До новин

Суд відхилив позов НБУ про недійсність оренди бізнес-центру Імексбанку в Одесі

06 листопада, 2018
Банкрутство фінустанов
Суд відхилив позов НБУ про недійсність оренди бізнес-центру Імексбанку в Одесі

Госпсуд Одеської області 26 жовтня відмовився задовольнити позов НБУ до “Імексбанку”, ТОВ “Нова-Хвиля”, ТОВ “Шевченківський девелопмент” (в справі №916/145/18) про визнання недійсними: договору управління нерухомим майном, який був укладений Імексбанком 31.12.2014 (тобто незадовго до визнання його неплатоспроможним) з ТОВ “Нова-Хвиля”; договору оренди (на 10 років), укладеного 31.12.2014 між ТОВ “Нова-Хвиля” і ТОВ “Шевченківський девелопмент”.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Фінбаланс.

Згідно з судовими матеріалами, предметом вказаних угод була нерухомість, передана Імексбанком в іпотеку для НБУ як забезпечення боргу банку по рефінансуванню. Йдеться про 16-поверховий бізнес-центр площею 12,1 тис кв.м. за адресою м. Одеса, проспект Гагаріна, 12-А (тут розташований бізнес-центр “Шевченківський”).

НБУ висловлював думку, що договір управління майном як проміжна угода, був укладений між “Імексбанком” і ТОВ “Нова-Хвиля” для уникнення необхідності отримання згоди Нацбанку як іпотекодержателя на укладення договору оренди.

Ліквідатор “Імексбанку” в судовому процесі підтримав позовні вимоги Нацбанку.

Водночас суд дійшов висновку “про відсутність правових підстав для визнання недійсним договору управління нерухомим майном від 31.12.14 р., оскільки за своєю правовою природою договір управління майном не відноситься до правочинів, передбачених абз.4 ч.3 ст. 9 ЗУ „Про іпотеку”, укладення яких потребує обов’язкового узгодження з іпотекодержателем”.

“Договір управління майном є правочином по наданню послуг управління майном з метою його ефективного використання та отримання установником управління відповідної вигоди за таке управління, а тому не є за своїм змістом ні договором про спільну діяльність, ні договором про лізинг, ні договорами оренди чи користування.

Крім того, як відмітив відповідач у своєму відзиві, оспорюваний договір на момент звернення НБУ до суду з позовом про визнання його недійсним вже було сторонами розірвано, тому зобов’язання за спірним договором є припиненими, з огляду на що визнавати його недійсним на майбутнє немає підстав, оскільки сторони розірвали цей договір, і на момент прийняття судового рішення він вже не діяв”, - констатував суд.

Разом з тим, з одного боку, Госпсуд Одеської області визнав наявність законодавчих передумов для визнання недійсним договору оренди, з огляду на відсутність згоди НБУ на укладання цього правочину. З іншого боку, суд вказав, що куратор НБУ, який працював в “Імексбанку”, ще в 2014 році мав знати про цю угоду й відповідно НБУ прострочив трирічний строк позовної давності на звернення до суду з позовною вимогою щодо визнання недійсним договору оренди.

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром ТОВ “Нова-Хвиля” значиться Ігор Кудінов, а ТОВ “Шевченківський девелопмент” - Олександр Мінов.

За даними НКЦПФР, на кінець ІІ кварталу 2018 року ТОВ “Шевченківський девелопмент” та ПрАТ “Футбольний клуб “Чорноморець” (кінцевий бенефіціар - нардеп Леонід Клімов (на фото), який контролював збанкрутілий “Імексбанк”) були засновниками ПАТ “Чорноморська транспортна компанія”. При цьому в держреєстрі кінцевим бенефіціаром ПАТ “Чорноморська транспортна компанія” вказаний Ігор Кудінов.

За даними Фонду гарантування, на 01.09.2018 вкладникам "Імексбанку" в межах гарантійної суми було виплачено 4,2 млрд грн (95,9% запланованих виплат). Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку складає 9,3 млрд грн.

Фонд повідомляв, що оціночна вартість активів "Імексбанку" становить менше 15% від суми, зафіксованої у бухгалтерській звітності банку: у той час, як «на папері» вартість активів, включених до ліквідаційної маси, складає 14,95 млрд грн, чотири незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили їх у 2,1 млрд грн.

За даними Фонду, 90% корпоративних кредитів в "Імексбанку" - інсайдерські. Йдеться про 13,1 млрд грн. Єдине забезпечення за половиною портфелю – стадіон в Одесі ("Чорноморець").

У середині серпня Фонду гарантування не вдалося провести черговий аукціон з продажу будівель стадіону “Чорноморець” площею 80,3 тис кв м, при тому, що стартова ціна були знижена до 718 млн грн (з 1,14 млрд грн на першому аукціоні).

За даними Фонду, за кілька місяців до визнання "Імексбанку" неплатоспроможним з нього були виведені високоліквідні застави (у т.ч. нерухомість біля моря) по 41 кредиту юросіб-інсайдерів. Замість цього єдиним забезпеченням за договорами на суму 8,3 млрд грн став футбольний стадіон, тоді як незалежні оцінювачі оцінили його на рівні 1,2 млрд грн.

Фонд гарантування заявляв про намір залучити іноземні компанії до продажу стадіону “Чорноморець”.

За даними НБУ, на середину березня борг "Імексбанку" по рефінансуванню становив 3,4 млрд грн.

Нацбанк заявляв, що забезпеченням по відповідним кредитам виступає в т.ч. стадіон «Чорноморець» та низка об’єктів комерційної нерухомості в Одесі.

16.03.2016 Приморський райсуд м. Одеси задовольнив позов НБУ та вирішив стягнути з Л. Клімова як поручителя 310 млн грн заборгованості "Імексбанку" по стабкредиту. Проте 15.07.2016 Апеляційний суд Одеської області скасував рішення суду першої інстанції та відмовив Нацбанку в задоволенні позову. 04.10.2017 Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ частково задовольнив касаційну скаргу НБУ, скасував рішення судів нижчих інстанцій, а справу направив на новий розгляд.

04.09.2018 Верховний Суд відмовився задовольнити касаційну скаргу НБУ та залишив без змін постанову Одеського апеляційного госпсуду від 14.05.2018 і ухвалу Госпсуду Одеської області від 07.02.2018, якими було відкрито провадження в справі про банкрутство ПАТ "Туристично-Виробнича фірма "Чорне море" (за даними держреєстру, кінцевий бенефіціар - Л. Клімов) та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою Госпсуду Одеської області від 11.12.2017 в рамках справи про банкрутство ТОВ «Укрбудспецтех» (кінцевий бенефіціар - Леонід Клімов) було затверджено реєстр вимог кредиторів вказаної компанії, у т.ч. окремо внесені вимоги кредиторів, забезпечених заставою майна банкрута: НБУ - 3,47 млрд грн (перелік відповідних активів - тут); Сбербанку - 1,2 млрд грн; "Імексбанку" - 103,5 млн грн.

Коментарі
Додати коментар