До новин

ФГВФО не зміг зняти арешт зі стадіону "Чорноморець"

06 листопада, 2018
Резонансні справи
ФГВФО не зміг зняти арешт зі стадіону "Чорноморець"

Шевченківський райсуд Києва 19 жовтня відмовився задовольнити клопотання “Імексбанку” про скасування арешту майна, накладеного ухвалами цього суду від 23.07.2018 на нежитлові будівлі центрального стадіону «Чорноморець» та нежитлові будівлі учбово-спортивної бази «Чорноморець» у рамках кримінального провадження.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Згідно з судовими матеріалами, слідчі СБУ здійснюють досудове розслідування за фактом того, що впродовж 2008-2014 років службові особи АТ «Імексбанк», ТОВ «Торговий дім «Примор`я», ТОВ «Бізнес-Форум», ТОВ «Укрбудспецтех», ПрАТ «ФК «Чорноморець», ПАТ «Чорноморська транспортна компанія», ПАТ «Туристично-виробнича Фірма «Чорне море», ПАТ «Іллічівський завод ЗБК», ПАТ «Ринок Малиновський», ПАТ «Спецавтоматика», ПАТ «Страхова компанія «Примор`є», «ТДВ «Третій автобусний парк», ТОВ «Агрофірма «Августівка», ТОВ «Медичний центр «Андромед», ТОВ «Конверсія», ТОВ «Мечта», ТОВ «Україна», «Одесапродконтракт», ТОВ «Блек Сі Ріелті Груп», ТОВ «Одеський ЦУМ», ТОВ «Бізнес-Центр Шевченківський», ТОВ «Бізнес-Партнер-Груп», “діючи за попередньою змовою групою осіб із бенефіціарним співвласником вказаних юридичних осіб та іншими невстановленими особами, вчинили заволодіння таким чужим майном шляхом зловживання своїм службовим становищем за попередньою змовою групою осіб стосовно наведених у клопотанні об`єктів нерухомого майна, в тому числі нежитлові будівлі центрального стадіону «Чорноморець»”.

16 червня постановою слідчого СБУ вказані об`єкти нерухомості були визнані речовими доказами.

Нагадаємо, у вересні одеські ЗМІ писали про обшуки СБУ на низці об’єктів, які пов’язують з нардепом Леонідом Клімовим, який контролював збанкрутілий “Імексбанк”.

Після цього Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів, (АРМА) заявило, що суд передав йому 5 заарештованих об`єктів, які прямо чи опосередковано належать Л. Клімову (як власнику "Блек Сі Ріелті Груп").

"Усі заарештовані об`єкти, що прямо чи опосередковано належать Клімову, працюють в штатному режимі. Незабаром буде призначено керуючого заарештованими активами, а всі доходи від здачі в оренду приміщень будуть надходити до державної скарбниці. Причому підприємці, що працюють на території заарештованих об`єктів, не постраждають, так само залишиться попередньою вартість оренди", - зазначав представник АРМА Андрій Потьомкін.

Чиновник не уточнив, у рамках якого саме кримінального провадження суд санкціонував арешт майна нардепа. Однак сказав, що АРМА буде управляти активами ТОВ "Блек Сі Ріелті груп", до якого входять одеський ЦУМ на вул. Пушкінській, 72; паркінг 696 машино-місць з магазинами і складами на Пантелеймонівській, 21; складські приміщення на вул. Аеропортівській, 10; частина бізнес-центру "Преображенський" на Пантелеймонівській, 88. Також в управління АРМА передано корпус №1 оздоровчого комплексу «Круїз», розташованого на прибережному масиві «Золотий Бугаз» у селі Грибівка Овідіопольського району Одеської області. Комплекс належить ПАТ «Туристично-виробнича фірма «Чорне море».

За даними Фонду гарантування, на 1 вересня 2018 року вкладникам "Імексбанку" в межах гарантійної суми було виплачено 4,2 млрд грн (95,9% запланованих виплат). Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку складає 9,3 млрд грн.

Фонд повідомляв, що оціночна вартість активів "Імексбанку" становить менше 15% від суми, зафіксованої у бухгалтерській звітності банку: у той час, як «на папері» вартість активів, включених до ліквідаційної маси, складає 14,95 млрд грн, чотири незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 2,1 млрд грн.

За даними Фонду, 90% корпоративних кредитів в "Імексбанку" - інсайдерські. Йдеться про 13,1 млрд грн. Єдине забезпечення за половиною портфелю – стадіон в Одесі ("Чорноморець").

У середині серпня Фонду гарантування не вдалося провести черговий аукціон з продажу будівель стадіону “Чорноморець” площею 80,3 тис кв м, при тому, що стартова ціна були знижена до 718 млн грн (з 1,14 млрд грн на першому аукціоні).

За даними ФГВФО, земельна ділянка площею 6,2403 га передана в оренду ПрАТ "Футбольний клуб "Чорноморець" на підставі договору оренди від 20.09.2010 строком на 49 років

Раніше Фонд виставляв на аукціон право оренди стадіону "Чорноморець", вказуючи, що крім футбольного поля, об`єкт також включає бізнес-центр з ресторанами (10,7 тис. кв. м), фітнес-центр (4,3 тис. кв. м), готель (9,8 тис. кв. м), підземний паркінг тощо. Як зауважувалося, бізнес-центр, фітнес-центр і готель перебувають в довгостроковій оренді, питання про визнання договорів оренди недійсними передане на розгляд суду.

ФГВФО повідомляв, що отримав стадіон "Чорноморець" як заставу по кредитах пов`язаних компаній, які видав збанкрутілий "Імексбанк" Леоніда Климова - нардепа, члена парламентського комітету з питань фінансової політики і банківської діяльності.

За даними Фонду, за кілька місяців до визнання "Імексбанку" неплатоспроможним з нього були виведені високоліквідні застави (у т.ч. нерухомість біля моря) по 41 кредиту юросіб-інсайдерів. Замість цього єдиним забезпеченням за договорами на суму 8,3 млрд грн став футбольний стадіон, тоді як незалежні оцінювачі оцінили його на рівні 1,2 млрд грн.

Фонд гарантування заявляв про намір залучити іноземні компанії до продажу стадіону “Чорноморець”.

За даними НБУ, на середину березня борг "Імексбанку" по рефінансуванню становив 3,4 млрд грн.

Нацбанк заявляв, що забезпеченням по відповідним кредитам виступає в т.ч. стадіон «Чорноморець» та низка об’єктів комерційної нерухомості в Одесі.

16 березня 2016 року Приморський райсуд м. Одеси задовольнив позов НБУ та вирішив стягнути з Л. Клімова як поручителя 310 млн грн заборгованості "Імексбанку" по стабкредиту. Проте 15.07.2016 Апеляційний суд Одеської області скасував рішення суду першої інстанції та відмовив Нацбанку в задоволенні позову. 04.10.2017 Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ частково задовольнив касаційну скаргу НБУ, скасував рішення судів нижчих інстанцій, а справу направив на новий розгляд.

4 вересня 2018 року Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу НБУ та залишив без змін постанову Одеського апеляційного госпсуду від 14.05.2018 і ухвалу Госпсуду Одеської області від 07.02.2018, якими було відкрито провадження в справі про банкрутство ПАТ "Туристично-Виробнича фірма "Чорне море" (за даними держреєстру, кінцевий бенефіціар - Л. Клімов) та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою Госпсуду Одеської області від 11.12.2017 в рамках справи про банкрутство ТОВ «Укрбудспецтех» (кінцевий бенефіціар - Леонід Клімов) було затверджено реєстр вимог кредиторів вказаної компанії, у т.ч. окремо внесені вимоги кредиторів, забезпечених заставою майна банкрута: НБУ - 3,47 млрд грн (перелік відповідних активів - тут); Сбербанку - 1,2 млрд грн; "Імексбанку" - 103,5 млн грн.

Коментарі
Додати коментар