До новин

«Нафтогаз» списав Києву штрафи і пені

16 жовтня, 2018
Борги
«Нафтогаз» списав Києву штрафи і пені

НАК «Нафтогаз України» списав Києву штрафи та пені.

Про це розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації Петро Пантелєєв, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Інтерфакс-Україна.

Як наголосив Пантелєєв на брифінгу, мирова угода з «Нафтогазом» передбачає, що КП «Київтеплоенерго» стає правонаступником тільки тих боргових зобов'язань, які мають джерела для компенсації. За його словами, предметом мирової угоди стали боргові зобов'язання у розмірі близько 2,4 млрд грн, що майже вдвічі менше, ніж сума, про яку йшлося в травні цього року.

«На сьогодні списані штрафні санкції та пені, на яких ми робили особливий акцент», - сказав заступник голови КМДА.

Він також зазначив, що до додаткових платежів для киян це не призведе.

«Я звертаю особливу увагу, щоб не було маніпуляцій з цією темою: ніякого підвищення тарифів або додаткових платежів для киян це не дасть. Тільки ті споживачі, які мають заборгованість за спожиті послуги, повинні їх сплатити для зменшення боргу за газ», - пояснив Пантелеєв.

Чиновник нагадав, що мирова угода затверджена на засіданні господарського суду Києва.

Отримавши рішення суду, КП «Київтеплоенерго» уклало договори на постачання природного газу для виробництва теплової енергії за пільговою ціною на основі ПСО (положення про покладення спеціальних обов'язків на суб'єкти ринку природного газу для забезпечення суспільно важливих інтересів у процесі функціонування ринку природного газу). Протягом 3-4 діб послуга гарячого водопостачання відновиться в тих будинках Києва, де вона відсутня з причин відсутності газу.

У свою чергу заступник начальника департаменту енергоефективності НАК «Нафтогаз України» Олексій Хабатюк на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук уточнив, що списання неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань тощо відбулося згідно із законом №1730 «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій і підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії». «Таке списання відбулося після погашення частини заборгованості за газ і відбулося б без мирової угоди, але тільки на підставі закону», - зазначив він.

Хабатюк також процитував текст мирової угоди: «Сторони визнають і погодили, що неустойка (штраф, пеня), інфляційні нарахування, відсотки річних, нарахованих згідно з умовами договорів за борговими зобов'язаннями на дату підписання мирової угоди і тих, які будуть нараховані відповідно до умов договорів за борговими зобов'язаннями не є предметом врегулювання цієї мирової угоди, а питання їх стягнення підлягає вирішенню в судовому порядку в рамках окремого судового спору/судових спорів. При цьому сторони домовилися, що наявність підстав для стягнення з КП «Київтеплоенерго» таких нарахувань буде визначатися за результатами розгляду судами спорів за відповідним вимогам ПАТ «НАК «Нафтогаз України».

Коментарі
Додати коментар