До новин

В Київенерго заявляють, що столиця має сплатити 900 мільйонів за модернізацію тепломереж

10 жовтня, 2018
Борги
В Київенерго заявляють, що столиця має сплатити 900 мільйонів за модернізацію тепломереж

«Київенерго» Ріната Ахметова претендує на компенсацію витрачених на модернізацію мереж коштів в розмірі 800-900 мільйонів гривень.

Про це йдеться в розслідуванні «Наші гроші з Денисом Бігусом», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Повідомляється, що в угоді з розірвання договору Київської міської державної адміністрації з компанією «Київенерго» прописали відшкодування компанії Ахметова грошей за модернізацію мереж, яка проводилася за рахунок компанії.

Точної суми, яку повинні компенсувати «Київенерго» в КМДА досі не порахували. Відзначається, що в компанії Ахметова звернулися до КМДА з відшкодуванням в розмірі 800-900 млн гривень.

На думку представників «Київенерго», це сума еквівалентна тій частині інвестицій в модернізацію, яку місто має компенсувати.

Видання повідомляє, що за 2 роки, які КМДА готувала розірвання договору з «Київенерго», в ньому чітко не прописали ні питання правонаступництва боргу, ні суму відшкодування за «покращення» мереж.

Теплоенергетичний комплекс, який складається з ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і ще близько 100 тисяч об'єктів, 17 років перебував під управлінням «Київенерго».

Рішення розірвати договір з «Київенерго» і повернути тепловий комплекс громаді міська влада прийняла в червні 2017 року. Для управління майном створили комунальне підприємство «Київтеплоенерго».

31 липня зобов'язання давати гарячу воду і опалення перейшло новому КП.

Але в НАК «Нафтогаз України» відмовилися підписувати договори на поставку газу з новим комунальним підприємством через невирішене питання боргових зобов'язань «Київенерго» на суму близько 4,8 млрд гривень. Саме стільки заборгувала «Київенерго» Ахметова «Нафтогазу» за поставку блакитного палива на ТЕЦ.

Частина суми - це борг самих киян за послуги «Київенерго», ще частина - це різниця в тарифах, і близько 1,2 млрд - пені і штрафи, які нарахував НАК «Нафтогаз» за несвоєчасні виплати.

11 вересня Київська міська рада прийняла рішення про прийняття КП «Київтеплоенерго» боргів компанії «Київенерго» за газ перед НАК «Нафтогаз України» за умови, якщо «Київенерго» передасть КП джерела для компенсації боргу.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Міністерство фінансів та Державна казначейська служба перерахували 729,56 мільйона гривень додаткової субвенції для погашення різниці в тарифах з метою відновлення у Києві безперебійного постачання теплової енергії.

Коментарі
Додати коментар