До новин

СБУ повідомила причину масових обшуків на фондовому ринку

12 жовтня, 2018
Резонансні справи
СБУ повідомила причину масових обшуків на фондовому ринку

Служба безпеки України знайшла на українському фондовому ринку «легалізацію і маніпулювання».

Про це повідомляє Фінбаланс із посиланням на СБУ.

За даними видання, спецслужба оголосила, що розслідує факти маніпулювання на ринку цінних паперів і легалізації доходів через фондові біржі.

Співробітники СБУ в рамках розпочатого кримінального провадження задокументували факти відмивання доходів, отриманих незаконним шляхом за допомогою використання низки українських фондових бірж.

«Оперативники спецслужби встановили, що протягом 2017-2018 років посадові особи бірж через низку підконтрольних торговців цінними паперами, представників банківських установ організували механізм легалізації незаконних доходів і виведення коштів за кордон. Угоди здійснювалися з використанням підконтрольних нерезидентів шляхом покупки облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) в режимі так званого "групового звіту"», - розповіли в СБУ.

Співробітники спецслужби задокументували, що за цією схемою «ділки при відсутності контролю з боку бірж здійснювали протягом короткого періоду часу уявні фінансові операції купівлі-продажу ОВДП підконтрольними торговцями».

В СБУ кажуть, що операції проводилися в інтересах фізичних осіб, які «таким протиправним способом отримували легалізований дохід, який, до того ж, згідно з законодавством не підлягає оподаткуванню».

Загальна сума легалізованих зловмисниками коштів становить понад 100 млн грн, підрахували в СБУ.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 205 ККУ (фіктивне підприємництво), максимальне покарання - штраф в розмірі від 51 тис. грн до 85 тис. грн; і ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом); максимальне покарання - позбавлення волі від 8 до 15 років з конфіскацією майна.

СБУ продовжує санкціоновані слідчі дії в офісах фондових бірж і місцях проживання їх окремих посадових осіб.

Коментарі
Додати коментар