До статей

У ВС узгодили правову позицію щодо стягнення зі спадкоємців боргу по кредиту спадкодавця

14 травня, 2018
Аналітика
У ВС узгодили правову позицію щодо стягнення зі спадкоємців боргу по кредиту спадкодавця

Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду розглянув першу справу на спільному засіданні Першої судової палати. Метою такого розгляду є забезпечення єдності судової практики.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 403 ЦПК України суд, який розглядає справу в касаційному порядку у складі колегії суддів, передає справу на розгляд палати, до якої входить така колегія, якщо ця колегія вважає за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі колегії суддів з цієї ж палати або у складі такої палати.

На розгляд першої судової палати КЦС ВС було передано справу № 645/3265/13-ц (касаційне провадження № 61-5552свп18), оскільки колегія суддів № 2 вважала за необхідне відступити від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного в раніше ухваленому рішенні Верховного Суду у складі іншої колегії суддів № 1 з цієї ж судової палати.

Справа розглянута 25 квітня 2018 року.

Підставою передачі справи на розгляд палати для забезпечення єдності судової практики стало застосування положень ст. 1282 ЦК України, згідно з якою спадкоємці зобов’язані задовольнити вимоги кредитора повністю, але в межах вартості майна, одержаного у спадщину. Кожен зі спадкоємців зобов’язаний задовольнити вимоги кредитора особисто, у розмірі, який відповідає його частці у спадщині. Вимоги кредитора вони зобов’язані задовольнити шляхом одноразового платежу, якщо домовленістю між спадкоємцями і кредитором не встановлено інше. У разі відмови від одноразового платежу суд за позовом кредитора накладає стягнення на майно, яке було передано спадкоємцям у натурі.

Предметом узгодження правової позиції стало те, чи є звернення до суду кредитора спадкодавця з позовом до спадкоємців про стягнення заборгованості за договорами кредиту належним способом захисту порушеного права кредитора, чи задоволення вимоги кредитора до спадкоємців шляхом одноразового платежу, тобто шляхом сплати грошових коштів, можливе лише в позасудовому порядку, а судовий спосіб захисту порушеного права кредитора, у разі відмови спадкоємців від одноразового платежу, полягає у пред’явленні до спадкоємців позову про накладення стягнення на майно, яке було передане їм у натурі.

 

За матеріалами: Закон і бізнес

Коментарі
Додати коментар