До новин

СБУ: Службові особи Укргазбанку заволоділи його коштами під час видачі кредитів для VS Energy

30 жовтня, 2018
Резонансні справи
СБУ: Службові особи Укргазбанку заволоділи його коштами під час видачі кредитів для VS Energy

За даними Служби безпеки України, службові особи Укргазбанку заволоділи коштами фінустанови під час видачі кредитів для VS Energy.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Відповідно до ухвали Шевченківського райсуду м. Києва від 19 жовтня, Головне слідче управління СБУ здійснює досудове розслідування кримінального провадження №22018000000000024 від 18.01.2018, в рамках якого, як зазначається, встановлено, що «впродовж 2017 року службові особи ПАТ «АБ «Укргазбанк» вчинили заволодіння грошовими коштами зазначеної банківської установи шляхом зловживання своїм службовим становищем під час незаконної видачі кредитів ПАТ «Готель «Прем’єр палац», ПАТ «Туристично-готельний комплекс «Дністер» та ТОВ «УІФК» (цитата).

«В забезпечення повернення кредитів передані об`єкти рухомого та нерухомого майна, вартість якого завищена», - наводяться в судових матеріалах дані слідчих СБУ.

Слідчі СБУ просили суд накласти арешт на передані в іпотеку об`єкти рухомого та нерухомого майна із забороною розпоряджатися ними, «оскільки вказані об`єкти нерухомості є матеріальними об`єктами, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, що використані для незаконного отримання кредитних коштів та заволодіння ними» (цитата).

«У випадку незастосування арешту на вищевказане майно неможливо запобігти його незаконному відчуженню», - констатували слідчі СБУ.

Разом з тим, суд відмовився задовольнити відповідне клопотання, вказавши на кілька обставин.

По-перше, як зауважується в судовій ухвалі, згідно з матеріалами клопотання та даними ЄРДР (Єдиного реєстру досудових розслідувань), розслідування кримінального провадження №22018000000000024 здійснюється за матеріалами правоохоронних органів та контролюючих держорганів про виявлення фактів вчинення чи підготовки до вчинення кримінальних правопорушень за такою фабулою:

«Впродовж 2016-2018 невстановлені службові особи ПАТ «АБ «Укргазбанк» та ПАТ «Таскомбанк», зловживаючи своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою групою осіб зі службовими особами ТОВ «ВС Енерджі інтернешнл Україна», ПАТ «ВТБ банк», ПрАТ «Готель Прем’єр Палац», ТОВ «Курені», ТОВ «Місто Слава», ПАТ «Туристично-готельний комплекс «Дністер», ПАТ «Концерн Авек та Ко» та іншими невстановленим особами заволоділи грошовими коштами ПАТ «АБ «Укргазбанк» та ПАТ «Таскомбанк» на суму близько 60 млн. доларів США, що є особливо великим розміром. Крім того, у січні 2016 року службові особи ПАТ «Альфа-Банк», діючи за попередньою змовою групою осіб із вищевказаними невстановленими особами, вчинили заволодіння грошовими коштами компанії AS «KVV Liepajas metalurgs» (країна реєстрації Латвійська республіка) в сумі 14 892 349, 32 Євро, шляхом зловживання своїм службовим становищем. При цьому, у клопотанні йде мова про незаконну видачу кредиту ПАТ «АБ «Укргазбанк» у листопаді 2017 року”.

По-друге, суд зазначив, що “до клопотання не долучено жодних доказів, які б могли свідчити про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України під час укладення Генерального кредитного договору № 27/2017 строк дії якого до 29.11.2022 року” (цитата).

“Твердження слідчого про те, що у звітах про незалежну оцінку об`єктів нерухомості, які виступили іпотечним майном при укладенні Генерального кредитного договору №27/2017 було завищено вартість таких об`єктів нерухомості, є голослівним, оскільки не підтверджено жодними доказами.

При цьому, звертає на себе увагу й те, що із суті клопотання фактично мови про злочин не йде, оскільки строк дії Генерального кредитного договору № 27/2017 до 29.11.2022 року, крім того, відсутні дані, що сторонами не виконуються зобов`язання за вказаним договором.

Також варто уваги й те, що стверджуючи про те, що у звіті про незалежну оцінку зазначена завищена вартість об`єктів нерухомості, що використані як заставне майно для підписання кредитних договорів, до ЄРДР відомостей за ознаками злочину, передбаченого ст. 366 КК України, не внесено, таких доказів до клопотання не долучено. Оскільки відповідно до ч.2 ст. 242 КПК України для визначення розміру збитків заподіяної кримінальним правопорушенням слідчий має звернутися з клопотанням до слідчого судді для проведення експертизи”, - констатував суд.

“Фактично обставини зазначені у клопотанні підведені під фабулу, яка внесена у ЄРДР, доказів на підтвердження таких обставин не надано, а тому правові підстави для арешту об`єктів рухомого та нерухомого майна про арешт якого йде мова відсутні взагалі, оскільки це майно не може відповідати критеріям речовому доказу, визначених у ст.98 КПК України, клопотання не містить об`єктивних даних про те, що було вчинено кримінальне правопорушення яке розслідується, порушене питання про арешт майна у даному випадку не відповідає завданням кримінального провадження”, - зауважив Шевченківський райсуд м. Києва в ухвалі від 19.10.2018.

За даними НКЦПФР, в грудні 2017 року акціонери ПрАТ «Готель «Прем’єр Палац» надали згоду на укладання Генерального кредитного договору №27/2017 з Укргазбанком на 910 млн грн, а також на передачу в заставу за кредитом будівлю готелю «Прем`єр Палац» площею 27,7 тис кв м за адресою м. Київ, Тараса Шевченка бульв./вул. Пушкінська 5-7/29. При цьому наводилася інформація, що ринкова вартість заставного майна - 979,5 млн грн.

Крім того, акціонери ПрАТ “Туристичноготельний комплекс “Дністер” в грудня-2017 надали згоду на передачу в іпотеку для Укргазбанку будівлі готелю площею 13,4 тис кв.м за адресою м. Львiв, вул. Матейка, 6. Як стверджувалося, ринкова вартість заставного майна - 179,6 млн грн.

Коментарі
Додати коментар