До новин

Рада знову не змогла прийняти Кодекс про банкрутство

17 жовтня, 2018
Законодавство
Рада знову не змогла прийняти Кодекс про банкрутство

Дива не сталося. Проект Кодексу про банкрутства, на який очікує вся професійна спільнота, сьогодні не прийнято у другом читанні та в цілому.

Причина - депутати не впоралися з розглядом всіх 1335 правок, які було внесено до тексту законопроекту до другого читання. За кілька годин розгляду вони встигли пройти лише близько половини запропонований правок. Ті що лишилися – розглянуть іншого разу.

Наразі на сайті Верховної Ради не зазначено, коли саме народні обранці повернуться до розгляду проекту Кодексу про банкрутство. Тільки зазначено: «Розгляд перенесено».

Комітет Верховної Ради з питань економічної політики при підготовці проекту Кодексу щодо процедури банкрутства №8060 виключив із тексту положення щодо запровадження єдиного електронного реєстру боржників.

На цьому наголосив голова комітету Андрій Іванчук.

«Відхилена велика частина правок щодо запровадження єдиного електронного реєстру боржників. У процесі обговорення і глибокого аналізу нам показали побоювання, що може мати витік конфіденційної інформації рахунків юридичних, а особливо фізичних осіб», — зазначив він.

Окрім того, комітетом відхилено блок правок щодо запровадження системи автоматизованого арешту рахунків.

За словами голови комітету, при підготовці законопроекту до другого читання була змінена його структура. З тіла кодексу випали цілі норми і цілі статті, як наприклад, «мирові угода» і всі правки, які пов’язані з мировою угодою, втратили свою актуальність, тому вони по факту відхилені.

У редакції комітету проект кодексу структурно побудований із чотирьох книг. Перша — регулює загальні положення і терміни, друга — регулює діяльність арбітражних керуючих, третя – регулює питання банкрутства юридичних осіб і четверта – фізосіб.

Окрім того, за словами Іванчука, були різні пропозиції щодо строку набуття чинності закону.

«Ми визначились, що 6 місяців – це оптимальний термін для введення даного кодексу в дію для того, щоб всі могли підготувати нормативно-правові акти й імплементувати даний кодекс до українського законодавчого поля», — зазначив він.

Коментарі
Додати коментар