До новин

Ускладнення ситуації у світовій економіці може зачепити й Україну – Данилишин

07 листопада, 2018
Законодавство
Ускладнення ситуації у світовій економіці може зачепити й Україну – Данилишин

Продовження падіння на світових фондових ринках та ускладнення ситуації в економіках США та КНР може спричинити турбулентність у світовій економіці, що зачепить більшість країн і Україна не буде винятком.

Таку думку в колонці для видання «Новое время» висловив голова Ради Національного банку Богдан Данилишин, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація

«Якщо припустити, що на світових фондових ринках продовжиться падіння, ситуація в економіках США та КНР ускладниться, то логічно очікувати турбулентності у світовій економіці. Це зачепить більшість країн і Україна не буде винятком. Якщо погіршиться ситуація в економіках країн - основних наших торгових партнерах, та ще й знизяться ціни на сировинні товари, як це буває при кризі, проблем не уникнути», - зазначив Данилишин.

Зі слів Данилишина, у більшості периферійних країн, до яких належить Україна, можуть початися серйозні складнощі, тому що розвиток цих країн був опосередкованим розвитком світових економічних центрів - США, Китаю, ЄС. Чи продовжить Китай купувати українську сільгосппродукцію в нинішніх обсягах в разі світової економічної кризи, чи обваляться ціни на агропродукцію? Чи буде український метал користуватися попитом на сьогоднішньому рівні і чи не знизяться ціни на нього? Такі питання ставить Данилишин, і підсумовує, що передумови для побоювань є.

Данилишин зазначив, що ситуація у світовій економіці може ускладнитися. У глобальних економічних кризах сильніше за інших страждають периферійні країни і держави з сировинною економікою, в 1998 та 2008 роках Україна це відчула. Відбувається це тому, зазначає голова НБУ, що не приділяється необхідної уваги двом ключовим питанням: відходу економіки від експортно-сировинної орієнтації та підвищенню продуктивності праці, перш за все у промисловості.

Коментарі
Додати коментар