Ігорем Коломойським. А коли у “Привату” виникли проблеми, держава, аби врятувати його, змушена була “влити” у нього 38,5 мільярда гривень! Крім того, окупація Криму і частини Донбасу призвела до додаткових збитків, бо ті фізичні та юридичні особи, які є там, перестали обслуговувати свої кредити.

– Ви кажете, що левова частка неповернених кредитів, через які потерпають банки, – від корпоративного сектору, а не фізосіб. А яким є це співвідношення?

Коробкова: За статистикою НБУ, на 1 грудня 2017-го обсяг непрацюючих кредитів фізичних осіб становив майже 164 мільярди гривень (близько 15%), а юридичних –  493,9 мільярда (близько 85%).

–  Невже бодай частину з цих сотень мільярдів неможливо компенсувати за рахунок продажу заставного майна?

Коробкова: Суди часто допомагають боржникам, використовуючи прогалини у законах, ухилятись від повернення боргів, виводити з-під застави майно. Ми розробляємо закони, які ці можливості закриють. Та, на жаль, парламент не поспішає їх приймати, адже серед народних обранців чимало тих, хто заборгував банкам і не має наміру ці борги повертати.

–  Чи нинішній обсяг неповернених кредитів може спричинити нові банкрутства у банківському секторі?

Коробкова: Банки сформували резерви під проблемні кредити і наростили капітал. Нових випадків банкрутства через це вже не буде.

 

Ірина Коваленко, газета «Експрес»

Коментарі
Додати коментар