До новин

Міноритарій Укрінбанку поскаржився на НБУ в Конституційний суд

04 жовтня, 2018
Законодавство
Міноритарій Укрінбанку поскаржився на НБУ в Конституційний суд

Акціонер неплатоспроможного Укрінбанку Е.С. Карякін поскаржився до Конституційного суду на "дискримінаційну" норму закону «Про банки і банківську діяльність».

Скаргу до КС Карякін направив 22 серпня, а суд у вересні відкрив провадження по ній, повідомляє повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінклуб.

Позивач подав скаргу з приводу можливості оскарження рішення НБУ (справа № 18/4301 (18): просить перевірити на відповідність Конституції України положень статті 79 закону «Про банки і банківську діяльність».

Тимчасова адміністрація в Укрінбанк була введена 24 грудня 2015 року. Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2016 року Карякін не вказий в переліку акціонерів, які мають хоча б 0,0009% акцій банку. Укрінбанк на той момент контролювався Володимиром Клименко.

Вже 22 березня 2016 року почалася ліквідація ПАТ «Укрінбанк», але в подальшому, користуючись рішеннями судів, власники банку-банкрута перереєстрували його в ПАТ «Укрінком».

«Акціонер ПАТ«Укрінбанк» Карякін Е.С. як міноритарний акціонер звернувся до суду з позовом до НБУ і ФГВФО, в якому просив визнати незаконним і скасувати постанову НБУ № 934 від 21.12.2015 "Про віднесення ПАТ "Укрінбанк" до категорії неплатоспроможних", визнати незаконним і скасувати рішення виконавчої дирекції ФГВФО № 239 від 24.12.2015 "Про введення тимчасової адміністрації в ПАТ "Укрінбанк», - сказано в заяві «Укрінкома».

Міноритарій виграв суди першої, апеляційної і касаційної інстанцій, але Верховний суд 24 жовтня 2017 року скасував рішення попередніх інстанцій та ухвалив нове.

«У задоволенні позову було відмовлено через нібито неможливості міноритарного акціонера оскаржувати подібні рішення регулятора, відповідно до ст. 79 закону "Про банки і банківську діяльність», - повідомили в «Укрінкомі».

ФГВФО повідомляв, що після рішення Верховного суду, яким підтверджена правомірність висновку Укрінбанку з ринку, пов'язані особи продовжували виводити його активи. При цьому «Укрінком» не повернув 1,8 млрд грн, які Фонд гарантування вкладів фізосіб виплатив вкладникам Укрінбанку.

«Укрінком» скаржиться на те, що ст. 79 визначає вузьке коло осіб (наприклад, власники істотної участі), які можуть оскаржувати рішення НБУ, тоді як його рішення «можуть стосуватися невизначеного кола осіб», і в цьому міноритарій Е.С. Карякін угледів «можливість порушення прав людини, введення громадськості в оману і інші негативні наслідки діяльності НБУ».

В «Укрінкомі» вважають, що визнання ст. 79 закону неконституційною дозволить будь-якій особі оскаржувати рішення, дії або бездіяльність Національного банку України або його посадових осіб за загальними нормами, в тому числі, передбачених п. 2 ч. 1 ст. 5 Кодексу про адміністративне судочинство, якщо ця особа впевнене, що його права, свободи і законні інтереси порушені.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, «Укрінком» судиться за свою репутацію з ФГВФО.

Коментарі
Додати коментар