До новин

Верховний суд розгляне справу щодо дроблення вкладів напередодні банкрутства Радикал банку

16 жовтня, 2018
Банкрутство фінустанов
Верховний суд розгляне справу щодо дроблення вкладів напередодні банкрутства Радикал банку

Велика палата Верховного суду 24 жовтня розгляне справу щодо дроблення вкладів у ПАТ «Радикал банк».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«Мова йде про спір, у якому так звані 159 «вкладників» банку звернулися до суду із проханням зобов'язати уповноважену особу Фонду включити до загального реєстру інформацію про них і тим самим надати їм право на отримання відшкодування за рахунок коштів Фонду на загальну суму майже 29,81 млн грн (справа №369/10689/16-ц)», - розповіли у ФГВФО.

Фонд гарантування та банк сподіваються, що судді Верховного Суду візьмуть до уваги той факт, що кошти на рахунки таких вкладників «надходили» за день до введення тимчасової адміністрації, при тому, що самі рахунки були відкриті після цього вночі.

Як уже повідомляв Фонд, згідно з журналом відкритих рахунків фізичних осіб, за один день перед введенням тимчасової адміністрації у ПАТ «Радикал банк» було відкрито 503 поточних рахунки фізичних осіб, а це майже стільки ж, скільки відкрито за попередні півроку роботи банку. Було зафіксовано дроблення та перерозподіл коштів з рахунків юридичних на рахунки фізичних осіб.

«Особливої уваги заслуговує та обставина, що ці так звані «вкладники» фактично не перебували у відділеннях банку та особисто не укладали договори поточного рахунку, а тому – і не могли вносити готівкові кошти на поточні рахунки», - додали у перс-службі.

У листопаді 2016 року 159 вказаних «вкладників» ПАТ «Радикал Банк» звернулись до Києво-Святошинського районного суду Київської області зі спільним позовом, у якому просили визнати незаконним наказ уповноваженої особи Фонду та зобов'язати її подати до Фонду додаткову інформацію про кожного з позивачів як вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «Радикал банк» за рахунок Фонду.

Ухвалою Апеляційного суду Київської області від 10 жовтня 2017 року апеляційну скаргу Уповноваженої особи Фонду відхилено та залишено в силі рішення Києво-Святошинського районного суду Київської області від 23 червня 2017 року, яким позов було задоволено.

У жовтні 2017 року Фонд гарантування вкладів звернувся з касаційною скаргою, до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у якій, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права і порушення норм процесуального права, просив скасувати рішення судів попередніх інстанцій та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити. Ухвалою Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 29 листопада 2017 року відкрито касаційне провадження у справі.

14 лютого 2018 року справу було передано на розгляд до Верховного Суду.

Ухвалою Верховного Суду у складі Другої судової палати Касаційного цивільного суду від 18 червня 2018 року справу передано на розгляд Великої Палати Верховного Суду. Розгляд має відбутися найближчим часом.

«Крім того, на теперішній час в провадженні Києво-Святошинського районного суду Київської області перебуває позов ще 83 так званих вкладників ПАТ «Радикал Банк» з аналогічними позовними вимогами, що і у згадуваній раніше справі (справа №369/14261/17-ц). Розгляд цього провадження зупинено до прийняття рішення у справі яка перебуває на розгляді Великої Палати Верховного Суду», - додали у Фонді.

Коментарі
Додати коментар