До новин

У Мінекономіки назвали причину збитковості Енергоатому

03 жовтня, 2018
Збитки
У Мінекономіки назвали причину збитковості Енергоатому

Основним фактором збитковості НАЕК "Енергоатом" є занижений тариф на виробництво електроенергії, який встановлює Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

Про це йдеться у звіті Міністерства економічного розвитку і торгівлі про фінансові показники компаній державного сектора за 2017 рік, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на ЕП.

Згідно зі звітом, в 2017 році в загальному обсязі виробництво електроенергії склало 55,2%, перевищивши планові показники і збільшивши виробництво на 5,7%. Валовий дохід від реалізації електро- і теплоенергії склав 4,7 млрд грн.

Фінансовий результат компанії до оподаткування став збитковим в 1,6 млрд грн. Чистий збиток перевищив 1,3 млрд грн.

«Згідно зі звітом компанії, основними факторами збитковості стали занижений тариф на виробництво енерго- та теплоенергії, який встановлюється НКРЕКП, а також штраф, накладений на компанію 1 червня 2017 року», - йдеться у звіті МЕРТ.

«Тарифом на електроенергію не передбачено нарахування резерву сумнівних боргів, значна сума якого обчислена боргом ДП Енергоринок. Сума нарахованого у 2017 році резерву в розмірі 966 млн грн вплинула на збитковість компанії», - підкреслили в міністерстві.

«При цьому борг Енергоринку щороку збільшується, що змушує менеджмент Енергоатому залучати позикові кошти для покриття витрат. Це в свою чергу, призводить до зростання фінансових витрат, пов'язаних з обслуговуванням кредитів і позик, сплатою відсотків», - наголошується в звіті.

Нагадаємо, раніше президент «Енергоатому» Юрій Недашковський розкритикував новий склад НКРЕКП.

Коментарі
Додати коментар