До новин

Новий Кодекс з процедур банкрутства позитивно вплине на захист прав кредиторів - Світлана Рекрут

31 жовтня, 2018
Законодавство
Новий Кодекс з процедур банкрутства позитивно вплине на захист прав кредиторів - Світлана Рекрут

У Фонді гарантування вкладів вважають, що Новий Кодекс з процедур банкрутства має позитивно вплинути на захист прав кредиторів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду.

«З початку 2018 року в Україні жодного банку не було визнано неплатоспроможним – це дає нам підстави вважати, що криза позаду, а далі буде зміцнення банківської системи. І саме зараз такий період, який ми маємо використати для того, аби закрити усі прогалини в законодавстві, щоб надалі банківська система могла стабільно розвиватися», - заявила заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут,  спілкуючись з журналістами, під час круглого столу на тему «Кредитування та суди: відновити не можна вбити».

Як повідомляв Фонд, однією з кричущих проблем є недосконалість судової системи. Недосконалості в законодавстві часто використовують недобросовісні позичальники чи колишні акціонери і таким чином виводять свої активи, щоб завадити Фонду реалізувати їх через аукціон.

«Недопустимим є прийняття рішень судами за формальною ознакою. Але одна кома поставлена не в тому місці, або помилка в договорі на одну десяту метра іноді стають причиною скасування договору іпотеки і це позбавляє кредит забезпечення, а Фонд можливості повернути гроші вкладникам», – сказала Рекрут.

«Саме тому у Фонді гарантування вкладів фізичних осіб дійсно сподіваються, що Кодекс України з процедур банкрутства, який Верховна Рада прийняла тиждень тому, і реформа судової гілки влади – дозволять посилити права кредиторів та дадуть поштовх розвитку банківської системи».

Нагадаємо, протягом кризи 2014-17 років 96 банків стали неплатоспроможними. ФГВФО здійснює процедуру ліквідації 92 банків.

Загальна сума коштів, отримана вкладниками банків, що були передані в управління Фонду після набуття чинності Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», у рамках виплати гарантованого відшкодування станом на 1 жовтня 2018 року склала майже 90 млрд грн.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація,  Верховна рада України 18 жовтня другому читанні прийняла Кодекс з процедур банкрутства.

Коментарі
Додати коментар