До статей

Як саме мільярдні борги українських компаній продаватимуть на міжнародних ринках

28 вересня, 2018
Аналітика
Як саме мільярдні борги українських компаній продаватимуть на міжнародних ринках

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб переходить до пакетного продажу корпоративних кредитів банків, що ліквідуються. Сьогодні із нереалізованих на індивідуальних торгах лотів формуються пули, до продажу яких, у тому числі, будуть залучені акредитовані при Фонді компанії – міжнародні радники з продажу активів. Зараз у Фонді за їх участі розпочато реалізацію одразу трьох «пілотних проектів».

«Рівень конверсії проданих на індивідуальних торгах активів складає в середньому 24%. Якщо брати за основу світову практику, цей показник вийде ще вищим: у світі при розрахунку конверсії за основу береться тіло заборгованості, без врахування відсотків, штрафів та пені, нарахованих за період прострочки. Для розуміння: із заявлених понад 500 млрд грн балансової вартості активів 93 неплатоспроможних банків, що перебувають в управлінні Фонду, понад 130 млрд грн – фактично чверть загальної суми – це нараховані під час тимчасової адміністрації та ліквідації банків відсотки. Вони у рази збільшують номінальну вартість активів, але жодним чином не впливають на їхню якість і зрештою – на ціну продажу. Для покупців важлива наявність та цінність застави. Крім того, краща світова практика – це продаж проблемних активів у пулах, рівень конверсії яких в країнах з подібним рівнем захисту прав кредиторів, недосконалою судовою системою тощо – становить від 2,5% до 10%», – повідомила під час прес-конференції Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонду.

«Пілотний пул» на 8 млрд грн буде виставлено на продаж у грудні

Фонд розпочинає «пілотний проект» з реалізації активів юридичних осіб, за умовами якого до передпродажної підготовки лотів будуть залученні професійні радники з продажу активів – компаній із багаторічним досвідом роботи на світових ринках проблемних активів. Для апробації нового підходу було сформовано «пілотний пул», до складу якого включено активи юридичних осіб 21 банку – права вимоги за понад 200 кредитами, загальна заборгованість за якими перевищує 8 млрд грн. Його передпродажною підготовкою займатиметься один із п’яти акредитованих при Фонді міжнародних консультантів. Переможцем відбору, проведеного серед попередньо кваліфікованих компаній, стало ТОВ «ЕКСІТО ПАРТНЕРС І КОЕН УКРАЇНА». Відповідний договір про співпрацю уже підписано.

Сформовано «пілотний пул» за календарним підходом: до його складу увійшли активи, що вже торгувались на голландському аукціоні та не були реалізовані на індивідуальних торгах.

У Фонді сподіваються, що залучення радників відкриє для світу ринок проблемних активів України, та пояснить як працює наша система продажу. Адже реалізація «пілотного пулу» відбуватиметься в рамках затверджених процедур Фонду – через голландський аукціон у системі ProZorro.Продажі. Планується, що торги відбудуться уже на початку грудня.

Пули заставних активів НБУ будуть виставлені на голландський аукціон

Паралельно стартує другий етап продажу заставних активів НБУ із залученням міжнародних радників. У межах спільного «пілотного проекту» з НБУ, який розпочався ще минулого року, на продаж буде виставлено два лоти активів неплатоспроможних банків номінальною вартістю майже 11,5 млрд грн. Як і минулого разу, за рішенням НБУ, до продажу активів будуть залучені міжнародні консультанти – американські компанії, що є світовими лідерами з реалізації проблемних активів – ТОВ «Дебтекс Україна» (дочірня компанія DebtX) та ТОВ «Фьост Файненшіал Нетворк Юкрейн» (дочірня компанія FFN). Інформація про перший лот уже доступна на Інформаційному порталі Фонду.

До складу пулів увійшли активи семи банків, що перебувають у заставі НБУ за виданими кредитами рефінансування. Сформовано лоти із тих же прав вимог, що виставлялися на продаж першого разу, за винятком уже проданих активів, та активів ПАТ «Банк «Київська Русь», умови продажу яких не погоджено НБУ. Нагадаємо, що як забезпечений кредитор Національний банк погоджує спосіб та місце реалізації активів, що перебувають у нього в заставі.

«Принципова позиція Фонду полягала у тому, аби усі, включені до складу пулів заставні активи НБУ, попередньо були виставлені на індивідуальні аукціони у системі ProZorro.Продажі. Це було зроблено для того, аби забезпечити максимальні надходження від реалізації активів та рівні права і можливості для всіх потенційних інвесторів, як місцевих так і міжнародних. Результати індивідуальних торгів підтвердили правильність запропонованого підходу: середній рівень конверсії проданих активів сягнув 27%, а надходження від реалізації склали 227 млн грн», – сказав Тарас Єлейко, директор департаменту консолідованого продажу активів.

Цього разу пули заставних активів НБУ будуть виставлені на голландський аукціон.

Професійні радники мають запропонувати стратегію продажу стадіону «Чорноморець» та пов’язаних із ним кредитів

Третій напрямок співпраці із акредитованими при Фонді професійними радниками з продажу активів – напрацювання стратегії продажу футбольного стадіону «Чорноморець» та  пов’язаних із ним кредитів, що перебувають на балансі АТ «Імексбанк».

На сьогодні завершено перший етап відбору компанії-переможця. І вже на наступному тижні, після вивчення запропонованих учасниками стратегій, буде обрано компанію, яка надаватиме комплексні послуги з передпродажної підготовки цих активів. Таке рішення пов’язане зі специфікою активу.

 

За матеріалами: ФГВФО
Коментарі
Додати коментар