До новин

Поліція розслідує ще одну справу щодо поруки по боргам WOG перед Ощадбанком

19 жовтня, 2018
Борги
Поліція розслідує ще одну справу щодо поруки по боргам WOG перед Ощадбанком

Суд частково задовольнив клопотання столичної прокуратури і надав їй тимчасовий доступ до документів Ощадбанку, у т.ч. до договорів про відкриття банком непокритих акредитивів на 20 млн дол для компанії, пов’язаної з мережею WOG, договору кредитної лінії з лімітом 20 млн дол., а також угод, укладених Ощадбанком з покійним нардепом Ігорем Єремеєвим, листів-претензії до його дружини.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Якщо детальніше, то 5 жовтня Голосіївський райсуд Києва в рамках кримінального провадження №12018030010000938 частково задовольнив клопотання прокуратури Києва і надав їй тимчасовий доступ до документів Ощадбанку (з можливістю ознайомитись з оригіналами), у т.ч. до договорів про відкриття банком непокритих акредитивів на 20 млн дол для компанії, пов’язаної з мережею WOG, договору кредитної лінії з лімітом 20 млн дол (термін погашення - не пізніше 30.09.2015), а також угод, укладених Ощадбанком з покійним нардепом Ігорем Єремеєвим (був одним з бенефіціарів WOG, загинув у 2015 році, як повідомлялося, через нещасний випадок), листів-претензії до його дружини (вдови).

Як зазначається, столична прокуратура здійснює процесуальне керівництво цього кримінального провадження, а розслідує його слідче управління Національної поліції.

Згідно з судовими матеріалами, за інформацією дружини (вдови) І. Єремеєва, без її відома через нотаріуса на її чоловіка була оформлена довіреність щодо права представляти її інтереси перед будь-якими особами при вирішенні питань, пов`язаних з укладанням договорів поруки в забезпечення виконання зобов`язань ТОВ «ВОГ Трейдінг» перед Ощадбанком за згаданими договорами про відкриття непокритих акредитивів і договором кредитної лінії.

Цю історію розслідує також Печерське управління поліції ГУНП у м. Києві в рамках ще одного кримінального провадження - №12018100060002418. У матеріалах цієї справи згадувалося, зокрема, що 18.08.2014 на підставі договору кредитної лінії №124/48-1 ТОВ «ВОГ Трейдинг» отримало кредит від Ощадбанку на 20 млн дол.

При цьому в судових матеріалах згадувалася публікація в ЗМІ, що за даними Тетяни Єремеєвої (вдови покійного Ігоря Єремеєва), вона не давала своєї згоди (шляхом підпису відповідних документів) на взяття І. Єремеєвим зобов’язань поруки перед Ощадбанком, при тому що документація була завірена нотаріусом. "Була підробка документів, була підробка вчинення нотаріальної дії", - зазначила Т. Єремеєва у коментарі тележурналістам.

У держреєстрі бенефіціарами ТОВ «ВОГ Трейдинг» вказані Степан Івахів, Сергій Лагур та діти покійного Ігоря Єремеєва - Роман і Софія.

У 2017 році Тетяна Єремеєва запевняла, що співвласники групи «Континіум» - бізнесмен Сергій Лагур і нардеп Степан Івахів – не допускають спадкоємців Ігоря Єремеєва ні до управління бізнесом, ні до прибутку, який він генерує. Водночас ще в 2015 році Степан Івахів публічно підкреслював, що “для спадкоємців [Ігоря Єремеєва] абсолютно ніяких ризиків немає”.

Згаданий вище договір кредитної лінії №124/48-1 від 18.08.2014 від 18.08.2014 фігурував у матеріалах карного провадження №42017101060000207 щодо можливих зловживань при здійсненні Ощадбанком ІТ-закупівель.

Відкидаючи відповідні звинувачення, Ощадбанк в офіційній заяві звертав увагу, що в рамках цієї справи суд надавав дозвіл правоохоронцям на вилучення оригіналів договорів поруки, укладених між банком і поручителем за кредитом.

“Вилучення цих документів унеможливить в подальшому для банку звернення до власників ТОВ «ВОГ Трейдинг» щодо виконання ними зобов’язань по вказаним договорам поруки. 11.04.2018 р вказана ухвала суду була відкликана з банку без виконання згідно до листа з прокуратури”, - йшлося в заяві Ощадбанку.

Коментарі
Додати коментар