До новин

Спецкомісія з перевірки суддів продовжила роботу

05 червня, 2015
Законодавство
Спецкомісія з перевірки суддів продовжила роботу

Тимчасова спеціальна комісія з перевірки суддів загальної юрисдикції внесла зміни до регламенту, за якими термін повноважень роботи комісії продовжено ще на п'ять місяців.

Про це заявив на засіданні комісії її голова Володимир Мойсик, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За його словами, таке рішення члени комісії прийняли через те, що протягом року, визначеного законом України «Про відновлення довіри до судової влади» для роботи ТСК, комісія не працювала більше п'яти місяців у зв'язку з відсутністю кворуму.

«Протягом року комісія з перевірки суддів не працювала близько п'яти місяців, починаючи з жовтня минулого року, коли члени комісії почали залишати склад і приймати рішення виявилося неможливим. Після призначення Верховною Радою 5 лютого п'ятьох членів комісії нас стало дев'ять і тепер ми кожні вісім днів перевіряємо по 10 суддів», - сказав Мойсик.

Як повідомили в прес-службі Вищої ради юстиції, 24 жовтня 2014 року склад комісії залишив Юрій Кармазін, а після нього із ТСК вийшли суддя Конституційного суду України Ярослава Мачужак з причини звільнення і Станіслав Щітка, обраний секретарем Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Таким чином, склад комісії з 24 жовтня 2014 року до 5 лютого 2015-го становив сім осіб, що не давало в цей період можливості проводити перевірки суддів.

За даними прес-служби ВРЮ, на даний момент ТСК провела перевірки щодо 40 суддів, з яких у 31-го члени комісії виявили ознаки порушення присяги, у сімох - ознаки дисциплінарного проступку, відносно чотирьох суддів перевірки були закриті.

За словами Мойсика, на розгляді у членів ТСК знаходяться матеріали ще по 309-ти суддям.

Нагадаємо, закон про відновлення довіри до судової влади передбачає створення тимчасової спецкомісії з перевірки суддів судів загальної юрисдикції. Така комісія діє при Вищій раді юстиції.

Відповідно до закону, тимчасова спецкомісія діє протягом року у складі 15 осіб. Суб'єктами її формування є пленум Верховного суду України, урядовий уповноважений з питань антикорупційної політики і Верховна Рада.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, судді масово звільняються через новообрану Вищу раду юстиції.

Коментарі
Додати коментар