До новин

Влада підготує законопроект про заборону дроблення вкладів в проблемних банках

05 червня, 2015
Банкрутство фінустанов
Влада підготує законопроект про заборону дроблення вкладів в проблемних банках

Кабінет міністрів України, Національний банк і Фонд гарантування вкладів фізичних осіб мають намір підготувати законопроект про заборону дроблення великих вкладів у проблемних банках.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Апостроф».

За словами джерел у Міністерстві фінансів і НБУ, цей законопроект планується підготувати для подачі до Верховної Ради протягом максимум місяця.

На законодавчому рівні може бути визначено, що дроблення вкладів - це зміна зобов'язань проблемного банку, сума яких перевищує розмір граничної суми відшкодування за вкладами фізичних осіб, після встановлення обмежень по здійсненню операцій, які збільшують загальну суму гарантованих вкладів в такому банку.

Дробленням може бути визнана і передача в проблемному банку юридичною особою коштів на рахунки фізичних осіб (крім заробітної плати та соціальних виплат, у тому числі безповоротної фінансової допомоги на лікування); фізичною особою - кошти на рахунки інших фізичних осіб; погашення за рахунок частини коштів вкладника, яка перевищує розмір граничної суми відшкодування, кредитів юридичних або фізичних осіб із зменшенням залишку по вкладу до розміру суми вкладу, гарантованої фондом.

Таким чином, за даними видання, законопроектом може бути введена заборона залучати в проблемному банку нових вкладників-фізичних осіб, відкривати і поповнювати існуючі рахунки вкладників-фізичних осіб, які підпадають під гарантії Фонду.

Коментарі
Додати коментар