До статей

Закон про фінансову реструктуризацію використовуватимуть активніше

16 лютого, 2018
Аналітика
Закон про фінансову реструктуризацію використовуватимуть активніше

В ексклюзивному коментарі інформаційному порталу «Банкрутство & Ліквідація» голова правління Піреус Банку Сергій Наумов висловив своє бачення результатів застосування та оцінив перспективи подальшого використання Закону України «Про фінансову реструктуризацію». На його думку, документ, який хоча й запрацював пізніше, ніж передбачалося, — наприкінці минулого року — мав непоганий старт.

Чи виникла потреба, на Вашу думку, у вдосконаленні закону про фінансову реструктуризацію?  Чому ані державні, ані комерційні банки не квапляться братися за фінансове оздоровлення?

Вважаю, що закон в існуючій редакції працює цілком нормально, проте немає межі вдосконаленню. Чому не вносяться зміни до нього - відповідь проста: процес узгодження у парламенті займає багато часу. Наприклад, минулий закон запрацював лише через півтора року. За Законом «Про фінансову реструктуризацію» було розпочато 9 процедур реструктуризації на загальну суму 8 мільярдів гривень. Чотири процедури завершено (1,8 млрд) і 5 у процесі завершення.

Я думаю, що, у першу чергу, цей закон допомагає держбанкам вирішити питання з проблемною заборгованістю. І основні реструктуризації зроблено саме у державних банках. Комерційні ж банки дійсно не такі активні, але у них набагато ширші повноваження з реструктуризації або списання непрацюючих кредитів. Проте вважаю, що  комерційні банки у наступні роки активніше використовуватимуть переваги закону для своїх суперечок із кредиторами.

Чим реструктуризація за законом краща, ніж реструктуризація, яка була й до його появи?

Закон чітко визначає правила розв’язання суперечок між кредитором і позичальником. Вводиться мораторій на позови проти боржника. У разі узгодження реструктуризації позичальник звільняється від сплати податку на прибуток і ПДВ. Визначено терміни, коли реструктуризація має бути завершена – це 180 днів. Суперечки розв’язує незалежний арбітражний комітет. Також є законна можливість часткового списання суми кредиту.

Яка частка проблемних кейсів у «Піреус Банку МКБ»? Які засоби для їх зменшення використовуються?

У Піреус Банку частка проблемних кредитів, що були видані п’ять і більше років тому, становить не більш як 15 відсотків на кінець 2017 року. Всі проблемні кредити зарезервовані більш ніж під 90 відсотків. Ці кредити не можуть підлягати фінансовій реструктуризації, оскільки вже є рішення судів або вони перебувають на стадії виконавчого провадження. Головне завдання цього закону — не довести справу до банкрутства, а намагатися розв’язати суперечку у позасудовому порядку, що дасть можливість вижити підприємству і не зазнати істотних збитків банкам. Наразі Піреус Банк не має необхідності застосовувати закон про фінансову реструктуризацію. Сподіваюся, що не ​з'явиться вона і у майбутньому, однак якщо виникнуть складнощі -  скористаємося  можливостями закону.

Коментарі
Додати коментар