До новин

Судді госпсудів обмінялися думками щодо проблемних питань процедури банкрутства

22 жовтня, 2018
Події
Судді госпсудів обмінялися думками щодо проблемних питань процедури банкрутства

19 жовтня відбулася розширена нарада суддів Касаційного господарського суду, апеляційних та місцевих господарських судів на тему «Проблемні питання, що виникають при розгляді справ про банкрутство».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Юридичну практику.

При виборі теми заходу ініціатори наради начебто заглянули в майбутнє, так як вдень раніше Верховна Рада України прийняла Кодекс України про процедури банкрутства (№8060). Таким чином, ракурс дискусії був змінений - учасники сфокусувалися на новому законодавчому акті.

Відкриваючи захід, Валентина Данішевська, голова Верховного Суду, підкреслила, що застосування нових законів починається ще до того, як вони вступають в силу, тому в Кодексі немає кардинально нових положень, і він тільки підсилює спочатку легітимну мету процедури банкрутства - задоволення вимог кредиторів.

Про останні зміни, внесені в законопроект №8060, судді змогли почути від одного з «ідеологів» Кодексу за процедурами банкрутства Ігоря Ніколаєва, юридичного радника Центру комерційного права.

Зокрема, Ігор Ніколаєв розповів, що дискусійним було питання визначення місця суду в процедурі про банкрутство: з одного боку, потрібно забезпечити належний контроль в справах про банкрутство, а з іншого - мінімальне втручання суду. Так, в останніх правки, які вносилися до Кодексу, залишені такі повноваження суду касаційної інстанції: перегляд визначень, якими починається рух по справі; перегляд постанов про початок ліквідаційної процедури; перегляд визначень за результатами розгляду вимог кредиторів; перегляд «фінального» визначення, яким завершується провадження у справі. Як підкреслив пан Миколаїв, в Кодекс були закладені три основні ідеї: легкий вхід в процедуру банкрутства, прискорення процедури і продаж майна боржника за найвищою ціною.

З метою напрацювання єдиного підходу до правозастосування на нараді було проведено онлайн-опитування, завдяки якому судді отримали можливість дізнатися думку своїх колег з приводу найбільш дискусійних питань, що виникають при розгляді справ про банкрутство.

Зокрема, одне з питань стосувався повноважень господарського суду в частині накладення арешту на майно боржника, визнаного банкрутом. Більшість суддів (56,8%) вважають, що господарський суд уповноважений скасовувати арешти або інші обмеження, що накладаються будь-якими органами і посадовими особами, крім арештів, що накладаються в рамках кримінального провадження.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Верховна Рада прийняла Кодекс з процедур банкрутства в другому читанні. Він буде введений в дію через шість місяців.

Коментарі
Додати коментар