До статей

Ілля Михайлов: Фонд рухається еволюційним шляхом

04 квітня, 2018
Аналітика
Ілля Михайлов: Фонд рухається еволюційним шляхом

Ілля Михайлов розповів інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація про поточний стан реалізації активів неплатоспроможних банків через електронну торгову систему Prozorro.Продажі, якою буде акредитація торговельних майданчиків цього року, коли вона планується, і чого саме Фонд очікує від електронних торгових майданчиків.

Розкажіть, будь ласка, як зараз у ФГВФО вибудувана робота з торговельними майданчиками? Наскільки ви задоволені тією системою з продажу активів банків-банкрутів, що склалась?

Основним критерієм оцінки ефективності системи для нас є показник надходжень, які Фонд отримує в результаті продажу своїх активів. Ці надходження спрямовуються на задоволення вимог кредиторів банків. На сьогодні показник перевищує 7 млрд гривень. Це безпрецедентний результат за такий короткий час. Це по-перше. По-друге, ми спостерігаємо дуже високий рівень конкуренції між різноманітними майданчиками, оскільки наша основна ідея полягала в тому, щоб дати можливість усім бажаючим зайти на ринок наших активів, аби створити конкурентне середовище та і ринок, власне, як такий. Тому під час проведення кваліфікаційних відборів не було якихось наджорстких правил для того, щоб кожен бажаючий майданчик міг долучитись до проекту, працювати і отримувати комісійну винагороду від покупця за свою роботу. І на сьогодні ми вважаємо, що ця мета вже досягнута, всі працюють в абсолютно рівних умовах, і в усіх є рівні можливості для того, щоб рости і заробляти.

А скільки зараз акредитованих фондом торговельних майданчиків?

Понад 40.

Це вдвічі більше, ніж до того, як почалася робота з Prozorro.Продажі?

У нас до початку пілотного проекту, в результаті якого було створено Prozorro.Продажі, було близько 20 майданчиків, з них активними було менше половини. Я хочу підкреслити, що абсолютно вся інформація про роботу електронної торгової системи Prozorro.Продажі є публічною, завдяки BI-модулю можна спостерігати за показниками роботи кожного з майданчиків за будь-який період часу. Тому ми спокійно спостерігаємо, як на «Олімпі» Prozorro.Продажів змінюються переможці. Це відбувається достатньо часто, тому що ринок динамічний, а ми виставляємо на продаж все більше і більше активів і тому очікуємо відповідної віддачі від наших брокерів, якими є торгівельні майданчики і діяльність яких має закінчуватись ефективним продажем – грошима для держави та вкладників збанкрутілих банків. Як приклад наявної конкуренції можна навести таку цікаву статистику – щодо 10 найбільших угод, укладених Фондом за результатами електронних торгів, трьох покупців, які стали переможцями аукціону, привів один майданчик, двох – інший майданчик і ще по одному переможцю на найбільші аукціони привело п’ять майданчиків.

Які, на Вашу думку, умови успіху майданчиків – що роблять лідери для того, аби продавати більше?

Я вважаю, що будь-який успіх є наслідком вкладених зусиль і проведеної роботи. Ми свідомо переклали відповідальність за роботу з потенційними покупцями на плечі ринку – електронним майданчикам. І саме за результат у вигляді продажів ми дали можливість ринку чесно заробляти свою комісійну винагороду. Тому що, з нашої точки зору, це не справа Фонду гарантування – займатись продажем безпосередньо. Для цього була створена система брокерів-майданчиків, і от зараз вона таким чином працює. Складові успіху? На мою думку, це - робота фахових маркетингових служб, робота з фінансовими установами, які зацікавлені у придбанні активів неплатоспроможних банків, і у яких є вільна ліквідність на ринку. Адже ми прекрасно розуміємо, що будь-яка угода переслідує мету отримання прибутку покупцем, і рівень, на якому цей потенційний покупець, доки він не став переможцем електронних торгів, отримає фінансову консультацію від радників, від брокерів, напряму впливає на його готовність брати участь і перемагати в аукціонах. І як наслідок — на ту ціну, яку він готовий запропонувати за той чи інший актив. Це надскладна з моєї точки зору робота, яка потребує високого фахового рівня в сфері фінансів, банківської справи, вміння чітко оцінювати ризики в процесі змагання за «білети на війну», як часто називають активи неплатоспроможних банків. Бо ціна помилки дуже висока.

Фонд використовує Prozorro.Продажі більше року. Можна робити попередні оцінки, чи все працює ідеально? Чи, можливо, десь є збої?

Щоб не здавалось, що у нас одна суцільна перемога на всіх напрямах, мушу сказати, що у трапляються поодинокі технічні інциденти. Але в 99% випадків вони виправляються ще до того, як можуть вплинути на роботу системи. У нас вже напрацьований практичний досвід інцидент-менеджменту, набутий під час практичного впровадженням нових модулів електронної торгової системи Prozorro.Продажі, адже вона була побудована за півтора роки майже з нуля. Ну і завжди, як наприклад, при використанні програми Microsoft Windows, що вважається найкращою та найбільш використовуваною операційною системою в світі, виникають якісь питання в процесі практичної експлуатації.

Окремо зауважу, що ми працюємо в надзвичайно агресивному середовищі.  Це стосується як позичальників, які не дуже хочуть виконувати свої зобов’язання з повернення кредитів, це стосується складнощів з нашими активами, якість яких, м’яко кажучи, залишає бажати кращого, це стосується певних спроб людей, які ще досі не зрозуміли, що таке жити по-новому, повернути нас хоча б частково в минуле. Цього не буде. І принципова позиція керівництва Фонду, і наших партнерів в Transparency  International у тому, що всі правила і процедури є однаковими, лінійними і прозорими.

У проекті Кодексу з процедур банкрутства прописано, що продаж майна боржників також хочуть здійснювати через систему Prozorro.Продажі. Як ви оцінюєте цю ініціативу? Чи не вважаєте це підтвердженням ефективності системи Prozorro.Продажі, створеної Фондом спільно з Transparency International Україна, Національним банком та Міністерством економічного розвитку і торгівлі?

По-перше, система Prozorro.Продажі отримала вже дві міжнародні нагороди, останню – у Вашингтоні як найкращий антикорупційний start-up саме в державній сфері. І це для мене є зайвим підтвердженням того, що ми рухаємось у правильному напрямі. Система Prozorro.Продажі лягла в основу закону про малу приватизацію, який уже набрав чинності, що є ще одним підтвердженням її ефективності. І, на моє переконання, було б абсолютно логічно з точки зору Фонду як найбільшого кредитора в країні, щоб система, яка створювалась за нашої безпосередньої участі, була використана в процесі реалізації норм закону про відновлення платоспроможності боржника, який готується до другого читання. І ми, зі свого боку, теж готуємо відповідні пропозиції, щоб ідеологія системи, основні алгоритми її роботи були включені в проект закону. Ми вважаємо, що система працює ефективно, дає змогу будувати принципово новий цивілізований ринок у сфері поганих активів неплатоспроможних банків, який  в перспективі може охопити погані активи державних і, можливо, приватних банків, обсяг яких є теж дуже значним.

Система побудована на трьох речах. Перша – це інтерес замовника, основний з яких – прозорий ефективний продаж, тобто максимальна капіталізація того активу або права, які продаються через систему. Другий інтерес – бізнес-складова, яку створюють майданчики, що отримають право і можливість, чесно конкуруючи, отримувати винагороду за продаж від покупця. І ця винагорода залежить винятково від їхнього бажання, конкуренції і компетенції. Третій дуже важливий елемент успіху системи – це довіра з боку громадськості, з боку активістів, яку нам забезпечує наш ключовий партнер Transparency International. Вся інформація щодо торговельних майданчиків публічна і розкрита. Я вважаю, що саме ці три компоненти, так званий «золотий трикутник» відносин між владою, бізнесом і громадськістю і забезпечує ефективний результат.

Ви на початку сказали, що Фонд не гнатиметься за кількістю, а концентруватиметься на якості. Якщо ми говоримо про торговельні майданчики, то це означає, що цього року акредитація буде жорсткішою?

Ми хочемо абсолютно лінійно рухатись еволюційним шляхом. Тобто на поточний момент, напевне, вже понад рік діє відкрите вікно можливостей для всіх без винятку суб’єктів господарювання, тобто – майданчиків, які бажають долучитись до електронної системи продажів. Усі, хто хотів та відповідав критеріям Фонду, пройшли кваліфікаційний відбір і зараз працюють у системі. Далі це вже питання бізнес-моделі і бізнес-ідеології кожного окремо взятого майданчика – на що саме він спрямовує отриманий прибуток. Хтось його спрямовує на купівлю автомобілів, хтось – на відпочинок, а хтось його реінвестує, вкладає в підвищення якості своїх сервісів тощо. Всі ці речі ми безумовно врахуємо в процесі підготовки умов нового кваліфікаційного відбору, тому що вважаємо, що результати року роботи дали можливість майданчикам зробити правильні висновки. Тому що ми під час загальних зустрічей неодноразово наголошували, що їх нове стратегічне завдання, з нашої точки зору як продавця – забезпечити якісний сервіс для потенційних покупців.

Коли Фонд планує провести акредитацію?

Плануємо не раніше кінця літа - початку осені, щоб нові, кваліфіковані у 2018 році майданчики, мали можливість показати результати своєї роботи. Ми бачимо, що кількість майданчиків є великою та розуміємо, що ринок дуже конкурентний, і зі свого боку, як продавець хочемо підвищити вимоги до тих, хто надає брокерські послуги. У першу чергу це буде стосуватися роботи кол-центрів, маркетингових служб та інших подібних речей. Тому що ми вважаємо, що на сьогоднішньому етапі розвитку ринку та електронної торгової системи потрібен акцент на якість, а не на кількість.

А як ви ведете діалог із тими, хто має зауваження до роботи Фонду чи окремих аспектів його діяльності?

Я окремо хотів би зупинитись на такому дуже важливому інструменті, який дає можливість системі весь час удосконалюватись. Це орган оскарження, який у нас називається Комісією з розгляду скарг та підготовки пропозицій, до складу якої входять представники Transparency International Україна та представники проектного офісу Prozorro.Продажі. Основна мета роботи Комісії розгляд питань, пов’язаних із роботою електронної торгової системи Prozorro.Продажі. Хочу зазначити, що одним з основних принципів, який був закладений у роботу комісії, був принцип публічності всіх рішень, що мають рекомендаційний характер. І тому, будь-який небайдужий громадянин у будь-який момент може зайти і подивитись, які рішення і з яких питань виносились і що далі відбувалось. Для нас принципово важливо реагувати вчасно на будь-які скарги щодо можливих викривлень в роботі електронної торгової системи з продажу активів неплатоспроможних банків. Це може стосуватись як розкриття інформації про активи, доступу потенційних покупців, технічних речей, непорозумінь між різними учасниками процесів. Відсутність обґрунтованих скарг від операторів електронних майданчиків на роботу електронної торгівельної системи для мене є ще одним підтвердженням того, що вона працює абсолютно лінійно і послідовно.

Тобто за весь час не було жодної скарги?

Скарги у нас є постійно, але вони в переважній більшості стосуються розкриття інформації і того, що ми маємо реагувати на появу дуже популярних судових рішень, які блокують нам продаж активів, всупереч закону про систему гарантування. Маємо реагувати на скарги від позичальників, які, що абсолютно зрозуміло, не хочуть, аби їхні активи продавались. І це становить десь 95% загальної кількості скарг. Є ще певний відсоток, який стосується неналежного розуміння діючих правил гри, які ми послідовно роз’яснюємо і так само публічно про це говоримо.

Хто може поскаржитись до комісії?

Будь-хто з учасників процесу може в електронному вигляді подати скаргу до комісії, і вона обов’язково буде розглянута.

А як часто проводяться засідання комісії?

Комісія проводить засідання за мірою необхідності, щойно виникають питання. Як правило, це один-два рази на тиждень.

Коментарі
Додати коментар