До статей

Теплове банкрутство: Як в Одесі витрачають сотні мільйонів на борги

19 липня, 2018
Аналітика
Теплове банкрутство: Як в Одесі витрачають сотні мільйонів на борги

Кожного літа в Одесі перериваються та перекриваються дороги через ремонт теплотрас, і 2018 рік не став виключенням. Проте цього замало, аби місто взимку було з теплом.

Парадоксально, але щороку проблеми з опаленням в Одесі стають все масштабнішими. Опалювальний сезон вже перетворився на справжній трилер, який поки що закінчується хепі-ендом, але враження таке, що драма не за горами. І головна причина – дві «бомби», пов'язані одна з одною – Одеська ТЕЦ та КП «Теплопостачання міста Одеси» (ТМО).

Теплове випробування 2017

Минулий опалювальний сезон для тисяч одеситів став справжнім шоком. Одеська ТЕЦ, що з 2001 року є банкрутом, була виставлена на аукціон, але покупців не знайшлося. Місто в особі КП «Теплопостачання міста Одеси» мало надати дотацію, аби тепло пішло в труби, що опалюють будинки центральної частини міста. Справа через бюрократичні затримки так затягнулася, що тисячам мешканців міста довелося мерзнути в квартирах до середини листопада, аж поки рахунки ТЕЦ нарешті не розблокували.

Ще гірше довелося жителям Шкодової гори, які тепло отримали аж в грудні – тут проблема в котельній Одеського нафто-переробного заводу, що також збанкрутів. Чиновники з Думської знали про ситуацією, що там склалася, але знов дотягнули до останнього, а потім довго кивали на Кабмін, начебто там не вирішують проблему. Врешті решт опалювальний сезон почався і для цих людей, їм навіть пообіцяли побудувати автономну котельню, що буде обслуговувати Шкодову гору, але її за цей рік так і не побудували. Тому проблема у 2018 році може повторитися.

Тепло у будинки на Шкодовій горі подали лише наприкінці 2018 року Фото: Facebook/Максим Степанов

Здавалося б, що після такого авралу, що був у 2017 році, у 2018-му щось має кардинально змінитися. Але віз і нині там, причому вже в самій мерії немає згоди відносно КП «ТМО». Так, віце-мер і головний фінансист Одеси Світлана Бедрега виступає проти системного дотування підприємства, яке навіть не намагається якось змінити принципи роботи. За останні три роки ненажерливе комунальне підприємство витягло з міського бюджету понад мільярд гривень і все підвищує апетити. В той же час, згідно статуту комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси», КП здійснює свою діяльність на принципах комерційного розрахунку та власного комерційного ризику. При цьому тим же статутом взагалі не передбачається отримання бюджетних коштів для здійснення господарської діяльності.

«Департаментом фінансів Одеської міської ради неодноразово наголошувалося в листах до департаменту міського господарства, що вирішення питання погашення боргів КП «ТМО» за рахунок бюджетних коштів – це не є ефективний шлях», - зауважила Бедрега. Під час виступу на одному із засідань комісії з питань ЖКГ вона розкритикувала принципи роботи КП та звинуватила його у небажанні «вибивати» борги, причому не тільки з приватних підприємств, а й тих же самих структурних підрозділів мерії, в яких є гроші, щоб розрахуватися. В департаменті міського господарства на ці закиди відповідають, що активно працюють з боржниками та проводять постійні наради. Про те, наскільки ефективна така робота профільного підрозділу мерії, свідчать цифри: станом на 25 вересня минулого року заборгованність споживачами перед ТМО складала 322,8 млн грн, а на 18 червня поточного року - вже 465,8 млн грн.

Кредитна прірва

Сварки сварками, але КП продовжує отримувати величезні суми з бюджету, причому не лише на технологічні потреби, а й на «замолення гріхів минулого». Так, на майбутню сесію винесуть проект рішення про виділення тепловикам 194,5 млн грн, які ті перенаправлять на рахунки приватної компанії «Юг-Капітал», що викупила право на стягнення боргів за кредитом банку «Надра». Тобто місто заплатить приватнику в 2,5 рази більше, ніж той хотів отримати на аукціоні (81 мільйон гривень).

Якщо додати до цієї суми 214 мільйонів на поточні видатки та 220,8 млн грн на проведення ремонтних робіт (ці суми закладені у бюджеті на 2018 рік), то маємо 629,3 млн грн, що отримає з бюджету ТМО. І скоріше за все, це не кінець, бо восени тепловики зазвичай просять додаткові кошти.

З тим боргом є декілька важливих моментів. Наприклад, мерія поспішає виплатити його, хоча можна було б розтягнути на тривалий час і не одразу все платити новому власнику боргу (проданого з аукціону). Але в мерії погодилися за знижку виплатити за півроку. Варто зауважити, що коли ТМО просило кошти на зарплатні, то Світлана Бедрега казала, що грошей немає, а на минулому тижні заявила на апаратній нараді, що вони є, і навіть ще більше – 237 мільйонів. Все це наводить на думки про ймовірну змову з приватниками окремих депутатів, чиновників та, не виключено, київських лобі.

І ще нюанс: скоріш за все ТМО восени ще буде просити кошти на погашення боргів ТЕЦ, оскільки їй нема чим платити за цю послугу. Тобто за рік ситуація не змінилися. В муніципалітети не зробили нічого, що перестати дотувати тепловиків або хоча б знизити їхні апетити.

Перекопані Сегедська та Базарна

Між тим, навіть коли тепловики проводять роботи, то все одно з року в рік вони знаходять проблеми на одних і тих же вулицях. Так, 12 липня, підрядна організація на замовлення комунального підприємства «Теплопостачання міста Одеси» почала роботи з масштабної заміни чергової ділянки аварійної теплотраси по вул. Сегедській. Комунальники традиційно заявляють, що відбудують аварійну ділянку та накриють асфальтом до 1 вересня, але на практиці роботи можуть затягнуться до початку опалювального сезону.

Роботи по цій вулиці були розпочаті в 2016 році. Тоді була проведена заміна ділянки теплотраси по частині від Лунного провулку та Фонтанській дорозі. Зараз хочуть зробити іншу ділянку. Але найголовніше, що ще жодного року реконструкцію не робили в обіцяний термін, а затягували на довгі місяці та ускладнювали життя міста.

Зараз роботи будуть проводитися на ділянці від будинку № 10 по Сегедській до проспекту Гагаріна. Загальна довжина відрізка, що підлягає реконструкції, становить 568,5 м, тобто практично така ж, яку замінили. Проектом реконструкції передбачена безканальна прокладка трубопроводів з попередньо ізольованих труб в поліетиленовій оболонці для підземної прокладки з системою сигналізації витоків.

Між тим, це не єдина ділянка, яку перекопують тепловики. Вже багато місяців вони не можуть закінчити реконструкцію вулиці Базарної у центрі міста. Роботи настільки затягнулися, що місцеві жителі вже втрачають надію.

В минулому році така ж ситуація була на вулиці Мечникова, де підрядник не встиг до початку опалювального сезону замінити труби, через що виникла необхідність поєднувати нові труби зі старими, щоб подати тепло у оселі.

Окрім того днями почали проводити роботи на вулиці Ланжеронівській на ділянці між Гаванною та Катерининською. Роботи обіцяють завершити до 27 серпня, а вже наступного дня візьмуться за ділянку теплотраси на Катеринінській.

Але головне питання в іншому – стратегії розвитку теплопостачання в місті так і не з'явилося. Проблема залишається до сьогоднішнього часу. Труби латають без бачення того, як буде рухатися місто далі в частині перебудови мереж та їх енергоефективності.

 

За матеріалами: Depo.Одеса

Коментарі
Додати коментар