До статей

П'ять компаній, які зазнають збитків через Apple у 2018 році

02 березня, 2018
Аналітика
П'ять компаній, які зазнають збитків через Apple у 2018 році

Чутки про те, що Apple має намір випустити збільшену версію iPhone X, підтвердилися. Екрани для однієї з найбільш очікуваних новинок року буде виробляти LG, а не Samsung. Які ще сюрпризи готує Apple для своїх давніх партнерів?

Завдяки аналітику KGI Securities Мінг-Чі Куо вже практично точно відомо, якою буде лінійка iPhone 2018 року. Пристрої нового покоління, відмова від виробництва iPhone X і конфлікт з Qualcomm значно вплинуть на бізнес постачальників Apple. Для деяких компаній зміни можуть стати фатальними. Розбираємося, що відомо на даний момент.

Лінійка iPhone 2018 року

Очікується, що в поточному році Apple представить три моделі iPhone. Це безпосередньо флагманський спадкоємець iPhone X з 5,8-дюймовим OLED-екраном, дорожча версія iPhone X Plus з 6,46-дюймовим екраном і (відносно) бюджетний 6,1-дюймовий iPhone з LCD-дисплеєм. Всі три моделі отримають безрамковий дизайн і TrueDepth 3D-сенсор, а також зменшений виріз у верхній частині екрану.

Швидше за все, всі три моделі отримають новий процесор A12, виконаний по 7-нм техпроцесу. Його виробництвом займеться TSMC.

Аналітик Мінг-Чі Куо передбачає, що близько половини поставок iPhone 2018 року – 95-115 млн штук залежно від вартості пристрою – припаде саме на молодшу модель. Таким чином, Apple планує відвантажити в поточному році близько 200 млн нових iPhone. Завданням дорогих моделей буде піднімати середній чек на смартфони і генерувати виручку, в той час як молодша буде потрібна для збереження частки на ринку.

У поточному році компанія зробить більший упор на якості флагманських моделей і постарається заощадити по максимуму на молодшій. Флагмани отримають кращі компоненти на ринку, в той час як 6,1-дюймовий «бюджетник» чекають просто «досить хороші компоненти», як повідомляє Мінг-Чі Куо.

У корпусі молодшого смартфона буде використовуватися алюміній замість сталі, компанія поставить прямокутну батарею замість L-подібної, менше оперативної пам'яті (3 ГБ замість 4 ГБ), екран без 3D Touch з піксельною щільністю близько 300 ppi (значно менше, ніж у старших моделей) і цінник в межах $700-800 в США.

Ціна для старших моделей невідома. Поставки, за попередніми даними, почнуться незабаром після анонсу, який повинен відбутися у вересні.

Для скорочення собівартості недорогого iPhone Apple буде вибирати партнерів з числа нових гравців, а також тих, кому принципово наростити частку ринку (на противагу компаніям, які дають кращі характеристики на ринку за велику вартість, зрозуміло), саме тому деяких колишніх постачальників очікує сумна доля.

Кого Apple залишить без штанів у 2018 році?

Qualcomm

У Qualcomm і Apple в останні роки напружені відносини і суди по всьому світу.

Починаючи з iPhone 7, виробник став використовувати в частині пристроїв модеми Intel, щоб скоротити витрати і залежність від основного постачальника. Але в міру того, як пристрасті розпалюються і у Apple зростає потреба знизити собівартість iPhone, компанія буде віддавати більше замовлень Intel або, можливо, навіть повністю перейде на компоненти цієї компанії.

На користь першого припущення говорить той факт, що модеми Intel повільніше, тому в попередніх пристроях Apple штучно занижувала швидкість передачі даних на версіях iPhone з Qualcomm. Якщо так, то використання більш дешевого компонента буде виправдано у 6,1-дюймовій LCD-моделі, в той час як флагманам дістанеться рішення від Qualcomm. З іншого боку, конфлікт може виявитися настільки серйозним, що Apple вирішить зовсім залишити Qualcomm не при справах.

Japan Display

Компанія Japan Display була постачальником LCD-екранів для мобільних пристроїв Apple, купертінівці приносили їй більше половини доходів. Однак з випуском першої OLED-моделі обсяг замовлень на LCD-екрани скоротився. Дешевші LCD-екрани дадуть можливість Apple скоротити витрати на молодші моделі, але не будуть використовуватися в топових, отже, Japan Display може не розраховувати на максимальні обсяги.

Коштів для відкриття власного виробництва OLED-дисплеїв у Japan Display немає, тому зараз компанія намагається знайти інвесторів і скоротити витрати.

Broadcom

2017-й рік видався непоганим для Broadcom, в чому не останню роль зіграла компанія Apple і той факт, що в iPhone стало більше бездротових компонентів. Наприклад, з'явилася довгоочікувана бездротова зарядка.

Але аналітики припускають, що в 2018 дохід Broadcom з одного iPhone впаде з $23 до $19, а Apple в більш бюджетному iPhone частково відмовиться від цього постачальника на користь компанії Qorvo, що дозволить в цілому заощадити близько $100 млн на цій моделі.

Також аналітики припускають, що Broadcom в поточному році не дорахується $400 млн прибутку, що не критично для бездротового бізнесу, який в 2017 році приніс дохід $5,4 млрд, але і не дуже приємно.

Частково компенсувати це зможуть продажу iPhone попередніх поколінь, які подешевшають після виходу нового флагмана.

Samsung

Для Samsung поточний флагман Apple став куркою, що несе золоті яйця. Компанія залишається єдиним постачальником дорогих OLED-дисплеїв для iPhone X і заробляє на виробництві інших компонентів. І навіть нарікає на низькі продажі iPhone X, оскільки через них на складах накопичується багато незатребуваних екранів.

Однак в нових OLED-смартфонах Apple, швидше за все, будуть встановлені екрани іншого виробника - давнього конкурента Samsung – компанії LG.

Про це частково свідчить і недавній витік – фото екрану для iPhone X Plus з тестів виробничої лінії на заводі LG.

При цьому виробництво iPhone X припиниться, а разом з ним і заробіток Samsung на екранах для нього.

Якщо в наступній лінійці iPhone Apple відмовиться від модемів Qualcomm на користь Intel, то фабрика Samsung з виробництва чіпів (на ній збирається продукція Qualcomm) також втратить частину замовлень.

Втім, Apple поки не планує зупиняти виробництво iPhone 7, 8 і 8 Plus, для яких все ще використовуються переважно модеми Qualcomm.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)

Виробництвом модемів Intel для iPhone починаючи з «сімки» займалася тайванська TSMC. Однак модем XMM 7560, який імовірно буде використовуватися в iPhone 2018 року, Intel буде виробляти на власній фабриці по 14-нм техпроцесу. Для бізнесу TSMC це буде істотним ударом. Однак компанія як і раніше буде виробляти модеми для старих iPhone.

 

За матеріалами: НВ

Коментарі
Додати коментар